1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘A Takımı’na sınırlı revizyon
‘A Takımı’na sınırlı revizyon

‘A Takımı’na sınırlı revizyon

Erdoğan MYK kadrosunu korudu, sadece 21 Mayıs’taki kongrede MKYK’ya giremeyerek liste dışı kalan 3 ismin yerine yeni isimler geldi.

A+A-

Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, başkanlığında ilk kez toplanan Merkez Karar Yönetim Kurulu’nda (MKYK), genel başkan yardımcılarının yer aldığı, partinin “A Takımı” olarak nitelendirilen Merkez Yürütme Kurulu’nu (MYK) belirledi. Erdoğan’ın “MKYK’nın temayülüne göre” belirlediği vurgulanan MYK’daki değişikliği “sınırlı” tutması dikkat çekti.

Kongrede MKYK dışı kaldıkları için Genel Başkan Yardımcılıkları sona eren Yasin Aktay, Nükhet Hotar ve Şaban Dişli’nin yerine, Mahir Ünal, Ravza Kavakçı Kan ve Hamza Dağ, MYK’nın yeni üyeleri oldu. Aktay’ın yerine parti sözcülüğünü üstlenen Ünal, Tanıtım Medya Başkanlığı’na getirilirken, Yıldırım döneminde bu görevi üstlenen Cevdet Yılmaz ise, Dişli’den boşalan Ekonomiden sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı’na kaydırıldı. Kongrede yapılan tüzük değişikliği ile oluşturulan Genel Başkan Vekilliği görevini Binali Yıldırım üstlendi. Erdoğan’lı ilk MKYK’da salonunda yer alan Türk bayraklarının birinde Cumhurbaşkanlığı forsunun yer alması dikkat çekti.

Erdoğan erken geldi

16 Nisan’da hayata geçen partili cumhurbaşkanı sistemi Ak Parti’nin 21 Mayıs’taki olağanüstü kongresiyle resmen hayata geçerken Erdoğan başkanlığındaki ilk MKYK toplantısı da dün yapıldı.

Erdoğan, dün 14.00’teki MKYK toplantısına sürpriz bir şekilde saat 12.20’de geldi. Erdoğan’ın Ak Parti Genel Merkezi’ne genel başkan sıfatıyla ilk kez gelişi de bu nedenle sessiz sedasız oldu. Erdoğan’ı Genel Sekreter Gül, partinin idari personelinin bulunduğu isimler karşılarken birçok genel başkan yardımcısı karşılamaya yetişemedi. Birçok genel başkan yardımcısı ve MKYK üyesi de Erdoğan’dan sonra alelacele partiye geldikleri görüldü. Erdoğan’dan sonra partiye ilk gelen isim Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz oldu.

Hedef 2019 seçimleri

Erdoğan, toplantıda 50 MKYK üyesinin kendisini tanıtmasının ardından kısa bir konuşma yaptı ve hedefin 2019 seçimleri olduğu mesajı verdi. Erdoğan, daha sonra partisinin yeni yönetimine ilişkin istişarelerde bulundu. Toplantıda, “Genel Başkan vekili” olarak Binali Yıldırım belirlendi. Erdoğan MKYK’ya almadığı için MYK dışında kalan Şaban Dişli, Yasin Aktay ve Nüket Hotar’ın yerine MYK’ya 3 isim aldı. Cevdet Yılmaz Tanıtım ve Medyadan sorumlu genel başkan yardımcılığından, Ekonomiden Sorumlu genel bakan yardımcılığına kaydırıldı. Yılmaz’dan boşalan koltuğa gelen Mahir Ünal aynı zamanda Yasin Aktay’dan boşalan parti sözcülüğü görevini üstlendi. İnsan haklarından sorumlu genel başkan yardımcısı Aktay’ın yerine de Ravza Kavakçı Kan getirildi. Hotar’ın yerine de Hamza Dağ getirildi.

Yeni sözcü Mahir Ünal

Ak Parti’nin yeni sözcüsü olan Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, Dolmabahçe görüşmeleri sürecinde grup başkanvekili iken çözüm sürecinde Kültür ve Turizm Bakanı olmuşu. Çözüm sürecinin önemli isimlerinden olan Ünal, çözüm sürecinin sıkıntıya girmesinin ardından da kabine revizyonunda bakanlık görevinden de alınmıştı. Aktay’ın yürüttüğü insan hakları biriminin başına gelen Ravza Kavakçı Kan da Meclis’e baş örtüsüyle giren ve Meclis’ten çıkarılan Merve Kavakçı’nın kardeşi olarak gündeme gelmişti. İzmir Milletvekili olan Nüket Hotar’dan boşalan MYK üyeliğine de yine  olan Hamza Dağ getirilerek MYK’daki İzmir dengesi de korunmuş oldu.

Gözler Kabine’de..

Genel başkan yardımcıları Hayati Yazıcı, Mustafa Ataş, AHMET SORGUN, Mehdi Eker, Öznur Çalık, Erol Kaya, Fatih Şahin, Vedat Demiröz, Çiğdem Karaaslan ile Genel Sekreter Abdülhamit Gül ise yerlerini korudu. Kabineye girmesi beklenen Fatih Şahin, Mehdi Eker ve Öznur Çalık’ın MYK’daki görevlerine devam etmesi kabine revizyonunun da sınırlı kalacağı yorumlarına neden oldu. Ak Parti kulislerinde bu hafta sonuna kadar revizyonun olabileceği, bu hafta olmaması durumunda revizyonun gerçekleşmeyeceği yorumları da yapılıyor.

‘Hepimizi mutlu etti’

MKYK devam ederken yeni parti sözcüsü olan Mahir Ünal, basın toplantısı düzenledi ve soruları yanıtladı. “Cumhurbaşkanımız liderimiz, ‘Aşkım, tutkum’ dediği partisine döndü. Hepimizi mutlu etti” dedi. Ünal ilk MKYK’da ele alınan konulara ilişkin, “Halk oylamasının değerlendirmesi yapıldı ve 2019 seçimlerine dönük ne tür hazırlıkların yapılacağı üzerine değerlendirmeler yapıldı. Teşkilatlarımızın yıl sonuna kadar performans ve başarı oranlarının değerlendirilmesine karar verildi.15 Temmuz’un toplumsal etkileri değerlendirildi. FETÖ ile ve  Doğu, Güneydoğu’da devam eden terörle mücadele değerlendirildi. İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu terörle mücadeleye ilişkin bilgilendirdi” dedi. Ünal, MYK’nın belirlenirken “MKYK’da yapılan temayüle binaen” seçim yapıldığını söyledi.

Grupta Erdoğan konuşacak!..

Ünal, “Kabine değişikliği beklentisi var, gerçekleşecek mi?” sorusuna, “Başbakan ve Cumhurbaşkanımızın istişareleri; Başbakan’ın böyle bir teklifte bulunursa değerlendirecek” dedi. Ünal, bugün Ak Parti grup toplantısını Erdoğan’ın yapacağını da açıkladı. Erdoğan, MKYK toplantısının ardından Bakanlar Kurulu, MKYK üyeleri ve grup başkanvekillerine eşli iftar verdi. Kıvanç EL / MİLLİYET

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.