1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Aç ve Susuz Kalan Somalili Çocuklar Kurtarılamıyor
Aç ve Susuz Kalan Somalili Çocuklar Kurtarılamıyor

Aç ve Susuz Kalan Somalili Çocuklar Kurtarılamıyor

Son 60 yılın en kurak aylarını yaşayan Afrika Boynuzu ülkelerinden Somali’de uzun süre aç ve susuz kalmış çocuklar ve kadınlar kurtarılamıyor..

A+A-

Son 60 yılın en kurak aylarını yaşayan Afrika Boynuzu ülkelerinden Somali’de uzun süre aç ve susuz kalmış çocuklar ve kadınlar kurtarılamıyor. Küçük bedeni susuzluğa dayanamayan 3 yaşındaki İsmail Mir Seid de sahra hastanesinde doktorların tedavisine cevap vermedi.

Açlık ve susuzluğun kol gezdiği Somali’de fakir halk derme çatma çalılardan oluşturdukları kamplarda kalıyor. Etrafı dikenli tellerle ve çalılarla kapatılmış kampların güvenliğini askerler sağlıyor. Çadır kamplardaki özellikle çocuklar ve kadınlar açlık ve susuzlukla boğuşuyor.

Uluslararası Sağlık ve Eğitim Derneği(USEDER) doktorlarının tedavi etmeye çalıştığı 3 yaşındaki İsmail Mir Seid uzun süre susuz kaldığı için kurtarılamadı. Seid’in kefene sarılı küçük bedeni sedyenin üstünde mezarlığa götürüldü.

Kamplardaki çadırları tek tek dolaşarak hastalara ilk acil müdahaleyi yerinde yapan Türk doktorlar, durumu ağır olanları Sahra hastanelerine götürüyor. Başkent Mogadişu’nun Hodan bölgesinde Sağlık Bakanlığı ile USEDER ve Kimse Yok mu Derneği’nin kurmuş olduğu sahra hastanelerinde hasta tedavisi yapılıyor.

USEDER Koordinatörü Serdar Ertuğrul, uzun süre aç ve susuz kalmış özellikle çocuk ve kadınları kurtaramadıklarını söyledi. Hastalarda genellikle ishal, açlık ve susuzluğa bağlı ölümcül hastalıklarla karşılaştıklarını belirten Ertuğrul, çok fazla hasta olduğuna dikkat çekti. Sağlık Bakanlığı’nın kurduğu Sahra hastanesinin önünde kamplardan gönderilen hastaneler kuyruk oluşturuyor. Görevliler acil hastalara öncelik tanıyarak bütün hastaları muayene etmeye çalışıyor. Sahra hastanesinde cerrahi müdahale dahil her türlü cihaz ve tesisat bulunuyor.

Mogadişu’daki Benadaar Devlet Hastanesi’nde de Somalili doktorlar hastaları tedavi etmeye çalışıyor. Hastaneye getirilen çocuklar tartıldıktan sonra defterlere kaydediliyor. Hastane odalarında yatak sayısının azlığından birden çok çocuk aynı yatakta tedavi ediliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.