1. HABERLER

  2. SAĞLIK-YAŞAM

  3. 5 Bin Yıllık Antik Kent Kaderine Terk Edildi
5 Bin Yıllık Antik Kent Kaderine Terk Edildi

5 Bin Yıllık Antik Kent Kaderine Terk Edildi

Hatay'ın Erzin ilçesindeki İsos Antik Kenti, sahipsiz kaldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın öncelikli kazı alanları listesine aldığı İsos'ta tarihi es...

A+A-

Hatay'ın Erzin ilçesindeki İsos Antik Kenti, sahipsiz kaldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın öncelikli kazı alanları listesine aldığı İsos'ta tarihi eserlerin üzerinde vatandaşlar hayvanlarını otlatıyor.

Milattan Önce 545 yılında önemli bir yerleşim merkezi olan İsos (Epifenia), Erzin sınırları içerisinde sahipsiz bir şekilde ayakta kalmaya çalışıyor. 5 bin yıllık geçmişi bulunan antik kentte tarihte Makedonya Kralı Büyük İskender ile Pers Kralı Darius arasında geçen İsos Savaşları yapılmış. Üzerinde bir devrin kaderini belirleyen önemli savaşların yapıldığı ve döneminin ticaret merkezi olarak görülen İsos, Bizans, Geç Hitit, Pers ve Osmanlı İmparatorluğu'na ev sahipliği yapan çok kültürlü bir kent. 5 bin yıl önceye kadar bölgenin önemli bir yerleşim yeri olan İsos Antik Kenti, işlevsiz günlerini yaşıyor. Erzin-Dörtyol karayolunda bulunan antik kent, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2012 yılı için açıklanan öncelikli kazı alanları listesinde yer alıyor. Buna rağmen İsos'ta bir yıldır kazı çalışması yapılmıyor.

Geçen yıl İl Müze Müdürü Nalan Yastı ve Erzin Kaymakamı İskender Yönden ile antik kentte incelemelerde bulunan Hatay Valisi M.Celalettin Lekesiz, "İsos'u açık hava müzesi haline getireceğiz." diyerek Antik Kentin bölgenin tanıtımında büyük rol oynayacağını vurgulamıştı.

Yeniden eski günlerine döneceği günü bekleyen İsos Antik Kenti, üzeri otlarla kaplı vaziyette çaresizce bekliyor. Çevredeki vatandaşların ineklerini otlattıkları yer haline gelen İsos'ta, 2007 yılında ortaya çıkarılan hamam kalıntıları da bugün çamur içerisinde duruyor. Kazı alanında üzeri kumla kapatılan ve bölge için büyük değeri bulunan Artemic Mozaiği'ni korumak için hiçbir güvenlik önleminin alınmıyor olması da tarihi eser kaçakçıları için bir fırsata dönüyor.

İsos Antik Kenti'nde bugün su kemerleri sağlamlığını koruyor. 1–2 kilometre uzunluğunda, yüksekliği ise yer yer 7–8 metreye ulaşan su kemerleri, Akdeniz'de bulunan Cenevizli gemicilere Amanos dağları eteklerinden su iletme projesinin ürünüydü. Bugün bir bölümü yıkılmış olan su kemerleri de ayakta kalmaya çalışıyor.

İsos'a sahip çıkılması çağrısında bulunan Çevre Koruma Derneği Başkanı Cemal Ertaç, ''İsos Antik Kent Bizans döneminin kalıntılarını barındıran bir yer. İsos'un canlandırılması için yetkilileri göreve çağırıyoruz. 5 bin yıllık bir kentin hayvanların otladığı bir yer haline gelmesi ne ile izah edilebilir? Biz tarihimize böyle mi sahip çıkıyoruz? Yetkilileri bir an evvel göreve çağırıyor ve toprak altındaki saklı tarihi gün yüzüne çıkarmaya davet ediyoruz. İsos'a ödenek bekliyoruz.'' ifadelerini kullandı.

CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.