1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 65 yıl sonra bir ilk Cumhurbaşkanı Erdoğan Atina'da
65 yıl sonra bir ilk Cumhurbaşkanı Erdoğan Atinada

65 yıl sonra bir ilk Cumhurbaşkanı Erdoğan Atina'da

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan'da! Erdoğan'ın ziyareti 65 yıl aradan sonra Cumhurbaşkanı düzeyinde ilk ziyaret olma özelliğini taşıyor..

A+A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi temaslarda  bulunmak üzere özel uçak "TUR" ile TSİ 11.50'de Yunanistan'ın başkenti Atina'ya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, Atina Uluslararası Eleftherios Venizelos  Havalimanı'nda, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı  Nikos Kotzias, Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Halit Çevik, Türkiye'nin Atina-Pire  Başkonsolosu Oya Yazar ve diğer ilgililer karşıladı.

Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi  Akar, Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Avrupa  Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji  ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da  Yunanistan'a geldi.

ERDOĞAN VE PAVLAPOULOS AÇIKLAMA YAPIYOR..

Yunan Parlamentosu önündeki Meçhul Asker Anıtı'na çelenk bırakan  Erdoğan, Yunan mevkidaşı Pavlopoulos tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda resmi  törenle karşılandı. Erdoğan ve Pavlopoulos  baş başa görüşme öncesi açıklama yapıyor.

Erdoğan ile Pavlopoulos baş başa ve heyetler arası görüşme  gerçekleştirecek.  Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile Başbakanlık'ta  görüşecek, ortak basın toplantısı düzenleyecek ve heyetler arası çalışma yemeğine  iştirak edecek. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda, Cumhurbaşkanı Pavlopoulos ve eşi Vlasia  Pavlopoulos ?tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan onuruna resmi  akşam yemeği verilecek.

65 YIL SONRA İLK, TELEVİZYONLAR CANLI YAYINA GEÇTİ!

Celal Bayarın 1952' de gerçekleştirdiği Yunanistan ziyaretinden sonra Erdoğan'ın ziyareti 65 yıl aradan sonra  cumhurbaşkanı düzeyinde ilk ziyaret olma özelliğini taşıyor.  Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindeki heyetin Atina'ya gelişi de  Yunan televizyonlarınca canlı yayınlandı.

YARIN BATI TIRAKYAYI ZİYARET EDECEK..

Cumhurbaşkanı Cuma günü Dışişleri Bakan Vekili Yiorgos Katrugalos ve Dışişleri Bakan Yardımcısı İoannis Amanatidis eşliğinde Batı Trakyayı ziyaret edecek.

SIKI GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI

Bu arada 24 saat için Atinada sıkı güvenlik önlemleri alındı, ulaşım araçlarının seferlerinde değişiklikler düzenlendi ve toplu gösteriler yasaklandı. Recep Tayyip Erdoğa'nnın geçeceği yollarla ilgili düzenleme yapıldı.

İKİLİ İLİŞKİLERDE GÜNDEM MADDELERİ

Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin gündeminde, ikili siyasi ilişkilerin yanı sıra özellikle terörle mücadele ile ticaret, ekonomi, ulaştırma, enerji, turizm ve kültür alanlarında iş birliğinin geliştirilmesi, azınlık konuları, Kıbrıs sorunu, Türkiye-AB ilişkileri ve göç konusundaki iş birliği yer alıyor.

YUNANİSTAN MECLİSİNDE BATI TRAKYA'DAN 4 SOYDAŞ MİLLETVEKİLİ VAR

Yunanistan'da Eylül 2015'te yapılan erken genel seçimler sonucunda 300 üyeli Meclis'te Radikal Sol İttifak (SYRIZA) 144, Yeni Demokrasi Partisi (YDP) 75, Altın Şafak 16, PASOK-DİMAR 19, Komünist Parti (KKE) 15, Potami 6, Bağımsız Yunanlar (ANEL) 9, Merkezciler Birliği 7 ve Bağımsızlar 9 milletvekiliyle temsil ediliyor. SYRIZA seçimlerden yüzde 35,46'lık oy oranıyla yeniden birinci parti olarak çıktı. SYRIZA lideri Başbakan Aleksis Çipras, seçimlerde yüzde 3,69 oy alan ANEL partisiyle koalisyon hükümeti kurdu. ANEL lideri Panos Kammenos aynı zamanda Milli Savunma Bakanlığını yürütüyor. Seçimlerde 3'ü SYRIZA'dan, biri Potami Partisi'nden olmak üzere Batı Trakya'dan 4 soydaş milletvekili seçildi.

Vefat eden Yunanistan'ın eski Başbakanlarından Konstantinos Miçotakis'in oğlu Kiryakos Miçotakis Ocak 2016'da ana muhalefetteki merkez sağ Yeni Demokrasi Partisinin genel başkanlığına seçildi.

Ülke iç siyasetinin temel gündem maddelerini, uygulanmakta olan mali uyum programı ve bu doğrultuda alınan kemer sıkma önlemleri ile düzensiz göçle mücadele oluşturuyor.

İKİ ÜLKE GÜNDEMİNDEKİ PROJELER

Türkiye ile Yunanistan arasında ticaret ve ulaştırma alanındaki ilişkileri ve halklar arası temasları artırmaya yönelik olarak son dönemde üç önemli ulaştırma projesi gündemde bulunuyor.

İzmir ile Selanik arasında yük ve yolcu taşımacılığına yönelik feribot hattı, İstanbul-Selanik arasında hızlı tren hattı tesis edilmesi ve İpsala-Kipi sınır bölgesinde ikinci bir kara yolu köprüsü inşası amacına yönelik çalışmalar, iki ülke yetkili makamları tarafından sürdürülüyor.

İKİLİ TİCARİ VE EKONOMİK İLİŞKİLER

Merkez Bankası verilerine göre, 2002-2017 Ağustos döneminde Yunanistan'dan Türkiye'ye yapılan doğrudan yatırımların toplam tutarı 6,9 milyar dolar, aynı dönemde Türkiye'den Yunanistan'a yapılan yatırımların değeri ise 200 milyon dolar civarında. Ancak, üçüncü ülkeler üzerinden gelen yatırımlarla birlikte toplam Türk yatırımlarının 500 milyon dolar civarında olduğu tahmin ediliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.