1. YAZARLAR

  2. Gülen AYDIN

  3. - ORTAK BAYRAMIMIZ ‘NEVRUZ’-
Gülen AYDIN

Gülen AYDIN

Yazarın Tüm Yazıları >

- ORTAK BAYRAMIMIZ ‘NEVRUZ’-

A+A-

- ORTAK BAYRAMIMIZ ‘NEVRUZ’-

"BAHARIN MÜJDECİSİ NEVRUZ KUTLU OLSUN"

21 Mart Nevruz Bayramı birçok ülkede ve kültürde farklı değerlendirilerek kutlanmaktadır. Nevruz gece ile gündüzün birbirine eşit olduğu 21 Mart günüdür. DolayısıylaNevruz, özellikle Türk dünyasının kuzeyinden güneyine, batısından doğusuna kadar uzanan coğrafyada yaşayan toplulukların pek çoğu tarafından yaygın olarak kutlanan bir bahar bayramıdır. Bu bağlamda, baharın gelişi her kesimde büyük bir coşkuyla kutlanmaktadır.

Nevruz, Farsça "Yeni Gün" adını taşıyan bahar bayramı anlamına gelmektedir. Baharın gelişini kutlamak amacıyla yapılan tabiat bayramı olarak bilinmektedir. Kökeni tam olarak bilinmemekle birlikte, Nevruzun kökenine ilişkin olarak üç destan gösterilmektedir:

'Bunlardan ilki, Fars kültürüne ait olup nevruzun Küssi Devleti Kralı Cemşîd’in Bâbil’e girdiği günü anlatan hayalî öykülere dayanır. İkinci destana göre, bu Kurmanç ve Zazalar’a mal edilmektedir Kawa adlı bir demirci ustasının zalim hükümdar Dahhak’e karşı dağlarda nevruz ateşi yakarak başlattığı ayaklanmadır. Üçüncüsü ise, Ergenekon Destanıdır.'

Birçok kaynakta tarihçesi hakkında farklı söylemler olsa da; Nevruz Bayramı, beş bin yıl öncesine dayanan bir gelenektir. Bu gelenek zaman içerisinde farklı gelişmelerle birleştirilerek yeni bir hale gelmiştir. “Nevruz”, özellikle bağımsızlığın ve özgürlüğün kutlandığı gün olarak kabul edilmektedir. Bu yüzdendir ki, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizde bu gün diğer bölgelere göre daha coşku ile kutlanır. Türk İnsanını birbirine kenetleyen Nevruz Osmanlılarda ise, bahar bayramı ve yeni yılın başlangıcı olarak kutlanmıştır. Türk kültüründen kaynaklanan Ergenekon/Nevruz Bayramı, her yönüyle Türk gelenek ve görenekleriyle zenginleşmiş milli bir bayramdır.  Gerçi Türkiye'de 1991 yılında Türk Dünyası ile birlikte ortak bir gün olarak resmi tatil olmaksızın bayram ilan edilmiştir!!

Nevruz; halkların kurtuluş günü olduğu gibi, doğanın yeniden canlandığı, bereket ve bolluğun da başlangıcı sayılır. Bugünden itibaren doğa uyanır ve toprak ana tüm cömertliğiyle üretkenliğini tüm insanlık âlemi ile birlikte diğer canlılara sunar.

Dolayısıyla Nevruz; uyanışın, dirilişin, kurtuluşun, var oluşun adıdır. Nevruzu kardeşliğin, birlik ve beraberliğin bir parçası olarak kılmak, kötü olayların yaşanmadığı sadece bir bayram tadında kutlamak dileğimizi paylaşan herkesin Tüm Avrasya’nın Nevruz Bayramı’nı kutluyoruz!!

“21 MART NEVRUZ BAYRAMI KUTLU OLSUN!!”

nevruz.jpg

nevruz.20120322141901.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.