1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. Aksiad, Bosna'ya İş Gezisi Düzenledi
Aksiad, Bosnaya İş Gezisi Düzenledi

Aksiad, Bosna'ya İş Gezisi Düzenledi

Tokat Aktif Sanayici ve İşadamları Derneği (AKSİAD) üyesi 12 işadamı, Bosna Hersek'in önemli merkezlerinden Saraybosna, Mostar ve Doboj'a ticari ve kültürel iş gezisi programı gerçekleştirdi.

A+A-

Tokat Aktif Sanayici ve İşadamları Derneği (AKSİAD) üyesi 12 işadamı, Bosna Hersek'in önemli merkezlerinden Saraybosna, Mostar ve Doboj'a ticari ve kültürel iş gezisi programı gerçekleştirdi.

Heyet, Mostar, Travnik ve Konjic şehirlerini gezerek 1992-1995 yılları arasında yapılan savaşlarda yaşanan dramı yerinde gördü. Gezi kapsamında, ilk gün Saraybosna'yı gezen AKSİAD heyeti, Baş Çarşı'daki izlenimlerinin ardından şehitliği ve merhum Cumhurbaşkanı Aliya İzzet Begoviç'in mezarını ziyaret etti. Akşam, Bosna'da bulunan Burç Okulları'nda okuyan Boşnak ve Hırvat öğrencilerden oluşan Türkçe Olimpiyatlarına katılan öğrencileri izleyen misafir heyet, programda duygulu anlar yaşadı. Boşnak, Hırvat ve Sırp öğrencilerden oluşan öğrenciler, okudukları güzel şiirler ve türküler Türk işadamlarının gönlünü fethetti.

Gezinin ikinci gününde, savaşın daha az kayıpla bitmesinde önemli rol oynayan tüneli inceleyen işadamları, gezi kapsamında Mostar, Travnik ve Konjic şehirlerinde gezi ve incelemelerde bulundu. AKSİAD Genel Sekreteri Mahmut Şencan, "Türkiye'de 81 noktada, dünyada 140 farklı ülkede, üyelerimizi tüm dünyayla buluşturuyoruz. Dernek olarak 260'tan fazla işletmeyi temsil ediyor, 8 yıldır, iş dünyası için, bir rehberlik merkezi olarak çalışıyoruz. Dernek, bizim medeniyetimize ait bir kavram olan, 'gönüllülük' esasına göre çalışan, güçlü bir sivil toplum kuruluşudur." dedi.

Şencan, Türkiye'nin son yıllarda hemen her alanda hızlı bir dönüşümü gerçekleştiren ve küresel ekonomiye entegrasyon konusunda başarılı bir gelişme kaydettiğine dikkat çeken Şencan, şunları kaydetti: "Türkiye'nin bölgesinde her açıdan etkin ve belirleyici bir aktör haline geldiğini görmekteyiz. Bölgede ekonomik ve ticari yapılanmanın önderliğinin artık Türkiye'nin elinde olduğu görülmektedir. Bu şekilde, başarıyla sürdürülen komşu ve çevre ülkelerle sorunsuz bir serbest ticaret ve ekonomik işbirliği hedefine doğru hızlı bir şekilde yürümeliyiz."

Geziye katılan dernek üyelerinden Madenoğlu Gıda firması sahibi Hüseyin Maden; Bosna Hersek'in tarihi ve kültürel yapısına hayran kaldığını ifade ederek, Bosna'nın Osmanlı'nın yetimi olarak adlandırıldığını, hâlâ Osmanlının izlerinin günümüze kadar taşınmasından dolayı duygulandığını söyledi. Maden, gezinin çok faydalı olduğu belirterek, "Bosna'nın hem ekonomi, ticari ve iş hayatını inceleme fırsatı, hem de Bosna'da bulunan Türk okulları ve Türk üniversitesini yakından tanıma imkânı bulduk. Buradaki eğitim gönüllüsü vatandaşlarımızın zor şartlar altındaki fedakârlıklarını, çalışmalarını ve başarılarını görünce duygulandık." ifadelerini kullandı. Hüseyin Maden, Tokat’ın gelişimine katkıda bulunma anlamında yapılan çalışmaların önemli olduğunu söyledi. İlin kendi kabuğundan çıkıp, gerek yurt içinde gerek yurt dışında iş bağlantıları yapmasının önemine değinen Maden, TUSKON ve bağlı derneklerin her organizasyonunun ekonomik getirisi olduğunu söyledi.

Türkiye'nin son yıllardaki atağında işadamlarının samimi, ciddi ve planlı gayretleri, girişimleri olduğunu dile getiren Maden, "Bu süreçte atılan her adım önemli. Ekonomik canlanmaya vesile olan, İstihdama vesile olan firmalarımıza, teşekkür ediyorum. Yerel yönetimlerimizle, bürokratlarımızla birlik beraberlik içerisinde, Tokatımız için çalışmalıyız." diye konuştu.

Geziye katılan diğer üyeler ise Osmanlı'nın Bosna'da camiler, medreseler ve Türk eserleri yapmasından dolayı etkilendiklerini belirtti: "Ecdadımız Osmanlı, müesseselerini açmış. Kalıntılarını hâlâ görmek mümkün. Şimdi de Türk işadamlarının savaş anında bile geri dönmeyip orada yurt-okul ve üniversite açması, aynı Osmanlı'nın ruhunu canlandırıyor olması bir Türk olarak bizleri çok gururlandırdı."

Bosna’nın Balkanlar’da bir Osmanlı şehri olarak görülmeye değer olduğunu söyleyen AKSİAD heyeti, "Bosna Hersek, bizim için tarihi ve doğal güzellikler bakımından çok önemlidir. Yüz binlerce şehidin yattığı bu mekânların Karadeniz’i andıran doğal güzelliklerini de görmüş olduk. Saraybosna, Travnik, Poçiteli, Mostar ve daha birçok yeri ziyaret ettik. Hala bir Osmanlı şehri havasında olan Bosna Hersek’ten etkilenmemek mümkün değil.” dedi. CİHAN

AKSİAD, Bosna'ya iş gezisi düzenledi

AKSİAD, Bosna'ya iş gezisi düzenledi

AKSİAD, Bosna'ya iş gezisi düzenledi

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.