1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 19 Yıldır Özlemini Çektiktleri Köylerine Dönmek İstiyorlar
19 Yıldır Özlemini Çektiktleri Köylerine Dönmek İstiyorlar

19 Yıldır Özlemini Çektiktleri Köylerine Dönmek İstiyorlar

Tunceli’nin Nazimiye ilçesine bağlı Dokuzkaya köylüleri, 19 yıldan beri gidemedikleri köylerine dönmek istiyor.

A+A-

Tunceli’nin Nazimiye ilçesine bağlı Dokuzkaya köylüleri, 19 yıldan beri gidemedikleri köylerine dönmek istiyor.
1994 yılında 40 haneli köylerinin boşaltılmasının ardından bir daha köylerine dönemeyen Dokuzkaya köylüleri barış süreciyle birlikte yıkılan köprülerinin onarılarak özlem duydukları köylerine yerleşmek istiyor.

1994 yılında köyün boşaltılması ve köye ulaşım sağlayan tek köprünün de askerler tarafından kesilmesinin ardından bir daha köylerine ziyaret edemeyen Dokuzkaya köylüleri, yıkılan köprülerin yapılarak mezarlarını ve köylerini görmek istiyorlar. Yıkılan köprünün bulunduğu alanda toplanarak oturma eylemi gerçekleştiren Dokuzkaya köylüleri, köylerine dönmek için gerekli koşulların oluşturulması için bir basın açıklaması gerçekleştirdi.
1994 yılında evlerinin yakılarak boşaltıldığını ve köprülerinin kesildiğini ifade eden Dokuzkaya Köyü Dayanışma Yardımlaşma ve Kalkındırma Derneği Başkanı Hüseyin Aygül, köylerinin bu tarihten sonra yasaklı bölge ilan edildiği için yıllarca cenazelerini köylerine götüremediklerini söyledi. Aygül, "Köyümüz uzun yıllar yasak bölge ilan edildi. Köyümüz ile bağlantımız tamamen kesildi. Bu yasak dönemde cenazelerimizi köye götüremedik. Mezarlarımızı ziyaret edemedik.Mal ve mülkiyet hakkımızı kullanamadık halende kullanamıyoruz." dedi.

Taleplerinin karşılanmaması halinde kendilerini bu ülkede özgür ve eşit vatandaş olarak kabul edemeyeceklerini söyleyen Aygül, barış sürecini desteklediklerini bu sayede taleplerinin karşılanmasını umut ettiklerini ve köylerine dönecekleri günü beklediklerini ifade etti.

Basın açıklamasın da söz alan İnsan Hakları Derneği(İHD) Tunceli Temsilcisi Av. Barış Yıldırım’da köylerine dönmek isteyen Dokuzkayalıların köylerine dönmesi için devlet tarafından yıkılan köylerin onarılarak vatandaşların köylerine dönmesi için gerekli koşulların sağlanmasını gerektiğini söyledi.

"KÖPRÜ OLMADIĞI İÇİN GİDEMİYORUZ"

Yıllardan beri babasının köy özlemi ile ağladığını ancak köylerine köprü olmadığı için gidemediğini belirten Kazım Topaç, devletin sorunlarına çözüm bulmasını istediğini ifade etti. 33 yıldan beri Almanya’da yaşadığını ancak köylerinin kapalı olması ve köprülerinin olmaması nedeniyle gidemediklerini ve özlem duyduklarını belirten Mehmet Ali İnce, devletin köprü sorununu çözüme kavuşturarak insanların özlemlerini gidermesini istediğini dile getirdi.

25 yıldır İstanbul’da yaşadığını ve köyüne gidemediğini belirten Fatma Akyol ise "25 yıldır burada yokum. Eşimin mezarı köyde, ziyaret etmek istiyorum. Ancak köprü olmadığı için kimse beni götürmüyor." dedi. Basın açıklamasının ardından Dokuzkaya köylüleri köprü talepleri ve köye dönme taleplerini alkışlarla dile getirmelerinin ardından Tunceli’ye doğru hareket etti.

CİHAN

19 yıldır özlemini çektiktleri köylerine dönmek istiyorlar

19 yıldır özlemini çektiktleri köylerine dönmek istiyorlar

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.