1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. 74 Yıl Ev Olarak Kullanılan Cami Aslına Dönüyor
74 Yıl Ev Olarak Kullanılan Cami Aslına Dönüyor

74 Yıl Ev Olarak Kullanılan Cami Aslına Dönüyor

Cumhuriyetin kuruluş döneminde satılan camilerden tarihi Zaferanlık Camii, Bursa Valiliği’nin girişimleri ile aslına döndürülüyor. Tam 74 yıl ev olara...

A+A-

Cumhuriyetin kuruluş döneminde satılan camilerden tarihi Zaferanlık Camii, Bursa Valiliği’nin girişimleri ile aslına döndürülüyor. Tam 74 yıl ev olarak kullanılan cami, yıl sonuna kadar ibadete açılacak.

Vali Şahabettin Harput, tarihi camide başlatılan restorasyonu inceledi. 15. yüzyılda yapılan ve 1938 tarihine kadar da cami olarak görev yapan ibadethanenin bu tarihte satıldığını anlatan Vali Harput, şunları dile getirdi: “Kayıtları incelediğimizde burada Zaferanlık bir mescidimizin bulunduğu ve hemen yanı başında bir Bekir Dede isimli Emirsultan’ın talebelerinden bir büyük zatın türbesinin olduğunu öğrendik. Ama bunlar özel mülk olarak kullanılmış. Durumu fark edince buradaki mülk sahipleri ile anlaşarak satın almak suretiyle burayı eski haline iade etmek istedik. Sağ olsun mülk sahipleri razı oldular. Yaklaşık 300 bin TL ödeyerek burayı satın aldık. Burada bir ev vardı. Daha sonra bir o kadarlık ihaleyle yeniden hem mescidimizi hem türbemizi hem de önündeki şadırvanın inşaatını başlattık.”

İnşaatın hızla devam ettiğini belirten Vali Harput, şöyle devam etti: “Çok şükür geldiğimiz noktada, 6 ay öncesine kadar bir vatandaşımızın oturduğu ev olarak kullanılan muhteşem tarihi miras, bugün yeniden aslına dönmenin heyecanını yaşamakta. İnşallah bu yılın sonuna varmadan bu inşaatın bitirilerek yeniden ibadete açılması ve bu eseri bizlere bağışlayan şanlı ecdadımızın manevi ruhaniyetinin yeniden rahatlatılması bizim görevimiz.”

“İŞYERİ YAPILAN TAVUKÇU MESCİDİ DE ASLINA DÖNÜYOR”

Bursa’da aynı şekilde satılarak ticarethaneye döndürülen bir başka mescidin ise Tavukçu Mescidi olduğuna dikkat çeken Vali Harput, onun da yeniden camiye dönüştürüleceğini kaydetti. Vali Harput şu bilgileri verdi: “Tavukçu Mescidi iş yeri, ticarethane olarak kullanılıyordu. Orada vatandaşlarımız satışa rıza göstermediler. Ama bir mabedin ticarethaneye dönüştürülmesini gönlümüz kabul etmedi. Onun da tekrar aslına dönmesi için kamulaştırma kararı aldık. Orayı da biraz daha yüksek bir fiyatla satın aldık. Oranın da ihalesini yaptık, inşaatı bu günlerde başladı. Onu da yeniden 1400’lü yıllardaki orijinal haline iadeyi itibar edip, ihya edip, hem ecdadın manevi ruhaniyetine karşı saygımızı yeniden sunmak hem de o manevi mirası yeniden ayağa kaldırmak gibi güzel bir görevi yapmış olacağız.”

CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.