1. HABERLER

  2. TV - SİNEMA

  3. Akdeniz Havzası'nın En Önemli Antik Tiyatrosunda,restorasyon 50 Yılda Tamamlandı
Akdeniz Havzasının En Önemli Antik Tiyatrosunda,restorasyon 50 Yılda Tamamlandı

Akdeniz Havzası'nın En Önemli Antik Tiyatrosunda,restorasyon 50 Yılda Tamamlandı

Akdeniz Havzası içinde 2 bin 500 yıllık Pamukkale Hierapolis Antik Kenti içindeki en önemli ve özgün Roma tiyatrosu olan bin 800 yıllık Hierapolis Antik Tiyatrosu’nun Sahne Binası Restorasyon çalışmaları 50 yıllık çalışmanın ardından tamamlandı.

A+A-

Akdeniz Havzası içinde 2 bin 500 yıllık Pamukkale Hierapolis Antik Kenti içindeki en önemli ve özgün Roma tiyatrosu olan bin 800 yıllık Hierapolis Antik Tiyatrosu’nun Sahne Binası Restorasyon çalışmaları 50 yıllık çalışmanın ardından tamamlandı. Restorasyon çalışmasının son aşaması Denizli Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne bağlı Müze Müdürlüğü denetiminde, İtalyan Kazı Heyeti tarafından 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı aracılığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığımızın gönderdiği 1 milyon 750 bin liralık ödenekle gerçekleştirildi.

Restorasyon çalışmalarında Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Hierapolis Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Francesco D'Andria, Denizli İl Özel İdare Genel Sekreteri Adem Oklu, Denizli Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği Başkanı (DENTUROD) Şeref Karakan ve Denizli Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Korkmaz'la birlikte incelemelerde bulundu.

Restorasyon hakkında bilgi veren D'Andria 1838 yıllarındaki fotoğraflarda yığıntı şeklinde olan tiyatronun sahne binasının üstündeki taşların tiyatro dışına taşınıp üzerinde çalışıldığını bu sayede sahne binasının 3 katlı olduğu belirlendiğini söyledi. D'Andria, "Restorasyon sadece 1 katta uygulanmıştır. Restorasyona konu olan alan 38 metre uzunluğunda olup bu restorasyon sayesinde 256 metrekarelik bir alan tekrar tiyatro performansı için antik binaya kazandırıldı. Restorasyon aşamasında boyutlu planlar, uygulama çizimler gibi en yeni teknikler kullanıldı Bu restorasyon 80’li yıllardan beri süregelen ve 90’lı yıllarda sahne binasının arka duvarının ayağa kaldırılması aşamasını da içine alan kazı ve restorasyon çalışmalarının son aşamasıdır. Restorasyon çalışmalarında yüzde 95 mevcut olan orijinal mimari malzeme kullanıldı." dedi.

Vali Demir ise Türkiye için çok önemli bir çalışmanın sonuna gelindiğini vurgulayarak, "Denizli 19 antik kenti, 800 civarında arkeolojik esere sahip olan bir kent. Bu kentin en önemli eserlerinden birisi Hierapolis’tir. Pamukkale travertenleriyle iç içe olan 2 bin 500 yıllık bu kentin en önemli eserlerinden birisi antik tiyatrosudur. 12 bin kişinin olduğu 50 basamaktan oluşan inanılmaz bir yapı. Bu yapı Akdeniz havzasında hatta dünyada çok nadir yapılardan biridir. Sahne çalışmasının restorasyonu tamamlandı. Biz iddia ediyoruz Türkiye ve Akdeniz havzasında bu şekilde ayağa kaldırılmış başka sahnesi olan antik kent yok. Bu anlamda Akdeniz havzasında bir ilki gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Buradaki sahne çalışmasını denizliler neredeyse 50 yıldır beklediği bir çalışma." diye konuştu. Demir, Hierapolis’te kazı çalışmlarının 5 yerde birden devam ettiğini antik kentin bir iki yıl içerisinde her tarafıyla birlikte ayağa kalkmasını istediklerini kazı heyetlerine 'Ödenek sıkıntısı yok' diye açık çek verdiklerini sözlerine ekledi.

Uzmanlara göre, Antalya Perge Tiyatrosu’nun dışında hiçbir antik tiyatroda bulunmayan mitolojik kabartmaları, görkemli sahne binası, oturma basamakları olan antik tiyatronun yapımı M.S.I. yüzyılın ikinci yarısında başlanılmış, III. yüzyılın başlarında da tamamlanmış ve yaklaşık 150 yıl sürmüş. Roma tiyatrolarının en güzel örneklerinden biri olan, yamaca yaslanmış tüm cepheleriyle birlikte korunabilen yapının 50 oturma sırası bulunuyor. Oldukça dik olan oturma sıraları 8 merdivenle 9 bölüme ayrılmış durumda. Restorasyon çalışmaları sırasında antik tiyatrodaki sahne binasına ait olan üç bine yakın mermer blok ve mimari süsleme parçaları tek tek incelenip yerine yerleştirilmiş.
CİHAN

Akdeniz Havzası'nın en önemli antik tiyatrosunda,restorasyon 50 yılda tamamlandı

Akdeniz Havzası'nın en önemli antik tiyatrosunda,restorasyon 50 yılda tamamlandı

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.