1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. AHL YOLCU SALONU'NDA 'ÖZEL FATURA' VURGUNU PATLADI
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

AHL YOLCU SALONU'NDA 'ÖZEL FATURA' VURGUNU PATLADI

A+A-

YAZILARIM VE GERİDE BIRAKTIKLARI... 

DERS:1   /    KONU: ÖZEL FATURA

AHL YOLCU SALONU'NDA  'ÖZEL FATURA' VURGUNU PATLADI!

Yazıyorum...! Bazen eleştiriyorum, bazen övüyor, bazende adeta dövüyorum...Bunu biliyorum...! Ha 'var mı bir çıkarın?' derseniz Adem peygamber gibi her şeyim ortada.. Emekli maaşı, başımı sokacak bir ev.. Başka, başkası yok... İyi de otur oturduğun yerde sana mı kalmış koca gümrüğün akarı kokarı dersen işte onu inanın yapamıyorum.. Yazıyorum.. Peki neden derseniz inanın tek ama tek amacım ite, uğursuza, haramiye, hırsıza , rüşvetçiye, özellikle de gümrükte krallık kurmak isteyenlere dur diyebilmek. Bunu başarabiliyor muyum? Çok şükür...! Emin misin kardeşim derseniz?  Size şunu söyleyebilirim dostlarım, sevgili okuyucularım, sırdaşlarım, arkadaşlarım...Eminim...! Çünkü her yazdığım yazıdan sonra gelen teşekkür maillerinden, telefonlardan eminim.. Eminim çünkü devletin savcısından, hakiminden, polisinden geri dönüşlerden eminim.. Eminim çünkü iki evladımın nafakasını çıkarmaktan başka hiç bir gayemin sadece kendimden değil, başka çevrelerce de dillendirilmesinden eminim. Eminim çünkü davet edildiğim panallerden, üniversite öğrencilerine ders vermem için yapılan tekliflerden, gazetede yazmam televizyonlarda yayın yapmam için gelen tekliflerden eminim..

O ZAMAN İŞİMİZE DEVAM EDELİM..

O zaman ne yapalım? İşimizi yapmaya başlayalım. Yani öğretelim, bilgi sahibi yapalım. Hadi başlayalım. Sevgili okurlarım, bu yazımda sizlere 'Özel Fatura'dan söz edeceğim. Bakın nedir özel fatura ya da ne değildir, ne işe yarar? Önce bu konunun 16 Ocak 2018 günü Resmi Gazete'de yayınlanan mevzuatı ile başlayayım izninizle..

Türkiye'de ikamet etmeyenlere özel fatura ile yapılan satışlar hakkında tebliğ ihracat 2003/3 30/4/2003 tarihli ve 25094 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanmıştır.

Yukarıda sözü edilen tebliğ 13-01-2018 tarih ve 30300 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Türkiye'de ikamet etmeyenlere özel fatura ile yapılan satışlar hakkında tebliğ (ihracat 2003/3) de değişiklik yapılmasına dair tebliğ (ihracat 2017/9) tebliği ile değiştirilmiştir. 

BU DEĞİŞİKLİĞE GÖRE:

1-) TEBLİĞİN BAŞLIĞI TÜRKİYE'DE İKAMET ETMEYENLERE FATURA İLE YAPILAN SATIŞLAR HAKKINDA TEBLİĞ OLARAK DEĞİŞTİRİLMİŞTİR.

2-) 26/4/2014 TARİHLİ VE 28983 SAYILI RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANAN KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİ'NDE YER ALAN TÜRKİYE'DE İKAMET ETMEYENLERE ÖZEL FATURA İLE YAPILAN SATIŞLAR (BAVUL TİCARETİ) İLE YOLCU BERABERİ EŞYA (TÜRKİYE'DE İKAMET ETMEYENLERE KDV HESAPLANARAK YAPILAN SATIŞLAR) KAPSAMINDA FATURA DÜZENLENMEK SURETİYLE YAPILACAK SATIŞLAR:

FATURA KAPSAMI EŞYANIN YURT DIŞI EDİLDİĞİNİN TESPİTİ AMACIYLA FATURANIN İLGİLİ GÜMRÜK  İDARESİ'NDE ONAYLATILMASI KAYDIYLA 6/6/2006 SAYILI RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANAN  İHRACAT YÖNETMELİĞİ'NİN 4 ÜNCÜ MADDESİNİN BİRİNCİ FIKRASININ (d) BENDİNDE BELİRTİLEN BİR MALIN YÜRÜRLÜKTEKİ İHRACAT MEVZUATI İLE GÜMRÜK MEVZUATINA UYGUN ŞEKİLDE TÜRKİYE GÜMRÜK BÖLGESİ DIŞINA VEYA SERBEST BÖLGELERE ÇIKARILMASINI VEYAHUT MÜSTEŞARLIKÇA İHRACAT OLARAK KABUL EDİLECEK SAİR ÇIKIŞ VE İŞLEMLERİ HÜKMÜNE  İSTİNADEN İHRACAT OLARAK KABUL EDİLİR.

3-) ÖZEL FATURALAR

İLGİLİ GÜMRÜK İDARESİ'NE İBRAZINDAN ÖNCE VEYA GÜMRÜK İDARESİ'NE ONAYLATILMASINI MÜTEAKİP İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİKLERİNE DE ONAYLATILMASI HALİNDE,

a-BELGESİZ İHRACAT KREDİSİ

b-DAHİLDE İŞLEME İZNİ

c-DAHİLDE İŞLEME İZİN BELGESİ

VERGİ RESİM HARÇ İSTİSNASI BELGESİ İLE İLGİLİ İŞLEMLERDE GÜMRÜK BEYANNAMESİ YERİNE KABUL EDİLİR.

FATURA MUHTEVİYATI İHRACAT FATURAYI DÜZENLEYEN FİRMAYA AİT İHRACAT TAAHHÜTLERİNE SAYILACAĞI GİBİ FATURA ÜZERİNDE UNVANI KAYITLI OLMASI HALİNDE İMALATÇI FİRMAYA AİT İHRACAT TAAHHÜTLERİNE DE SAYILIR. ANCAK DERİ VE DERİ MAMULLERİ DIŞINDAKİ TEKSTİL VE KONFEKSİYON ÜRÜNLERİ SATIŞINA İLİŞKİN FATURALAR DAHİLDE İŞLEME İZNİ İLE DAHİLDE İŞLEME İZİN BELGESİ İHRACAT TAAHHÜDÜNE SAYILMAZ.

4-) DÖVİZ ALIM BELGESİNE İLİŞKİN GEÇİCİ UYGULAMA

BU MADDENİN YAYIMI TARİHİNDEN ÖNCE DÜZENLENMİŞ FATURALAR BAKIMINDAN TEBLİĞİN DEĞİŞTİRİLEN 1 İNCİ MADDESİ HÜKÜMLERİ UYGULANIR.

'ÖNCE DERSE SONRA ÖRNEK'

Sevgili okur, mevzuatı eksiksiz hem de koca koca harflerle sizlere aktardım. Şimdi dersten sonra geldi sizlere örnek göstermeye.. Örnek Sarp Kapısı'ndan. Sarp Kapısı'ndaki özel fatura vurgunundan. Bilirsiniz genelde olduğu gibi her şey yine gelen bir ihbarla başlar. İşte bu ihbarı değerlendiren Sarp Gümrük Muhafaza İstihbarat Müdürlüğü ile polis ekipleri harekete geçer. Önce savcılığa bilgi verilir, daha sonra ilgili mahkemeden teknik takip için izinler alınır. Aylar süren teknik takip sonucunda elde edilen deliller ışığında operasyon için start verilir. Tapeler de olaya adı karışan şirket çalışanlarının adeta hayır dağıtır gibi ona şuna buna onu verdik sözleri resmiyete dökülür. Olay çok sıcak.. Ee tabi bana yakışanda ser verip, sır vermemek. O açıdan şimdilik teknik konulara girmeyeceğim. Ancak şunu söyleyebilirim. Evrakların üzerindeki sahte kaşe, mühürlerin kullanıldığı olaya karışan muayene memurları ve diğer gümrük görevlilerinin adliyeye sevki yapılmış 6 gümrük görevlisi de serbest bırakılmıştır.

ÖNCE BİR TEŞEKKÜR EDEYİM..

Öncelikle operasyonda emeği geçen, alın teri akıtan gümrük muhafaza ekiplerini ve polisimizi buradan canı gönülden kutlarım. Tabii bu operasyonun devamını da bendenizin kaleminden önümüzdeki günlerde satır satır yazılacağını da anımsatırım. Duyuyorum, duyuyorum merak etmeyin. Diyorsunuz ki 'Ey Kalaycı bu özel fatura işleri sadece Sarp Gümrüğü'nde mi oluyor?' diye.  Ee yani ne diyeyim.. Tabi ki Hayır! Başka nerelerde mi oluyor? Bakın yazayım da o bedenler deri koltuklardan şöyle bir zıplasın.

Yazıyorum bakın. Bakın yazıyorum hem de büyük harflerle!..

İŞTE ÖZEL FATURA İLE İŞLEM YAPILAN BİR KAÇ YER:

- AHL YOLCU SALONU
- SABİHA GÖKÇEN HAVA LİMANI
- ADNAN MENDERES HAVA LİMANI 
- YOLCU İŞLEMLERİNİN YAPILDIĞI TÜM GÜMRÜKLER

 

- YAZARDAN FLAŞŞŞŞ İSTANBUL NOTU'DUR -
 

AHL YOLCU SALONU'NDA "ÖZEL FATURA VURGUNU"NU MÜFETTİŞLER ORTAYA ÇIKARDI. İDDİAYA GÖRE; VURGUNDA İZLENEN YOL İSE İKİ FATURA KULLANILDIĞI VE BU KONUYA ÖRNEK İSE ŞÖYLE; 
1. FATURAYA 200 BİN DOLAR / 2. FATURAYA İSE, 2000 DOLAR YAZILIYOR. 200 BİN DOLARIN İŞLEMLER BİTİP BANKA İADESİ ALINDIKTAN SONRA, VURGUNCULAR DEVREYE 2000 DOLARLIK FATURAYI SOKUYORLAR. PEKİ, BU İŞLER OLUP BİTERKEN AHL YOLCU SALONU GÜMRÜK MÜDÜRÜ ODASINDA ÇAY MI YOKSA KAHVE Mİ İÇİYORDU MERAK EDİYORUM? BÖLGE MÜDÜRÜ ACABA NE YAPIYORDU? ÖNEMLİ BİR BİLGİYİ DE YİNE SİZ DEĞERLİ OKURLARIMLA PAYLAŞMAK İSTİYORUM.

MÜFETTİŞLERİN HAZIRLAMIŞ OLDUKLARI BU RAPOR, İSTANBUL GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRÜNÜN MASASINA KONULDUĞU BİLİNİYOR.. OLAYIN TÜM AYRINTILARI YİNE BENDENİZİN KALEMİNDEN İLK OLARAK BU SÜTUNLARDA OLACAK!..

BEKLEYİN!

-YAZARIN ÖNEMLİ NOTLARI-

1-) BAKANLIKTA, HANGİ ÜST DÜZEY BÜROKRAT İLE İLGİLİ SORUŞTURMA BAŞLATILDI?

2-) GÜRBULAK GÜMRÜĞÜ'NE YAPILAN OPERASYON, HANGİ GÜMRÜKLERE SIÇRAYACAK?

3-) Muratbey Gümrüğü'nde MARKALI işler nasıl gidiyor?

 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
15 Yorum