1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. -BADEM GİBİ VURGUN-
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

-BADEM GİBİ VURGUN-

A+A-

-BADEM GİBİ VURGUN-

KÜTÜR KÜTÜR SOYUYORLAR!..

MERSİN'DE ‘HAYALİ İHRACAT’ HORTLADI!

Ben kütür kütür olanını severim. Hani ilkbahar mevsiminde çıkan, taze ve kavrulmamış olanını.. Hele bir de buzun üzerine yatırılmışsa tadına doyum olmaz. Badem’den söz ediyorum. Birçoğumuzun ortak damak tadı olan kuru yemişten.. Ama herkesin damak tadı bir değil tabiî ki. Kimisi tuzlusunu, kimisi kavrulmuşunu sever bu güzel meyvenin. Ancak bir grup var ki, illaki ve illaki bademin Kıbrıs’tan gelenini sever. Şimdi diyeceksiniz ki niye? Kıbrıs’ın bademi çok mu ünlüdür ya da Türkiye’de yetişenden daha mı lezzetlidir! Lezzetle veya ünlülükle ilgisi yok bu işin sevgili okurlarım. Bakın yazayım da sizde okuyun!

Kıbrıs üzeri badem gibi soygun iddiası

Mersin’den çok önemli, düşünülmesi gereken ve doğruysa hemen müdahale edilmesi gereken bir mail aldım. Maili hala saklıyorum. Yazımı okuduktan sonra ciddiye alan ilgili olursa seve seve kendisine gönderirim. Mailin içeriğine gelince sevgili okurlar; Mersin ve diğer gümrüklerden transit ticaret kapsamında, ABD menşeli kabuklu bademler KKTC’ye gönderilir. Amerika’dan gelen bu bademler, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde basit işlemlerden geçirilir. Örneğin kabuğu soyulur, kavrulur ya da tuzlanır. Amerika’nın bademi bu işlem sonrası KKTC menşeli ürün olarak Türkiye ile yapılan protokol kapsamında (şimdi sıkı durun) SIFIR gümrükle ithal edilir!! Yani badem için uygulanması gereken yüzde 43.2 oranında vergi iddiaya göre bu yöntemle yurda sokularak hem vergi kaçırılır, hem de olay haksız rekabete neden olur.

BİN 200 TON BADEM girmiş!!

Konuyla ilgili geriye dönüp, yapılan ithalatı değerlendirecek olursak durum oldukça vahim gibi gözüküyor. Yaptığım araştırmalara göre, bu yöntem ile son üç yıl içerisinde bin 200 ton yani 60 tır badem KKTC’den ithal ediliyor diye bazıları tarafından vergisiz yurda sokulmuş! Kazanan ithalatçı-kaybeden  ise devlet olmuş. Nasıl? Datça bademi gibi değil mi?

Doğruysa ki elimde doğruluğuna dair belgeler var; bunun adı kütür kütür soygun. Yazmadı çizmedi demeyin işte size naçizane Aykut kulunuzdan buzlu Badem Gibi Vurgun iddiası. Umarım ilgilisinin dikkatini biran evvel çeker.

Şekerdeki oyunu da yazmıştım;

Badem konusu, bana 2004 yılının Haziran ayında yazdığım bir yazımı anımsattı. Oyun aynı oyundu. O dönemde Gümrük Baş kontrolörü Bayram Çelik ile Gümrük Kontrolörü Adnan Aksöz 28.06.2004 tarihli soruşturma raporlarında, yine KKTC üzerinden yapılan şeker yolsuzluğunu bütün ayrıntılarıyla ortaya çıkarmıştı. Raporda, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne gelen şekerler içerisine bazı girdiler eklenerek Türkiye’ye ithal edilmek istendiği ancak katkı maddelerine karşın şekerin vasfını yitirmediği sonucuna varılarak birçok firma hakkında suç duyurusunda bulunulduğu belirtilmişti. O dönemde işlemin yapıldığı gümrük yine Mersin Yolcu Salonu Gümrük Müdürlüğü olarak kayıtlara geçmişti. Badem ya da Şeker adı her ne olursa olsun bu konu üzerine hem Gümrük ve Ticaret hem de Maliye Bakanlığı müfettişlerince gidilirse kimlerin KKTC’yi kullanarak bu işlemi gerçekleştirdiği ortaya çıkacaktır!!

Vahim bir iddia da yine Mersin’den..

Daha önceki yazımda, büyük bir hayali ihracat iddiasını gündeme taşıyacağımı belirtmiş ve yetkilileri göreve çağırmıştım. İddiaya göre; hayali ihracatın hortladığı yer MERSİN.

Yurt dışına gitmiş gibi gösterilen ancak iç piyasaya sürülen ihracat transit eşyaların C.C ve A.S aracılığıyla gerçekleştirildiği iddia ediliyor. Hatta ihracat esnasında kullanılan araç plakalarının da göz önünde bulundurulduğu takdirde, bu yapılan ihracat ve transit ticarette yazılan araç plakalarının çok yetersiz kaldığının görüleceği; bu olayın kapatılması için bazı siyasetçilerin de devrede olduğu gelen duyumlar arasında.. Mersin’den gerçekleştirildiği iddia edilen bu olayla ilgili olarak, önümüzdeki günlerde detaylı yazılar yazacağım. Kapatmak ve kapatmaya çanak tuttukları iddia edilen kişilerin dikkatine..

YAZARIN NOTU

Değerli okurlarım; bundan önceki yazımda işlediğim antrepo konusunda bir takım gelişmeler oldu. Bu konuyla ilgili olarak, sizler için çok çarpıcı olacağına inandığım bilgi ve belgeler de elime geçti.. En kısa sürede sizlerle paylaşacağımdan emin olabilirsiniz. İyi Haftalar..

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
21 Yorum