1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Akil İnsanlar Heyeti İle Görüşen Baluken: Gecikmiş Bir Görüşmeydi
Akil İnsanlar Heyeti İle Görüşen Baluken: Gecikmiş Bir Görüşmeydi

Akil İnsanlar Heyeti İle Görüşen Baluken: Gecikmiş Bir Görüşmeydi

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Akil İnsanlar Heyeti ile fikir alışverişinde bulunduklarını belirterek, “Bugünkü görüşme bir yönü ile gecikmiş bir görüşme.

A+A-

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Akil İnsanlar Heyeti ile fikir alışverişinde bulunduklarını belirterek, “Bugünkü görüşme bir yönü ile gecikmiş bir görüşme." dedi.
BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Akil İnsanlar Heyeti ileTBMM’de yaptıkları görüşme sonrasında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Baluken, “Bugünkü görüşme de bir yönü ile gecikmiş bir görüşme. Kendilerinin bütün Türkiye coğrafyasında yaptıkları çalışmaların detaylarını öğrendik. Gözlemlerini birebir dinledik. Sürece dair kaygılarımız, ikinci aşama ile ilgili hükümetin yapması gerekenler ve son birkaç hafta içinde hükümet ile yaptığımız görüşmelerin detaylarını anlattık. Önümüzdeki günlerde sanırım Başbakan ile de görüşecekler. Karşılıklı fikir alışverişi oldu” diye konuştu.
Akil İnsanlar Heyeti’nin İmralı’yı da ziyaret etmesi gerektiği görüşünü ilettiklerini aktaran Baluken, “Kendi gözlemlerini Öcalan ile paylaşmalarının önemli olduğunu, sayın Öcalan’ın ne düşündüğünün de onlar tarafından bilinmesinin önemli olduğun ifade ettik.” dedi.
Heyetin raporunu tamamlaması ile misyonunun da sona erdiği gibi bir algıyı doğru bulmadıklarını ilettiklerini söyleyen Baluken, “Neticede kendi içinden oluşturulabilecek heyet ile çözüm süreci kalıcı barışa gidinceye kadar bir yerinde konumlanmaları gerektiğini aktardık.” ifadesini kullandı.

CAN PAKER: BENCE ÇÖZÜM SÜRECİ TIKANMADI

Akil İnsanlar Heyetinde yar alan Can Paker ise görüş alışverişinde bulunduklarını iletti. BDP’nin Akil İnsanlar Heyeti üzerinden hükümete mesaj vermesi gibi bir durumun söz konusu olmadığının altını çizen Paker, “BDP de bir siyasi parti, hükümet de orada. Süreç nasıl yürür, onu tartıştık.” şeklinde konuştu.
“Sürecin bundan sonra tıkanmaması için en önemli aktör biz değiliz.” diyen Paker, “Zaten bizim görevlerimiz bitmiş durumda. Raporlarımızı verdik. Sayın Başbakan ile konuştuğumuz zaman belki bir şey söyleriz.” ifadesini kullandı.
Bir gazetecinin, “Siz sürecin tıkandığını düşünüyor musunuz?” sorusu üzerine Paker, “Şahsi düşüncem hayır. Sağlıklı yürüyor mu bilmiyorum ama tıkandığını düşünmüyorum.” cevabını verdi.
Paker heyetin raporu tamamladığını söyledi. “Raporu ne zaman Başbakan’a sunacaksınız?” sorusuna karşılık Paker, “Muhtemelen bugün yarın gider.” diye konuştu.
“BDP’nin talepleri bölge ile örtüşüyor mu?” sorusuna karşılık Baluken, “BDP alanı çok iyi tanıyor, biz de alanı gördük, örtüşüyorlardı. Ama BDP’nin talepleri bize olamaz, hükümete olur. “ dedi.
Paker şöyle devam etti: “Bu zor bir süreç. 35 yıllık bir savaş var. 90 yıl Batı'ya Doğu anlatılmadı. Batı'ya yalan söylendi. Doğu müthiş dramlar yaşadı. Bunlardan Batı'nın haberi yok. Batı bambaşka bir şey zannediyor. 35 yıllık acılardan sonra Doğu’da siyasi bilinç seviyesi çok yüksek. Batı’da yok bu siyasi bilinç seviyesi. Gidin Doğu'daki sokaktan 10 kişi toplayın size dünya siyaseti ile ilgili fevkalade derinlemesine tartışma yapabilir. İstanbul’un istediğiniz yerinde dolaşın, onlar o seviyede değiller. Böyle bir dünya var. 90 yıl bu ayrışım körüklendi. Dolayısı ile bu sürecin sorunsuz sonuçlanması kolay değil. Tabi ki sorunlar inişler çıkışlar olacaktır.”
CİHAN

Akil İnsanlar Heyeti ile görüşen Baluken: Gecikmiş bir görüşmeydi

Akil İnsanlar Heyeti ile görüşen Baluken: Gecikmiş bir görüşmeydi

Akil İnsanlar Heyeti ile görüşen Baluken: Gecikmiş bir görüşmeydi

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.