1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Ağustos Ayı Birincisi Yine İstanbul
Ağustos Ayı Birincisi Yine İstanbul

Ağustos Ayı Birincisi Yine İstanbul

Türkiye geneli Ağustos ayı konut satış verilerine göre, en yüksek konut satışı yine İstanbul’da gerçekleşti.

A+A-

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan konut satış verilerine göre; Türkiye’de ağustos ayında konut satışlarında Temmuz ayına oranla %41, 2015 yılı ağustos ayı verilerine göre de %2’ lik bir artış oldu. Bir önceki aya oranla fark edilir düzeyde olan bu artış doğrultusunda, ağustos ayı içerisinde Türkiye’de 114.751 konut satışı gerçekleşti.

Ağustos Ayı Birincisi Yine İstanbul

Türkiye geneli Ağustos ayı konut satış verilerine göre, en yüksek konut satışı yine İstanbul’da gerçekleşti. 17.503 adet konut satışı ile %15,3‘lük bir paya sahip olan İstanbul’u, 12.300 konut satışı ve %10,7 pay oranı ile Ankara izlerken, 6.419 adet konut satışı gerçekleşen İzmir, %5,6’lık pay oranı ile üçüncü sırada yer aldı. Şırnak, Ardahan ve Hakkari ise en az konut satışının gerçekleştiği iller oldu.

Düşen Kredi Faizleri ve Uzayan Vadelerin Artıştaki Payı Büyük

Satışların artmasında en büyük rolü konut kampanyaları ve konut kredisi faizlerindeki düşüşler üstlendi. Emlak Konut’un ağustos ayında Türkiye çapında başlattığı kampanya ile hız kazanan konut satışları, diğer konut projeleri ve bankaların katılımıyla artan bir seyirde devam etti. Kampanyalar ve faizlerin düşmesine ek olarak uzayan vade seçenekleri, kredili konut satış oranlarını arttırdı.

Türkiye geneli konut satış oranlarında ipotekli satışların payı %31,8 olarak ölçülürken, satış adetleri 36.458 oldu. Nakit ya da proje bazlı kurum içi satışlar ise, geçen yıla göre %2,4 artışla 78.293 olarak kaydedildi.

53.784 Konutun Satışı İlk Defa Gerçekleşti

Ağustos ayında talebin artmasıyla, ilk defa satışı gerçekleşen konut adetlerinde de artış gözlendi. Bu doğrultuda Türkiye’de ağustos ayında ilk defa satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre %1,1’lik artışla 53.784 oldu. İlk satışlarda 8.174 konut adedi ve %15,2’lik pay oranı ile ilk sırada İstanbul yer alırken; İstanbul'u 4.878 konut satışı ile Ankara ve 2.577 konut satışı ile İzmir takip etti.

Yabancılara Konut Satışı Düştü!

Yabancılara yapılan konut sayısı Ağustos ayında %26 azalarak 1.512 oldu. Bu satışlarda 390 adet ile ilk sırada İstanbul olurken, Antalya, Bursa, Trabzon, Yalova ve Aydın izleyen diğer iller olarak listede yer aldı. Düşüş, emlak piyasasında yankı uyandırsa da, sektör temsilcileri, bu düşüsün geçici bir durum olduğu ve ilerleyen dönemlerde yabancı alımların hızlanacağı şeklinde beklentilerin varlığına dikkat çekti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.