1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. AKARYAKIT CAMBAZLARI NASIL ÇALIYOR?
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

AKARYAKIT CAMBAZLARI NASIL ÇALIYOR?

A+A-

AKARYAKIT CAMBAZLARI NASIL ÇALIYOR?

HEM KARADAN, HEM HAVADAN, HEM DENİZDEN VURGUN

FİLMİN SEYİRCİSİ SİZ OLACAKSINIZ!

 

Sevgili okur...! Türkiye ve Akaryakıt Kaçakçılığı yazımızın çok önemli bölümüne geçmeden önce, 2020 yılında yaşanan tüm acıların geride kalmasını yeni yılın size, ailenize ve ülkemize hayırlar getirmesini dilerim. Büyük hedefleri olan canım ülkemin önünün açık, düşmanlarının kendi pislik ve oyunları içerisinde yok olmalarını temenni ederim. Size aileniz ve tüm sevenlerinizle sağlıklı uzun ömürler dilerim.

 

Evet, çok önemli bölüm dedik. Gerçekten de önemli. Ülkemizin kanayan yarası, kaçakçılık olaylarının en babasını bu köşede tüm detayları ile örnekler vererek size anlatmaya çalışıyorum. Nasıl yapılıyor bu akaryakıt kaçakçılığı, yöntemleri nedir, nasıl kandırıyorlar devleti, kim bu çarkın içerisindekiler rolleri neler?

 

TÜRKİYE'DE HANGİ YÖNTEMLERLE KAÇAKÇILIK YAPILDI?

 

Büyük harflerle sıralayalım isterseniz. Hem okuyan anlasın, hem de gözü görmeyen, genelde bu kaçakçılık türünde 3 maymunu oynayan bir takım insanlara da bu işi bildiğimizi ve ‘etkihaber’ ailesi olarak bu işin üzerinde olduğumuzu şöyle bir hatırlatalım.

 

1-)ÇİFT KONŞİMENTO İLE YAPILAN KAÇAKÇILIK

2-)MAHRECE İADE KAÇAKÇILIĞI

3-)TRANSİT TİCARET KAPSAMINDA KAÇAKÇILIK

4-)GÜMRÜK BEYANNAMESİ VE EKİ BELGELERLE KAÇAKÇILIK

5-)ÖTV SİZ VE ÖTV Sİ SIFIR OLAN AKARYAKIT SATIŞI KAÇAKÇILIĞI

6-)ÖTV ORANLARINDAKİ FARKLILIKTAN YARARLANILARAK YAPILAN KAÇAKÇILIK

7-)DÂHİLİ KABOTAJLA YAPILAN KAÇAKÇILIK

8-)ON NUMARA YAĞ UYGULAMALARI İLE YAPILAN KAÇAKÇILIK

9-)TEMİNAT KARŞILIĞI ÖTV ÖTELENMESİYLE YAPILAN KAÇAKÇILIK

10-)SAHTE TEMİNAT MEKTUBUYLA YAPILAN KAÇAKÇILIK

11-)STANDART DEPO MUAFİYETİNİN SUİSTİMALİYLE YAPILAN KAÇAKÇILIK

12-)KAÇAKÇILIĞIN ÖNLENMESİ İÇİN KULLANILAN MARKER BİRİKTİRİLMESİYLE YAPILAN KAÇAKÇILIK

 

ÖRNEKLE SÜSLEYELİM YAZIMIZI:

 

Yukarıdaki örnekleri daha da çoğaltabiliriz. Şimdi günümüze gelecek olursak, o örneklerden biri olan gümrük beyannamesi ve ekli belgelerle gerçekleşen bir akaryakıt kaçakçılığını sizlere aktarıyorum:

 

İstanbul Emniyeti KOM Şubesi'nin acar polisleri Türk karasularından transit geçen gemilere verilmek üzere Kocaeli Dilovası Akaryakıt Dolum Tesisleri'nden gümrük beyannamesi ve ekli belgeler kapsamında akaryakıt alan bir tankerin Marmara Denizi açıklarında küçük teknelere söz konusu akaryakıtı boşalttığını belirler.

 

HEM HAVADAN HEM KARADAN

Bunun üzerine KOM dedektifleri kapsamlı bir araştırma başlatır. Geminin kimliği, kimlere hizmet ettiği deşifre edilir. İstihbarat çalışmasının ardından ise, hem denizden hem de havadan tankerin hareketleri izlenir.

Yapılan görüntülü çalışmada tankerden teknelere boşaltılan akaryakıtların, Yenikapı Sahili’nde bekleyen minibüslerin içerisindeki fiber tanklara boşaltıldığı ve daha sonrasında ise söz konusu akaryakıtın İstanbul'un birçok ilçesinde bulunan tır garajlarında piyasaya sürüldüğü belirlenir.

Polis helikopterleri ve polis tekneleri desteği ile icra edilen operasyonla tanker, tekne ve minibüste 396 BİN LİTRE AKARYAKITA el konulur. İstanbul KOM sadece bu operasyonda mı kaçak akaryakıtçılara darbe vurmuştur? Elbette HAYIR. KOM ekipleri yılbaşından bu yana 860 Bin Litre kaçak akaryakıt ele geçirmiştir. Yapılan operasyonlar kapsamında bir tanker, 1 tekne ve 12 araca el konulmuştur.

SORARLAR 'FİLM Mİ ÇEVRİLİYOR?' DİYE..

 

İstanbul KOM havadan ve karadan bu operasyonu gerçekleştirirken ne hikmettir ki karadan gelişmeleri takip eden polislerin yanına gelenler özellikle havada yaşanan sıkı takibi ve helikopter hareketliliğini görenler polislere sorar; 'Yahu bu gökyüzündeki hareketlilik ne böyle? Film mi çevriliyor?

 

İstifini ve operasyonun ciddiyetini bozmayan polis cevap verir; 'Evet, Evet Yanılmadınız Film Çevriliyor, Film 'Siz haramı helal saydığınız müddetçe, işinizi dolara sattığınız müddetçe daha doğrusu vatana ihanet ettiğiniz sürece bu filmi hep seyredeceksiniz. Bu ve benzeri filmleri değişmez seyircisi siz olacaksınız. İyi Seyirler...

 

Yazımıza ilerleyen günlerde kaldığımız yerden -yepyeni örneklerle devam edeceğiz. Sağlıklı kalın.. İyi yıllar..

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
27 Yorum