1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. AB: Türkiye'ye üyelik dışında bir teklif sunmalıyız
AB: Türkiyeye üyelik dışında bir teklif sunmalıyız

AB: Türkiye'ye üyelik dışında bir teklif sunmalıyız

Genişlemeden sorumlu üye Hahn, uluslararası birliğin üyelerinden Ankara ile ilişkileri yeniden düzenleyecek yeni bir sürecin başlatılmasını istedi.

A+A-

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn, Türkiye ile ilişkilerin temelden gözden geçirilmesi için üye ülkeleri harekete geçmeye çağırdı.

Hahn, AB üyesi ülkelerin yetki vermesi durumunda komisyonun harekete geçeceğini ve Brüksel-Ankara ilişkilerini yeniden düzenleyecek bir sürecin başlatılabileceğini söyledi.

Uluslararası birliğin dışişleri bakanlarıyla Brüksel'de görüşen Hahn, önerinin üye ülkelerin liderleriyle de müzakere edilmesini istiyor.

İngiltere'de yayınlanan Financial Times gazetesi, Hahn'ın açıklamalarını "Brüksel'den ilk kez Türkiye'nin AB üyelik sürecini noktalayacak ve yerine güncellenmiş bir Gümrük Birliği anlaşmasını koyabilecek somut bir adım geliyor" diyerek yorumladı.

Hahn, "Masayı tamamen temizleyelim ve gelecekte işbirliğinin nasıl olabileceğine bakalım. Varolan unsurların parçaları da bu gözden geçirmeye dahil edilebilir" diye konuştu.

Üyelik dışı seçenekler

Ankara-Brüksel ilişkilerinde istikrarın sağlanması gerektiğine vurgu yapan Hahn, "Mevcut durum sürdürülebilir değil" ifadesini kullandı ve taraflar arasındaki gerilimi düşürüp işbirliğini artıracak yeni bir yapının konuşulabileceğini söyledi.

Genişlemeden sorumlu Komisyon üyesi Hahn, tarafların üyelik dışında ekonomik alanlarda işbirliğini güçlendirebileceğine inandığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, referandum sonrasında AB ile ilişkilerin gözden geçirileceğini daha önce ilan etmişti.

2005 yılında resmi olarak müzakerelere başlayan Türkiye ve AB arasındaki süreç, halihazırda durgun bir seyir izliyor. Kaynak: BBC Türkçe

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.