1. YAZARLAR

  2. Ayça MUTLU

  3. '8 Mart Dünya Kadınlar Günü'
Ayça MUTLU

Ayça MUTLU

Yazarın Tüm Yazıları >

'8 Mart Dünya Kadınlar Günü'

A+A-

8 Mart Dünya Kadınlar Günü

Ne kadar manalı ve aslında ne kadar manasız geliyor bana.

Uzuvlarınız bakımından dişi olarak geldiyseniz hayata, 1-0 yenik başlarsınız bu acımasız yaşama. Bebeklikten başlarsınız dışlanmaya, ayrımcılığa uğramaya.

Ben kadının geçmişte ve günümüzde nasıl konumlandırıldığıyla değil,  nasıl konumlandırılamadığıyla ilgileniyorum aslında.

Nereye koyamıyoruz,  nereye sığdıramıyoruz kadın cinsini. Ne alıp veremiyoruz biz bu kadınlardan. Neyi eksik yapıyoruz ya da neyi fazla abartıyoruz.

Kadınız işte.

Sizi doğuran,  büyüten,  çalışan,  hizmet eden,  seven, kızan, coşan, durulan, insan olma özelliklerini taşıyan bir cinsiz işte.

Çalışırken, savaşırken, barışırken, direnirken, yerken, içerken hayatın her alanındayız da,  neresinde yokuz.

 Anne mi değiliz, kız kardeşliği mi beceremiyoruz, evlat mı olamıyoruz, sevemiyor muyuz, çalışamıyor muyuz, okuyamıyor muyuz,  yönetemiyor muyuz,  erkek cinsinin yaptığı neyi yapamıyoruz. 

Ben söyleyeyim neyi yapamadığımızı:

Taciz etmiyoruz, tecavüz etmiyoruz, pedofili değiliz, dövmüyoruz,  sövmüyoruz,  tükürmüyoruz işkence bilmiyoruz,  sapkınlıklar yapmıyoruz. Evet, birçok konuda aşağı değil, daha üstünüz. Duygusalız bir kere. Merhametliyiz, hassasız, aşk doluyuz, cesuruz, sabırlıyız, güçlüyüz, vefalıyız, anneyiz,  kardeşiz,  işçiyiz, emekçiyiz, hizmetçiyiz,  yöneticiyiz.

Ne değiliz ki biz, aslında her şeyiz.

Artık yok sayılmak, dışlanmak,  ötelenmek, dövülmek,  sövülmek,  aşağılanmak,  tacize uğramak istemiyoruz. Bunlar zaten hak edilmez ama;  biz hiç hak etmiyoruz.

 Bir yere koyamadığımız,  başarıyı ve gücü yakıştıramadığımız, bir türlü konumlandıramadığımız kadınlarımızı tek bir günde onore etmemeliyiz.  Koca bir dünyayı içinde barındıran kadınlarımızı sadece bir güne sığdırmamalıyız.

Çile ne demek diye sorsalar;  KADIN

KADIN ne demek diye sorsalar,  çile derdim ben.

 Ajite etmek değil derdim ama; tek bir kadının çilesini yazsam 8 değil 80 Mart geçer.

Erkekler günü değil de kadınlar günü diye bir gün varsa, tartışılacak çok şeyin olduğu aşikâr.

Madem bize özel bir gün var, ben de bugünün bütün kadınlarımız için bir miat olmasını, bugünden sonra artık tek bir kadının bile çile çekmemesini diliyorum. 

Not: Bugüne özel bir yazı olduğu için eksikliklerimiz ve kusurlarımızdan bahsetmedim. Ne bütün kadınların hepsi melek, ne de bütün erkekler şeytan olabilir.

Muhakkak yukarıda bahsettiğim erkekler dışında çok naif, kadınları baş tacı yapan, bize bizden iyi davranan erkekler var ve ben bu özgün adamları ayrı tutuyor, onlara saygılarımı sunuyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum