1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. -İŞTE SON GÜMRÜK KULİSLERİ-
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

-İŞTE SON GÜMRÜK KULİSLERİ-

A+A-

 “YİĞİDİ ÖLDÜR HAKKINI VER”

AK PARTİ ÖNCESİ VE SONRASI GÜMRÜKLER

-İŞTE SON GÜMRÜK KULİSLERİ-

GÜMRÜKTE KİM GİDECEK; KİM KALACAK?

Yiğidi Öldür Hakkını Ver. Açıklaması da aynen şöyle: Bir kimseyi veya bir oluşumu ne kadar eleştirirsen eleştir ama güzel bir tarafı varsa ondan esirgeme. Peki! Niye bu meşhur Türk Atasözümüzle başladık yeni yazımıza şimdi de onu anlatalım. Değerli okurlarım, saygıdeğer yol arkadaşlarım, beş yılı aşkındır hem değişik televizyonlarda, hem başta etkihaber olmak üzere değişik internet sitelerinde hem de çeşitli gazetelerde kamuoyuna gümrük operasyonlarını yazdım. Operasyonları, yüzeysel değil araştırmacı gazeteci özelliğimi de kullanarak bütün detaylarıyla siz okuyucularıma aktardım. Gümrük Teşkilatı içerisinde yıllarını veren, teşkilatın geçirdiği evreleri çok iyi bilen bir gazeteci olarak şimdi izninizle bu yazımda AK Parti öncesi ve sonra gümrük teşkilatı içerisinde yaşanan operasyonları değerlendirmek istiyorum. Yazıma geçmeden hemen şunu da söyleyeyim. Sakın yazımı okuyup da yanlış anlamayın. Amacım kimseye yaranmak değil! Yazımın ana teması başlıkta da dediğimiz gibi ‘Yiğidi Öldür Ama Hakkını Ver’

“Yoğun baskı gördük!!”

AK Parti öncesi, Gümrük Müsteşarlığı’nın personeli olarak özellikle de müsteşarlığın kaçakçılık şubesinde de çalışan biri olarak ben, beraberimdeki arkadaşlar ve idarecilerimizle önemli, önemli olduğu kadar da başarılı operasyonlara imza attık. Operasyonlarımız yazılı ve görsel medyada geniş yer buldu. Kamuoyundan olumlu ve güzel tepkiler aldık. Ama bir de madalyonun öteki yüzü vardı. Yani AK Parti öncesi yaşananlar diyelim madalyonun diğer yüzüne..  O yıllarda yaptığımız operasyon sonrasında, (hatta operasyon öncesi ve safhasında) yoğun baskılar gördük. Bu baskılara kendi yaşantımdan somut bir örnek vererek değinmek istiyorum.

İstanbul Ambarlı Gümrüğü’nde o dönemin İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Şubesi’ndeki polis arkadaşlarımla birlikte kaçak sigara soruşturması yürütüyorduk. Polis ile birlikte gümrükten çıkartılan binlerce kaçak sigaraya Beylikdüzü Yakuplu’da bir benzinlikte el koyduk ama gel gör ki sen misin el koyan!! O dönemin azınlık hükümetinin genel başkanının yer aldığı hükümetin bakanı tarafından, eş durumum gözetilmeden kendimi Ankara’daki başmüdürlükte kızakta buldum. Ya ‘ben ne yaptım da bu muameleyi gördüm’ diye araştırdığımda ise arı kovanına çomak soktuğumu anladım. Polis arkadaşlarımla yakaladığım kaçak sigaralar meğerse o hükümetin İstanbul Teşkilatından birine aitmiş!..Yalnız ben mi yaşadım bu olayları? Elbette ki hayır. Benim gibi yaptıkları operasyon sonrası aynı gün başka illere tayini çıkartılan, pasif görevlere alınan birçok arkadaşım, amirlerim de benzeri olayları yaşadı. Eşlerimizden, çocuklarımızdan kopartıldık, yuvalarımız dağıldı.

Ya AK PARTİ Sonrası..

Evet! Ya Ak Parti sonrası neler yaşadık? Şunu hemen büyük bir samimiyetle, kimseye yaranmadan, yağlamadan söylemek istiyorum. Ak Parti döneminde ben, arkadaşlarım veya hiçbir yöneticimin ‘Ya siz bu operasyonu niye yaptınız?’ diye ya da operasyon yaptı diye sürgün edilen bir personeli ne gördüm ne de böylesi bir olayı işittim. Ancak bu dönemde ne hükümetin içinden ne de parti yönetiminden bir baskı görmedik. Adam gibi, devleti temsil eden bireyler gibi işlerimizi yaptık. Bakın bu anlattıklarıma örnek verecek olursak; işte son günlerde başta www.etkihaber.com  haber sitemizde olmak üzere çeşitli gazetelerde çıkan hayali ihracat haberleri..  Eğer Başbakan Sayın Recep Tayip Erdoğan talimat vermese, onun ustalar kabinesinde yer alan Gümrük ve Ticaret bakanı Sayın Hayati Yazıcı bu haramilerin üzerine gitmese, tüm bu olaylar ortaya çıkar mıydı bu hayali ihracat olayları? Okuyabilir miydiniz bunu gazetelerde? Eğer baskı olsaydı uğraşır mıydı hiç devletin polisi, savcısı, dürüst gümrükçüsü bu sülüklerle.. Kocaman bir hayır! Uğraşmazdı, uğraşamazdı. Ha hatalar olmuyor mu ufak tefek e dedik ya başlıkta ‘Yiğidi öldür ama hakkını yeme..’

İşte Size Bomba Gibi Bölge Müdürleri Kulisi

Etkihaber’de yazdık. Hepsini bizden okudunuz. Gümrük Müsteşarlığı, Ticaret Bakanlığı’ndan gelen genel müdürlüklerle birlikte yeni kurulan Gümrük Ticaret Bakanlığı bünyesine katılmış; müsteşarlıkta görev yapan üst düzey bürokratlar ve 18 Gümrük Başmüdürü müşavir kadrosuna atanmış diğer görevlilerde araştırmacı kadrolara serpiştirilmişti. Yine bizde okumuştunuz Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın ilk ataması ise, müsteşarlık makamına olmuş bu koltuğa Ziya Altunyaldız layık görülmüştü. İşte size Aykut Onur Kalaycı farkı diyerek şu günlerde Ankara kulislerinde sıkça dillendirilen bölge müdürleri atamasına yönelik kulis bilgileri de aktarayım. Ama önce kapanacak ve yerlerine açılacak bölge müdürlüklerindeki son duruma bakalım. Sağlam kaynaklardan aldığım bilgilere göre, önümüzdeki günlerde bakanlığın gümrük ayağında hareketli günler yaşanacak. Eski başmüdürlüklerden Sinop, Malatya, Hopa, Gürbulak ve Hakkâri gümrükleri kaldırılacak. Hakkâri ve Gürbulak, Van’a Gümrük Bölge Müdürlüğü kurularak bu müdürlük emrine girecek. Yine Trabzon’a Gümrük Bölge Müdürlüğü kurulacak. Trabzon Gümrük Bölge Müdürlüğü bünyesine Hopa ve Sinop Gümrüğü’nü alacak. Malatya’nın da direk Ankara’da oluşturulacak bölge müdürlüğüne bağlanacağı hemen kesin gibi..

İşte kulislerdeki isimler:

Şimdi yeni kurulacak bölge müdürlüklerine hangi isimler konuşuluyor bunlara bir göz atalım. Önce şunu belirteyim. 20 bölge müdürlüğü kadrosunun tamamı kullanılmayacak. 5 bölge müdürü koltuğu açıkta kalacak. Kulislerde isimleri geçen kişiler ise İstanbul Gümrük Bölge Müdürlüğü için hali hazırda başmüdürlük görevini yürüten Tevfik Usta’nın yanı sıra İzmit eski Başmüdürü Faruk Töremiş, Bursa eski Başmüdürü Süleyman Tosun, İskenderun eski Başmüdürü Tahsin Cömert’in adları geçiyor. Ancak benim özel bir duyumumu da sizlerle paylaşmak istiyorum. İstanbul Gümrük Bölge Müdürlüğü en kuvvetli adaylardan biri de birçok başarılı işe imza atan Edirne eski Başmüdürü Kaptan Kılıç’ın olacağı yönünde.. Yine çok özel duyumuma göre, 6 yıldır İzmir’de görev yapan Nazım Bütün’ün yerine de Ankara eski Başmüdürü Mustafa Işık’ın atanacağı.. Yine başkentteki kulis bilgilerine göre; birçok eski başmüdür de merkeze alınacak. Bu müdürlükler arasında İzmir, Trabzon, Gaziantep müdürleri olacak!.. Bu atamaların akabinde bölge müdür yardımcılığı daha sonra da gümrük müdürü atamaları gerçekleştirilecek.

Bakan ve müsteşarı kafa kafaya verdiler!..

Peki! Atamalarda kıstas ne olacak? Kulağıma gelen kulis bilgileri oldukça sevindirici ve heyecan verici nitelikte.. İddiaya göre; atamalar için Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ile müsteşarı Ziya Altunyaldız kafa kafaya vererek seçecekleri bölge müdürlerini, yardımcılarını ve diğer alt personel konusunda oldukça seçici davranıyorlar. Neden mi? Ee o kadarını da siz tahmin edersiniz sanırım.

YAZARIN NOTU:

Değerli okurlarım, Büyükçekmece Cumhuriyet Savcısı Mustafa Kemal Gül’ün İstanbul Emniyet Müdürlüğü KOM Şubesi ve Mali Büro çalışanlarıyla ortaya çıkardığı, büyük hayali ihracat soruşturmasının final yazısını önümüzdeki günlerde sizinle paylaşacağım. Final yazımı mutlaka okumanızı tavsiye ederim.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.