1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ABD o teröristi iade etsin!
ABD o teröristi iade etsin!

ABD o teröristi iade etsin!

Başbakan Yıldırım, ABD Genelkurmay Başkanı Dunford’a, terör örgütü lideri Fetullah Gülen’in en kısa sürede iade edilmesi gerektiğini söyledi.

A+A-

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminden ABD'nin haberi olup olmadığı tartışılırken, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford dün Ankara'da bir dizi temasta bulundu. Dunford, önce Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile bir araya geldi. Akar'ın 15 Temmuz'da yaşananları aktardığı Dunford, geçmiş olsun dileklerini ileterek, darbe girişimini kınadığını söyledi. Görüşmede FETÖ elebaşısı Fetullah Gülen'in de Türkiye'ye iadesi için ABD'li komutandan destek istendi.

YILDIRIM KABUL ETTİ
Dunford, Başbakan Binali Yıldırım tarafından da Çankaya Köşkü'nde kabul edildi. Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından Başbakanlık'tan yapılan açıklamaya göre, devletin ve milletin 15 Temmuz darbe girişimi sürecinden güçlenerek çıktığını vurgulayan Yıldırım, "Stratejik ortağımız ve müttefikimiz ABD'nin, milletimiz ve demokrasimize yönelik bu terörist darbe girişimine karşı tutumunu açık ve kararlı biçimde sergilemesi önem taşıyor" dedi.

HER SINAMAYI AŞAR
Darbe girişimine iştirak eden unsurlara karşı yürütülen soruşturma sürecinde, demokratik hukuk devleti ilkelerine bağlı kalındığını kaydeden Yıldırım, ABD'de bulunan terör örgütü lideri Fetullah Gülen ve FETÖ mensuplarının en kısa sürede Türkiye'ye iadesi konusunda beklentiyi de yineledi. Yıldırım'ın görüşmede, Suriye'deki duruma ilişkin olarak, başta PKK/PYD/YPG faaliyetleri olmak üzere, Türkiye'nin hassasiyetlerini bir kez daha ABD tarafının dikkatine getirdiği belirtilen açıklamada, "Türkiye ile ABD arasındaki stratejik ilişkilerin çerçevesinin, bölgesel ve uluslararası güvenlik ve istikrara yönelik risk ve tehditlerle mücadelede her türlü sınamayı aşacak güçlü bir iradeyi kapsadığına inandığımızı, ABD yönetiminin bu yönde gereken adımları atmakta tereddüt göstermemesini beklediğimizi de belirtmiştir" denildi.

DUNFORD: TERÖRİST DARBE
ABD Genelkurmay Başkanı Dunford ise 15 Temmuz'daki menfur terörist darbe girişimini en güçlü şekilde kınadığını, bu ziyaretini, ülkesinin hükümet ve Türk milletiyle dayanışmasını göstermek amacıyla gerçekleştirdiğini bildirdi. ABD'nin Türkiye'deki demokratik sisteme desteğinin tam olduğunu vurgulayan Dunford, ABD makamlarının, Türk makamlarıyla işbirliğinin askeri alanda olduğu gibi, diğer tüm alanlarda da devam edeceğini ifade etti.

'?TÜRK HALKININ CESARETİNDEN ETKİLENDİM'
ABD Genelkurmay Başkanı Dunford, sürpriz şekilde, Genelkurmay Başkanı Akar ile birlikte darbe girişiminde hava saldırısına hedef olan TBMM'ye geçerek, hasar gören alanlarda incelemelerde bulundu. TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın makamında görüştüğü Dunford'un, darbeciler için 'terörist', yaşananlar için de 'terörizm' ifadesi kullandığı öğrenildi. Dunford, "İlişkimizin 14 Temmuz'da nasılsa, 16 Temmuz'dan sonra da öyle olmasını istiyoruz. Sizin de o saatte Meclis'i ayakta tutmanız önemli, cesaret göstergesi. Türk halkının cesaretinden etkilendim" dedi. Dunford, Gülen'in iadesini beklediklerini söyleyen Kahraman'a da "İade için adalet sistemi işleyecek" yanıtını verdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.