1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. '298 kişiyi taşıyan uçak düşürüldü'
298 kişiyi taşıyan uçak düşürüldü

'298 kişiyi taşıyan uçak düşürüldü'

Malezya Havayolları'na ait Boeing 777, Ukrayna hava sahasında düştü. Ukrayna yönetimi, uçağın Rusya yanlıları tarafından füzeyle vurulduğunu ileri sürdü.

A+A-

Malezya Havayolları, 8 Mart'ta içindeki 239 kişi ile birlikte kaybolan ve hala bulunamayan uçağının şokunu henüz atlatamamışken, yeni bir faciayla karşılaştı. Bu kez de 283 yolcu ve 15 mürettebatla Amsterdam-Kuala Lumpur seferini yapan Boeing 777 tipi uçak; Ukrayna'nın Donetsk bölgesinde, Rusya topraklarına 60 kilometre mesafede düştü. 154 Hollandalı, 27 Avustralyalı, 23 Malezyalı, 11 Endonezyalı, 4 Alman, 6 İngiliz, 4 Belçikalı 3 Filipinli ve 1 Kanadalı'nın bulunduğu MH17 sefer sayılı uçağın, Rusya yanlıları ile Kiev yönetimi arasında çatışmaların yaşandığı bölgesinde düşmesi şüphelerin ayrılıkçılar üzerinde yoğunlaşmasına neden oldu. Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Anton Geraşenko, uçağın 10 bin metre yükseklikte seyir halindeyken Buk füze sistemiyle vurulduğunu söyledi. Uçağın teröristler tarafından vurulmuş olabileceğini belirten Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko da "Ukrayna kuvvetleri herhangi bir hedefi vurmamıştır" dedi. Rusya yanlılarının kurduğu Donetsk Halk Cumhuriyeti ise askeri teçhizatlarında 10 bin metre yükseklikte uçan hedefleri vurabilecek kapasitede bir füze olmadığını belirtti. Rusya Devlet Başkanı Putin, ABD Başkanı Obama'ya düşen yolcu uçağı ile ilgili bilgi verdi. Obama daha sonra yaptığı açıklamada uçağın düşmesini "korkunç bir trajedi" olarak niteledi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Psaki, uçakta 23 vatandaşlarının bulunduğu haberlerini teyit edemediklerini söyledi.

KARAKUTULAR BULUNDU
Parçaları geniş bir alana yayılan uçağın karakutuları da bulundu. Rus yanlısı ayrılıkçılar, karakutuların Moskova'daki Ülkelerarası Sivil Havacılık Komitesi'ne gönderileceğini duyurdu. Malezya Başbakanı Necip, uçağın düşmeden önce imdat çağrısı yapmadığını açıkladı. BM Güvenlik Konseyi'nin ise konuyu bugün değerlendirmesi bekleniyor.

SAVAŞ UÇAĞI DA VURULDU
Malezya Havayolları uçağının düştüğü haberinden önce de Ukrayna ile Rusya arasında uçak düşürme tartışması yaşanıyordu. Ukrayna, ülkenin doğusunda ayrılıkçılara operasyon düzenleyen SU-25 savaş uçağının, bir Rus jeti tarafından düşürüldüğünü öne sürdü. Rusya ise Ukrayna'nın iddiasının saçmalık olduğunu bildirdi.

THY'DEN ROTA DEĞİŞİKLİĞİ
THY, Malezya uçağının düşmesinin ardından yaptığı açıklamada, olaylar netleşene kadar uçaklarının Ukrayna hava sahasını kullanmayacağını bildirdi. (sabah)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.