1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. ...29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlanıyor...
...29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlanıyor...

...29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlanıyor...

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 97. yılı kutlamaları kapsamında ülke genelinde törenler düzenlendi.

A+A-

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 97. yılı kutlamaları kapsamında İstanbul Valiliği'nde tören düzenlendi.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, törendeki konuşmasında, cumhuriyetin, 20. yüzyılda sathı vatanda bütün yokluklara rağmen gözünü kırpmadan, korkmadan cepheye atılan inanmış ecdadın en büyük zaferi, tasada ve kıvançta bir olan milletin eseri olduğunu belirtti.

"29 Ekim 1923'te Atatürk tarafından ilan edildiği o günden beri her gün, hepimiz Cumhuriyetiz." diyen Yerlikaya, cumhuriyetin bütün evlatlarının, herkesin Cumhuriyet Bayramını kutladı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin, sadece bir kavram, bir tanım değil; köklü bir medeniyetin, değerler sisteminin son halkası olduğunu ifade eden Yerlikaya, şöyle konuştu:

"Cumhuriyetimizin temelinde; bilgelik, medeniyet, ilerleme ve yükselme ruhu var. Yaşama azmi ve yaşatma gayreti var. Kadim bir mirasın sahibi olarak milletimize, memleketimize, coğrafyamıza ve insanlığa karşı vazifelerimiz var. Bu sebeple sa Türkiye hada olduğu gibi masada, mücadele meydanında olduğu gibi kürsüde; medeniyetimiz, memleketimiz, milletimiz, insanlık ve dünya için bulunuyoruz. 2023, 2053, 2071 vizyonlarını, bu şuurla; tarih boyunca izlediğimiz Hakk'a, hakikate, doğruya ve doğruluğa olan kutlu yolculuğumuzun, rotası olarak takip ediyoruz, takip edeceğiz."

Vali Yerlikaya, "Cumhuriyetin hür ve eşit vatandaşları olarak biz, hepimiz, bulunduğumuz her yerde, ifa ettiğimiz her görevde, bürokrat, memur, işçi, öğretmen... Genç, yaşlı, kadın, erkek... İstiklal ve istikbal için unvansız ve ayrımsız mücadele eden atalarımız gibi yeni başarılar elde etmekle mükellefiz. Üstlendiğimiz bu sorumluluk, bir tercih değil, varlık yokluk meselesi. Her birimiz, bu bilinçle, geleceğe doğru yeni yollar açacak, inşallah medeniyet ve cumhuriyetimizin bayrağını dünyanın gönderinde en yükseğe taşıyacağız." ifadelerini kullandı.

Geçmişte olduğu gibi bugün ve gelecekte de dahili ve harici düşmanların olmaya devam edeceğini dile getiren Yerlikaya, sözlerini şöyle tamamladı:

"Onlara karşı parolamız, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Zafer, zafer benimdir, diyenindir.' sözü olacak. Önümüze çıkan her engeli bu inanç ve özgüvenle aşacak, varisi olduğumuz Cumhuriyeti ilelebet yükseltmeye devam edeceğiz. Cumhuriyetimizin 97. yılında her zamanki gür sesimizle 'Hakimiyet milletindir', 'Sonsuza dek Cumhuriyet' diyeceğiz. Bu duygularla, Başta Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve kıymetli silah arkadaşları olmak üzere cumhuriyetimizi kuran tüm kahramanlarımızı saygı, rahmet ve minnetle anıyorum. Milletimizin selameti, devletimizin bekası ve ay yıldızlı bayrağımız uğrunda şehit düşen, gazi olan tüm vatan evlatlarına şükranlarımı sunuyorum. Ruhları şad, makamları ali olsun, Allah hepsinden razı olsun. Mazi bizim, bugün bizim, istikbal bizim. Hepimiz Cumhuriyetiz. Cumhuriyetimizin 97. yılı kutlu olsun."

Vali Yerlikaya, konuşmasının ardından katılımcıların tebriklerini kabul etti.

Törene 1. Ordu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Musa Avsever, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanvekili Hüseyin Aksu, askeri, mülki, idari ve siyasi erkan ile yabancı misyon temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, STK ve oda temsilcileri katıldı.

Törene katılanlara İstanbul Valiliği tarafından hazırlanan İzzet Keribar’ın 1950’lerden 1980’lere kadar siyah, beyaz İstanbul fotoğraflarından oluşan "İki İstanbul" kitabı hediye edildi. 

Aksaray'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenle kutlandı

15 Temmuz Milli İrade Meydanı'nda düzenlenen törende Vali Hamza Aydoğdu, tebrikleri kabul etti.

Aydoğdu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından yaptığı konuşmada, Cumhuriyet Bayramı'nın, yılda bir defa hatırlanıp, kutlanılacak bir bayram olmadığını, yılın her günü, nimetlerinden faydalanılması gerektiğini söyledi.

Cumhuriyetin, varlığına borçlu olunan en büyük fazilet olduğuna değinen Aydoğdu, " Şüphesiz, bugünlere kolay gelinmemiştir. Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde, aziz Türk milletinin, yedi düvele karşı verdiği, destansı bir kahramanlık vardır. 'Aç yaşarız. Susuz yaşarız. Ama vatansız yaşamayız, Ya istiklal ya ölüm.' diye haykıran bir milletin çığlıkları vardır." diye konuştu.

Tören şiirlerin okunması ve ödüllerin verilmesinin ardından sona erdi.

Konya, Afyonkarahisar ve Karaman'da tören düzenlendi

Konya'da, Kültürpark içerisindeki amfi tiyatroda düzenlenen tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Törende konuşan Vali Vahdettin Özkan, Türk milletinin tarihindeki en parlak başarılardan Cumhuriyet'in ilanının 97. yılının büyük coşkuyla kutlandığını söyledi.

Cumhuriyet'in, Türk milletinin tarih sahnesinde yeniden dirilişinin adı olduğunu ifade eden Özkan, "Cumhuriyetimiz, mana ve gücünü milletimizin iradesinden almaktadır. Cumhuriyet, büyük bir imanla gerçekleşen kurtuluş mücadelesinin en önemli meyvesi ve eseridir." diye konuştu.

Özkan, Cumhuriyet misakının temelinin, ülkesine sadakatle bağlı vatandaşların eşitlik ve özgürlük fikriyle oluştuğunu belirtti.

Bugün de Kurtuluş Savaşı ruhuyla, küresel zalimlerin maşası terör örgütlerinin ülkeye fitne sokmalarına izin verilmeyeceğini vurgulayan Özkan, "Milletimizin 15 Temmuz gecesi FETÖ ihanetine direnişiyle demokrasisinden, bölünmez bütünlüğünden ve inancından vazgeçmediğini bir kez daha dünyaya göstermiş olduk." ifadesini kullandı.

Konuşmanın ardından, şiir ve resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Kutlamalar, Konya Büyükşehir Belediyesi Mehteran takımının gösterisiyle sona erdi.

Törene Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, İl Emniyet Müdürü Mustafa Aydın ile davetliler ve vatandaşlar katıldı.

Afyonkarahisar'da da kutlamalar kapsamında valilikte tören düzenlendi.

Tören, Vali Gökmen Çiçek'in makamında protokol üyelerinin tebriklerini kabul etmesiyle başladı. Daha sonra valilik binası önündeki programda saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Vali Çiçek, burada yaptığı konuşmada, kadim tarihin en kıymetli kazanımlarından biri olan Cumhuriyet'in ilanının 97. yılında, devletin kuruluş yıl dönümü heyecanının ve coşkusunun, ülkenin dört bir tarafında ve gönül coğrafyasının tamamında olduğu gibi, zafer şehri Afyonkarahisar'ın kalbinde ve ruhunda da en derinden hissedildiğini aktardı.

Türkiye'nin ilerleyen demokrasisi, gelişen ekonomisi, güçlü ordusu ve zengin insan kaynağı ile uluslararası alanda giderek daha saygın bir konum kazanmakta olduğuna dikkati çeken Çiçek, şunları kaydetti:

"Muhakkak ki bunda gücünü milletinden alan demokratik bir cumhuriyet rejiminin olmasının önemi büyüktür. Ülkemiz 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine doğru emin adımlarla ilerlerken, bu ilerlemeye ve gelişmeye Afyonkarahisar olarak yılmadan, yorulmadan, aşkla, şevkle, azimle, çok çalışarak, hep birlikte katkı sağlayacağız."

Karaman'da ise Cumhuriyet Parkı'nda düzenlenen törende Vali Mehmet Alpaslan Işık, CHP Karaman Milletvekili İsmail Atakan Ünver ve Belediye Başkanı Savaş Kalaycı, tebrikleri kabul etti.

Törende, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajı okundu.

Vali Işık, yaptığı konuşmada, geçmişte olduğu gibi bugün de Türkiye'nin gücünü kendilerine tehdit olarak gören dış güçlerin, ülkeyi bölmek ve parçalamak için ellerinden geleni ardına koymayacaklarını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu milli birlik ve beraberliğimiz olduğu sürece kimse bu cumhuriyeti yıkamaz. Yıkmaya dahi yeltenemez. Milletimizi esaretten kurtararak yeni ve tam bağımsız bir Cumhuriyeti kuran başta Atatürk olmak üzere silah arkadaşlarına ve kahraman şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Atatürk'ün 'en büyük eserim' dediği Cumhuriyetimizin ebediyete kadar sürmesi temennisiyle hepinizin bayramını kutluyorum."

Antalya, Muğla, Burdur ve Isparta'da törenler düzenlendi

Antalya Valisi Ersin Yazıcı, Antalya Spor Salonu'ndaki törende tebrikleri kabul etti.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri alınarak gerçekleştirilen törende, sosyal mesafe, maske ve hijyen kurallarına dikkat edildi.

Yazıcı, yaptığı açıklamada, milli hedeflere ulaşmak için birlik ve beraberlik ruhuyla çalıştıklarını söyledi. 

Kendilerine Cumhuriyeti armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk, kahraman silah arkadaşları, bütün şehit ve gazileri minnetle, şükranla ve rahmetle andıklarını anlatan Yazıcı, "Ruhları şad olsun. Bize emanet ettikleri Cumhuriyeti birlikte yücelteceğiz. Yaşasın Cumhuriyet." dedi. 

Kaş ilçesinde gerçekleştirilen kutlamalar kapsamında ise 37 şehidin anısına 37 ses topu atışı yapıldı.

İlçede ayrıca Türk bayrakları donatılmış 50 yelkenli, denizde marşlar eşliğinde geçiş yaptı

Cumhuriyet Meydanı'ndaki etkinliğe Kaş Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş katıldı.

Burdur Valisi Ali Arslantaş, Valilik bahçesinde düzenlenen törende tebrikleri kabul etti. 

Kovid-19 tedbirlerine uyularak gerçekleşen törende CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker, Garnizon Komutanı Albay Mehmet Fatih Ören, Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, İl Emniyet Müdürü Ümit Bitirik, İl Jandarma Komutanı Albay Hakan Başaklıgil ile siyasi parti temsilcileri katıldı. 

Muğla Valiliği bahçesinde düzenlenen törende öğrenciler şiir okudu. 

Törene Muğla Valisi Orhan Tavlı'nın yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ali Cenk Düzgün, Menteşe Kaymakamı Caner Yıldız, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yusuf Kenan Topçu, Emniyet Müdür Süleyman Suvat Dilberoğlu katıldı.

Hükümet Caddesi’nde düzenlenen tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. 

Isparta Valisi Ömer Seymenoğlu, Kurtuluş Savaşı'nda Atatürk ve silah arkadaşlarının her türlü yokluğa rağmen dünyada ender görülen bir bağımsızlık destanı yazdığını söyledi. 

Mücadele sürecinde Türk milletinin en büyük güç kaynağının istiklal ve istikbaline olan inancı olduğunu belirten Seymenoğlu, şunları kaydetti: 

"Bu büyük zaferle ecdadımız bize, geçmişimize gururla, geleceğimize güvenle bakmamızı sağlayacak, üzerinde hür yaşayabileceğimiz bir ülke armağan etmiştir. Bu zafer, milletimizin bağımsızlık ve hürriyetinden asla taviz vermeyeceğinin ifadesidir. Bizler, bin yıllık bir devlet geleneğine sahip olmanın bilinciyle hareket etmeliyiz. 97 yıl boyunca yaşanan tüm zorluklara rağmen, gururla Cumhuriyetimiz ve devletimiz dimdik ayaktadır." 

Törene, İl Garnizon Komutanı Albay Mustafa Kahraman, İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur, Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Akbulut, askeri yetkililer ile STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. 

İl Jandarma Komutanlığı Arama Kurtarma ve Bot Timi, Eğirdir Dağ Komando Okul ve Eğitim Merkez Komutanlığında bulunan 76 metrelik çok maksatlı eğitim kulesinden iniş yapılarak Türk bayrağını açtı.

AA

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.