1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. Afyonkarahisar Belediyesi İki Yılda 170 Engelliye Akülü Araç Dağıttı
Afyonkarahisar Belediyesi İki Yılda 170 Engelliye Akülü Araç Dağıttı

Afyonkarahisar Belediyesi İki Yılda 170 Engelliye Akülü Araç Dağıttı

Afyonkarahisar Belediyesi bu yıl dağıttığı 85 akülü araçla birlikte engellilere verdiği toplam araç sayısı 170 oldu. Atatürk Kapalı Spor Salonu'nda ge...

A+A-

Afyonkarahisar Belediyesi bu yıl dağıttığı 85 akülü araçla birlikte engellilere verdiği toplam araç sayısı 170 oldu.

Atatürk Kapalı Spor Salonu'nda gerçekleştirilen törenle araçlarına kavuşan engellilerin oldukça mutlu olduğu gözlemlendi. Açılış konuşmasını yapan Kent Konseyi Engelliler Meclisi Başkanı Mesut Yurt, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban'ın engelli bireylerin hayatlarında çığır açtığını söyledi. Yurt, engelli bireylerin artık dört duvar arasında kalmadığını belirterek, “Bilindiği üzere Başkanımız, iki yıl önce 85 tane akülü araç dağıtarak engelli kardeşlerimizi evlerinden çıkarmaya başlamıştı. Artık, okula gitmek isteyen engelli öğrenciler okula, işe gitmek isteyen engelli bireylerimiz iş yerlerine, ibadetini yapmak isteyenler ise camiiler de ibadetlerini rahatlıkla yapabilecekler." dedi.

Böylesi bir etkinliğin Türkiye'de bir ilk olduğuna dikkat çeken Yurt, Afyonkarahisar Belediyesi’nin Türkiye'deki 81 il belediye başkanına örnek bir çalışma yaptığını, bu çalışmayı herkesin görmesi gerektiğini vurguladı.

"175 ARAÇ DAĞITAN TEK BELEDİYEYİZ"

Belediye Başkanı Burhanettin Çoban da engelli dernekleriyle birlikte engellilerin hayat standartlarının yükseltilmesine yönelik birçok çalışmaya imza attıklarını söyledi. Çoban, şunları söyledi: “İl başkanlığım dönemimde, engelli kardeşlerimizi temsil eden sivil toplum kuruluşlarımızla ilişkilerimiz çok iyi gelişmişti. Bu ilişkilerimizi, belediye başkanlığım dönemimde daha da geliştirdik. Bu iyi ilişkiler sayesinde engelli derneklerimizle birlikte engelli kardeşlerimize yönelik çok güzel çalışmalar yaptık. Bu çalışmalar neticesinde de Afyonkarahisarımızın her tarafında engelli kardeşlerimizin sesi daha çok gür çıkmaya ve başları daha dik gezmeye başladı. Onlar kendileriyle ilgilenilmesinden çok mutlu oldular."

Akülü araç dağıtımının, yapılan çalışmaların en önemlileri arasında yer aldığını kaydeden Çoban, 2010 yılında 85 adet akülü araç dağıtarak önemli bir başarıya imza attıklarını hatırlattı. Çoban, “Bugün dağıttığımız bu 85 araçla beraber Afyonkarahisar Belediyesi'nin dağıttığı akülü araç sayısı toplam 170'e ulaştı. 2 tane, 10 tane araç dağıtıldığı zaman çok büyük organizasyonlar düzenliyordu. Bu durum bugün ve daha önce dağıttığımız toplam 170 tane aracın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Sanıyorum belediye olarak, bu kadar sayıda akülü araç dağıtan tek belediyeyiz." diye konuştu.

ÇORUM'DAN SİİRT'E KADAR ULAŞTI

2010 yılında dağıtımını yaptıkları akülü araçları, basın yayın yoluyla duyurduklarını belirten Başkan Çoban, Afyonkarahisar dışında, Eskişehir'den Kütahya'dan, Isparta'dan ve Iğdır'dan müracaat olduğunu ve bu illere dahi araç gönderdiklerini anlattı.

İkinci kez dağıtılan 85 akülü aracı, yine basın yayın yoluyla duyurduklarını ifade eden Çoban, bu araçların 22 tanesinin il merkezindeki engellilere, diğerlerinin ise ilçe ve beldelerde yaşayan engellilere dağıtıldığını kaydetti. Çoban, yine il dışından gelen müracaatlar üzerine, iki tane Çorum'a iki tane Muş'a bir tane de Siirt'e araç gönderdiklerini ifade etti.

BİR TANESİ 2 BİN 500 EURO

Burhanettin Çoban, çalışmayı Emirdağ ve Yöresi Yardımlaşma ve Dayanışma Dernegi(EYAD) ile ortaklaşa yürüttüklerini ifade ederek, akülü araçların, belirli kriterler doğrultusunda dağıtıldığını bu araçların yurt dışından belediye tarafından engellilere dağıtılmak şartıyla gönderildiğini dile getirdi. Çoban, şunları söyledi: “Dolayısıyla araç için müracaat eden kişinin, öncelikle sakat raporu olması ve akülü engelli aracını kullanabilmesi gerekiyor. Bu şartlar dışındaki kişilere araç vermemiz mümkün değil. Örneğin zihinsel engelli bir kardeşimizin bu araçlardan alması mümkün değil. Çünkü yasal engel var. Keyfimize göre araç vermiyoruz. Dağıtılan akülü araçların bir tanesinin Türkiye'deki değeri en az 2 bin 500 euro. Bunun için engelli bireylerimizden araçlarını daha dikkatli şekilde kullanmalarını rica ediyoruz.”

AFYONKARAHİSAR'I ENGELLİLER İÇİN DÜZENLİYORUZ

Çoban, 2005 yılında çıkan özürlüler kanunu gereğince şehirlerde tüm yol, kaldırım ve insanların yaşadığı her yerin engelliler için ulaşılabilir olmak zorunu kaydetti. Çoban, verilen sürenin de temmuz sonunda bittiğini hatırlatarak, kaldırım ve ışık sistemlerini buna uydurmak için çalışma başlattıklarını ürettikleri özel bir taşla kaldırımları engellilerin yürüyebileceği hale getireceklerini anlattı.

"TÜRKİYE'YE GÖNDERDİĞİMİZ ARAÇ SAYISI BİNİ AŞTI"

Avrupa'dan akülü araçların temini ve Afyonkarahisar’a ulaşmasını sağlayan EYAD Başkanı Metin Edeer ise Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ile birlikte böylesi güzel bir organizasyona imza atmaktan onur duyduklarını söyledi. EYAD'ın Türkiye genelinde bugün itibariyle binin üzerinde engelli aracı bulunduğuna dikkat çeken Edeer, "Bu tür organizasyonları bizler yedi yıldır yapıyoruz. Şu anda Türkiye 'ye gönderdiğimiz araç sayısı bin 20'ye ulaştı. Bu desteğin manevi huzuru bizleri daha çok çalışmaya teşvik ediyor. Belediye Başkanımız sayesinde akülü aracı olmayan engelli kalmayacak. Kendisine engelli kardeşlerimize gösterdiği ilgiden dolayı teşekkür ediyoruz. Engelli kardeşlerimize huzur içinde kazasız, belasız araçlarını kullanmalarını diliyorum." sözlerini kaydetti.

Konuşmalar sonrasında Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, akülü araçların temin edilmesine katkı sağlayan Emirdağ Yardımlaşma Derneği Başkanı Metin Edeer, Öztürk Koyuncu İnşaat Yöneticisi Musa Çetinkaya, Baro Başkanı Turgay Şahin, Çağdaş Geri Dönüşüm firması sahibi Tahir Vurgun'a plaket verildi. Törende ayrıca Kent Konseyi Engelliler Meclisi Başkanı Mesut Yurt tarafından da Başkan Çoban'a plaket takdim edildi. CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.