1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. Adalet Bakanlığı 'Hizmet Kusuru'ndan Tazminata Mahkum Oldu
Adalet Bakanlığı Hizmet Kusurundan Tazminata Mahkum Oldu

Adalet Bakanlığı 'Hizmet Kusuru'ndan Tazminata Mahkum Oldu

Kolundaki rahatsızlık sebebiyle gittiği hastanede kangren teşhisiyle kolu kesilen Nazlıcan Özbil’in hukuk arayışı, Adli Tıp Kurumu’ndan beklenen bilir...

A+A-

Kolundaki rahatsızlık sebebiyle gittiği hastanede kangren teşhisiyle kolu kesilen Nazlıcan Özbil’in hukuk arayışı, Adli Tıp Kurumu’ndan beklenen bilirkişi raporunun bir türlü gelmemesi sebebiyle zaman aşımına takıldı. Müvekkili adına verdiği hukuk mücadelesinden vazgeçmeyen avukat Zekiye Boz, Adalet Bakanlığı hakkında hizmet kusuru iddiasıyla açtığı davayı kazandı. Hukuk tarihinde nadir görülen bir karara imza atan İstanbul 10. İdare Mahkemesi, Adalet Bakanlığı’nı 20 bin lira manevi tazminat cezasına çarptırdı.

Olay, Adana’nın Osmaniye ilçesinde yaşandı. Kolundaki rahatsızlık sebebiyle Osmaniye Devlet Hastanesi’ne giden Nazlıcan Özbil, iddiaya göre yanlış tedavi yüzünden kangren oldu. Kangrenin vücuduna yayılma riski sebebiyle kolu kesildi. Genç yaşta bir kolunu kaybeden Nazlıcan Özbil’in hayatı bir anda değişti. Kangrenin yanlış tedavi dolayısıyla meydana geldiğini iddia eden Özbil ailesi, hastane ve tedaviyi uygulayan personel hakkında dava açtı. Alınan idari izinlerin ardından Osmaniye 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 5 hastane personeli hakkında, görevi ihmal suçlamasıyla dava açıldı. Mahkeme, hastane personelinin kusurlu olup olmadığının tespiti için Adli Tıp Kurumu’ndan bilirkişi raporu istedi. Mahkemenin tüm ihtar ve taleplerine karşın 7,5 yıl boyunca bilirkişi raporu gelmeyince dava zaman aşımından düştü.

Yargıtay’ın da kararı onamasının ardından aile hukuk mücadelesinden vazgeçmedi. Avukat Zekiye Boz, bu kez Adli Tıp Kurumu’nun bağlı olduğu Adalet Bakanlığı hakkında ‘hizmet kusuru’ iddiasıyla dava açtı. Davayı gören İstanbul 10. İdare Mahkemesi, eşine az rastlanır bir karara imza attı. Mahkeme 'Uyuşmazlık konusu olayda, manevi tazminat ödenmesini gerektiren koşulların gerçekleştiği sonuç ve kanaatine varıldığından Nazlıcan Özbil için 10 bin lira, annesi Sultan Özbil için 5 bin lira ve baba Öçal Özbil için 5 bin lira manevi tazminat ödenmesi hukuk devleti olmanın gereğidir' kararını verdi.

7,5 yıl zarfında dosyanın Adli Tıp Kurumu’na defalarca gönderildiğini söyleyen avukat Zekiye Boz, “Şu eksiklik var, bu eksiklik var dediler. Adli Tıp Kurumu açık ve bariz olarak hizmet kusuru işledi.” dedi.

Bu gerekçeyle Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki davayı Yargıtay’da temyize götürdüklerini ifade eden avukat Zekiye Boz, Yargıtay’ın, zaman aşımı kararını yerinde bularak onadığını söyledi. Bu kararın ardından Adli Tıp Kurumu hakkında ‘hizmet kusuru’ iddiasıyla tazminat davası açtıklarını dile getiren Zekiye Boz, “Adli Tıp Kurumu’nun bilirkişilik görevinden dolayı Adalet Bakanlığı tazminata mahkum edildi. Dosyanın zaman aşımına uğraması nedeniyle. Türkiye’de Adli Tıp Kurumu’nun bilirkişilik görevinden dolayı, raporları geç göndermesi, eksik göndermesi şimdiye kadar bir çok mağdur ortaya çıkardı. Bu olaydan sonra Adalet Bakanlığı Adli Tıp Kurumu’nun dolayısıyla tazminata mahkûm edildi.” ifadesini kullandı.

Avukat Zekiye Boz, kararın Türkiye’de eşine az rastlanır bir karar olduğunu, örnek olması bakımından önem arz ettiğini ifade etti.

Yaşadığı talihsizlik sonrasında hayatının tamamen değiştiğini ifade eden Nazlıcan Özbil, kolunun kesilmesi yüzünden ilkokula geç başladığını ve eğitim hayatının kesintiye uğradığını belirtti. Yaşı ilerledikçe durumunun kendisini daha çok etkilemeye başladığını söyleyen Özbil, “Beni en çok üzen olay, bana yanlış teşhis koyan doktorların ceza almaması oldu. Bu durumdan ceza almayan sanıkları vicdanlarıyla baş başa bırakmak istiyorum.” diye konuştu.

CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.