1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. 240 Bin Dönüm Fındık Bahçesi Amerikan Kelebeği Tehdidi Altında
240 Bin Dönüm Fındık Bahçesi Amerikan Kelebeği Tehdidi Altında

240 Bin Dönüm Fındık Bahçesi Amerikan Kelebeği Tehdidi Altında

Fındık bahçelerinin ana zararlılarından biri olan 'Amerikan Beyaz Kelebeği’nin larvalarının görülmesi yetkilileri harekete geçirdi.

A+A-

Fındık bahçelerinin ana zararlılarından biri olan 'Amerikan Beyaz Kelebeği’nin larvalarının görülmesi yetkilileri harekete geçirdi. Fındık bahçelerinde görülmeye başlanan larvalarla mücadele çalışması yapılması çağrısında bulunan yetkililer, fındık üreticilerinin kesinlikle bahçelerini ilaçlamalarını ve mücadele yapmaları gerektiğini belirtti.

Samsun’un Terme ilçesindefındık bahçelerini tehdit eden Amerikan kelebeği zararlısı ile mücadele başladı. Fındık bahçelerinin ana zararlılarından olan kelebek larvalarının görülmesi yetkilileri harekete geçirdi. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ‘Amerikan kelebeği zararlısına karşı mücadeleni yap, bahçene sahip çık’ sloganı ile çiftçilere uyarılarda bulundu.

Terme Ziraat Odası Başkanı Yetkin Karamollaoğlu fındık bahçelerde incelemelerde bulundu. Karamollaoğlu, “Yaptığımız incelemelerde hemen hemen her fındık bahçesine yayılmaya başlayan Amerikan kelebeği zararlısının larvalarıyla karşılaştık. Fındık bahçelerinde büyük kayıpların yaşanmasına neden olan bu zararlıyla herkesin mücadele etmesi gerek. Zararlının tamamen ortadan kalkması için herkes mücadeleye destek vermeli, çok geç olmadan üreticimiz önlemini almalı." açıklamasında bulundu.

Fındık üreticisi tarafından “tırtıl” olarak tanınan zararlı hakkında Karamollaoğlu, şu bilgiyi verdi: “200’den fazla bitkiye zarar verebilen bu tırtıllara karşı üreticilerimiz dikkatli olmalı. Bahçelerinde gözlem yaparak ağlarla karşılaştıkları bölgeleri keserek ağacı zararlıdan kurtarmalı. Bu zararlı sadece yaprağın ana dalları kalacak şekilde yerler ve ayrıca olgunlaşmaya başlayan meyveleri de yiyerek ürünün azalmasına neden olurlar. Zararlı, fındık bahçelerinde bitki gelişimine verdikleri zararla ürün kaybına ve ocakların zayıflamasına, meyve gözlerini yiyerek de bir sonraki yılda da fındık ocaklarının verim düşüklüğüne sebep olmaktadır.”

Önemli zararlara neden olan Amerikan beyaz kelebeği ile mücadelenin zamanında yapılmasının önemine dikkat çeken Karamollaoğlu, üreticileri bu konuda hassas ve duyarlı olmaya davet etti. CİHAN

240 bin dönüm fındık bahçesi Amerikan kelebeği tehdidi altında

240 bin dönüm fındık bahçesi Amerikan kelebeği tehdidi altında

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.