1. HABERLER

  2. SAĞLIK-YAŞAM

  3. "23 NİSAN KUTLU OLSUN"
"23 NİSAN KUTLU OLSUN"

"23 NİSAN KUTLU OLSUN"

'23 NİSAN Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' hepimize kutlu olsun!..

A+A-

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın tarihçesi…

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 1920'li yıllarda ayrı ayrı kutlanan 3 ayrı bayramın kendiliğinden birleşmesiyle ortaya çıktı.

Bu bayramlardan ilki, meclisin açılışının birinci yılında kutlanmaya başlanan 23 Nisan Milli Bayramıydı ve milli iradenin tecelli edeceği bir meclisin ilk kez toplanmış olması onuruna bayram ilan edilmişti.

İkincisi, 1 Kasım 1922'de saltanatın kaldırılması ile her yıl 1 Kasım’da kutlanmaya başlanan 1935 yılında ise 23 Nisan Milli Bayramı ile birleştirilen Hakimiyet-i Milliye Bayramıydı.

Üçüncü bayram ise günümüzdeki adı Çocuk Esirgeme Kurumu olan, o günkü adıyla Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin 1927'de ilan ettiği ve ilki Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün himayesinde düzenlenen 23 Nisan Çocuk Bayramıydı. Çocuklara adanan bu bayram savaş sırasında yetim ve öksüz kalan yoksul çocukların bir bahar şenliği ortamında sevindirilmesi amacını taşıyordu.

1921'de kutlanmaya başlanan 23 Nisan Milli Bayramı ile 1927'de kutlanmaya başlanan 23 Nisan Çocuk Bayramı 1927 yılından itibaren iki ayrı bayram olarak aynı gün kutlanmaya başladı.

1933 yılının 23 Nisan'ında Gazi Mustafa Kemal Atatürk yeni bir gelenek başlattı. O sabah çocukları makamında kabul etti ve onlarla sohbet etti.

Aynı yıl stadyumlarda beden hareketi gösterileri yapılmaya başlandı ve Milli Eğitim Bakanı Reşit Galip Bey'in kaleme aldığı Andımız çocuklar tarafından ilk kez okundu. Bu uygulamalarla birlikte çocuk bayramı artık devlete mal oldu.

1935 yılında bayramlar ve tatil günleriyle ilgili kanunun değiştirilmesiyle 1 Kasım Hakimiyet-i Milliye Bayramı da 23 Nisan'da kutlanmaya başlanmış ve bu tarihten itibaren 23 Nisan Milli Bayramı ve Hakimiyet-i Milliye Bayramı aynı gün artık Milli Hakimiyet Bayramı adıyla kutlanmaya başlandı...

Bu kanunda çocuk bayramına hiç değinilmedi ancak resmî ismi konmamış olsa da Milli Hâkimiyet Bayramı'nın yanında 23 Nisan Çocuk Bayramı devlet ve toplum örgütlerinin ortaklaşa hazırladığı programlarla kutlanmaya devam edildi.

70'li yıllarda çocuk bayramı artık tüm yurtta kutlanan herkesin katıldığı bir bayram oldu.

Günümüzde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin resmî tatil günlerinden biridir.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından dünya çocuklarına armağan edilmiş olan bu gün dünyanın dört bir yanından gelen çocukların da katılımıyla coşku içinde kutlanmaktadır.

 
23nisansiirleri.jpg
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.