1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ABD'den Kuzey Kore'ye mesaj!
 ABDden Kuzey Koreye mesaj!

ABD'den Kuzey Kore'ye mesaj!

Kuzey Kore'nin çarşamba günü hidrojen bombası denediğini duyurmasının ardından, ABD'ye ait nükleer silah taşıma kapasiteli bir B-52 bombardıman uçağı, Güney Kore hava sahasında adeta gözdağı verircesine alçak uçuş yaptı.

A+A-

ABD ordusundan yapılan açıklamada, Büyük Okyanus'taki Guam Adası'nda bulunan hava üssünden kalkan B-52 bombardıman uçağına ABD'ye ait bir F-16 ile Güney Kore'ye ait bir F-15 savaş uçağının eşlik ettiği, Güney Kore'deki Osan Hava Üssü civarında alçak uçuş yaptığı, daha sonra uçağın Guam'a geri döndüğü belirtildi.

ABD Deniz Kuvvetleri'nden Amiral Harry B. Harris, açıklamasında, bu uçuşun, ABD'nin Güney Kore ve Japonya'daki müttefiklerine verdiği taahhütlerin göstergesi olduğunu vurguladı. Harris, "Kuzey Kore'nin hidrojen bombası denemesi, uluslararası yükümlülüklerin açık ihlalidir" ifadesini kullandı.

 Kuzey Kore'nin hidrojen bombası denemesini duyurmasının ardından, Güney Kore cuma günü sınırda propaganda yayınına yeniden başlamıştı. Kuzey Kore iktidarındaki Kore İşçi Partisi yetkililerinden Kim Ki-nam, dün yaptığı açıklamada, Güney Kore'nin bu hareketinin yarımadayı savaşın eşiğine sürüklediğini söylemişti.

Japonya Başbakanı Şinzo Abe de Kuzey Kore'nin hidrojen bombası denediği iddialarının kabul edilemez olduğunu ve güvenliklerine yönelik ciddi tehlike oluşturduğu için buna izin verilemeyeceğini açıklamıştı.

Güney Kore Ulusal Güvenlik Dairesi Başkan Yardımcısı Cho Tae-yong, perşembe günkü açıklamasında, Kuzey Kore'nin yaptığını öne sürdüğü denemeyle ağustos ayında varılan karşılıklı işbirliği anlaşmasını ihlal ettiğini söylemişti.

Geçen yıl 4 Ağustos'ta Kore devletleri arasında 4 kilometrelik sınır bölgesinde Güney Koreli iki askerin ağır yaralanmasına neden olan patlamadan Kuzey Kore'yi sorumlu tutan Güney Kore, sınır bölgesinde 11 yıl sonra Pyongyang karşıtı propaganda yayını yapmaya başlamıştı.

Kuzey Kore de Güney'i propaganda yayınını sonlandırmaması halinde hava saldırıları düzenlemekle tehdit etmişti.

Kuzey Kore çarşamba günü hidrojen bombası denemesi yaptığını iddia etmişti. Pyongyang'ın açıklamasından önce denemenin yapıldığı ileri sürülen Punggye-ri bölgesinde 5,1 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti.

Öte yandan, başta ABD olmak üzere uluslararası toplumun bazı kesimleri, yapılan incelemelerin, başarılı bir hidrojen bombası patlamasıyla örtüşmediğini bildirmişti...(Milliyet)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.