1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. ALANYA ‘İL’ OLSUN MİTİNGİ
ALANYA ‘İL’ OLSUN MİTİNGİ

ALANYA ‘İL’ OLSUN MİTİNGİ

Antalya’nın Alanya ilçesinde hükümetin büyükşehir yasa tasarısı çerçevesinde ilçenin merkeze bağlanması yerine il olması için miting düzenlendi.

A+A-

Antalya’nın Alanya ilçesinde hükümetin büyükşehir yasa tasarısı çerçevesinde ilçenin merkeze bağlanması yerine il olması için miting düzenlendi.

Mitinge katılanların üzerinde ki ‘82 ALN 082’ ve altında Alanya haritasını bulunan ‘İl olmak hakkımız’ yazılı tişörtler dikkat çekti. Mitingin en ilginç yanı da temsili Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat’ın Alanya ile ilgili görüşlerini anlatması oldu.

Hükümet, ‘büyükşehir yasa tasarısı’ çerçevesinde 16 olan büyükşehir 29’a çıkartarak Antalya’nın genelini kapsayacak şekilde büyük şehir olması düşünülüyor. Bu çerçevede Alanya merkezi bir ilçe olması öngörülüyor. İl olmayı bekleyen Alanya’da bazı sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler miting düzenledi. Mitingde, MHP İlçe Başkanı Cafer Uyar, CHP İlçe Başkanı Şevki Türktaş, Demokrat Parti İlçe Başkanı Bilal Gündoğan, HAS Parti İlçe Başkanı Yusuf Mecek ve Saadet Partisi İlçe Başkanı Sinan Aktaş sahneye çıkarak halkı selamladı. Ayrıca mitinge destek veren sivil toplum ve meslek kuruluşlarından Alanya Ticaret ve Sanayi Odası, Kent Konseyi, Alanya Gazeteciler Cemiyeti, Pansiyoncular Odası temsilciler sahneye çıktı. Yaklaşık bin kişi, Türk bayrakları ve üzerlerinde Alanya’nın il plakası ve haritasının bulunduğu, '82 ALN 082' ile 'İl olmak hakkımız' yazan tişörtlerle meydanda toplandı. Alanya'nın İncekum, Demirtaş, Kestel, Kargıcak ve Mahmutlar beldelerinden de mitinge katılanlar oldu. Mitingde, ‘İl olmaya evet, 'büyükşehire bağlanmaya hayır’ ve ‘Alanya il olmayı hayal ederken, Antalya'nın mahallesi olmayı kabul edemez’ yazan pankart ve dövizler açıldı.

AGC Başkanı Dim’den ilginç teklif

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkan Yardımcısı ve Alanya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Ali Dim, Alanya’ya 10 tane ilçenin bağlanarak 754 bin sınırı aşılarak büyük şehir yapılması teklifinde bulundu. Dim, “Alanya Büyükşehir’e bağlanmak istemiyor. Alanya’yı siz il yapmak istemiyorsunuz. Diyorsunuz ki ‘Türkiye’nin kurtuluşu büyükşehir belediyelerinde bütün illeri büyükşehir’e bağlayarak bir anlamda eyalete benzer yönetim biçimiyle yönetmek istiyoruz. Çare budur.’ diyorsunuz. Benim ilk defa buradan bir önerim var. İnşallah bunu iktidar partisinin temsilcisi duyar. Ben diyorum ki, Alanya büyükşehir olsun. Antalya’nın doğusunu Serik ilçesinden itibaren toplamda 10 ilçenin toplamı 754 bini aşarak büyükşehir yapın o zaman.” dedi.

MHP İlçe Başkanı Uyar Antalya’nın sınırı çok uzun

MHP İlçe Başkanı Uyar, bugüne kadar Alanya’nın il olması için çalıştıklarını belirterek, Muğla sınırından Mersin sınırına kadar 633 kilometrenin tek bir il olduğuna dikkat çekti. Karadeniz sınırında 55 kilometreye bir il düşerken Akdeniz kıyısında ki Antalya’nın 600 kilometre ile tek başına bir il sınırı bulunduğuna dikkat çekti. Uyar, “Bunun adaleti var mı? Bunun hakkı var mı? bunu yapanlarda vicdan var mı? Alanya ‘İl’ olamaz diyenlerden vicdan insaf var mı biz? buradan şunu söylemek istiyoruz: Burdur ile Isparta’nın arası vilayet konağından vilayet konağına 25 kilometre ise buda vicdanlara sığıyorsa mersin sınırından Muğla sınırına kadar olan 600 kilometreyi de bir yerlere sığdırın. Hangi vicdana sığacaksa oraya sığdırın.” diyerek sert tepki gösterdi.

Temsili Alaaddin Keykubat konuştu

Konuşmalardan sonra MHP İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Mevlüt Zavlak çıkarak, temsili Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat adına konuşma yaptı. Temsili Alaeddin Keykubat, "Ey Alaiye şehrinin insanları" diye konuşmasına başladı. Temsili Alaeddin Keykubat: "Asırlar önce bu güzel beldeyi nice yiğidin kanıyla fetih edip Türk ve İslam sancağı altına katan, her yanına çeşmeler, hanlar, kemerler ve de camiler yaptırıp, deryasının ortasında bir tersane kurdurup kendime başkent yaptım. Ben Gıyaseddin Keyhüsrevoğlu Alaaddin Keykubat'ım. Bu eşsiz beldeyi nice emekle mamur eyledik ki, içinden yaşayan her dinden, her ırktan insan huzur içinde yaşasın. Bu yapılan hanlar, köprüler, çeşmeler, camiler ve sağlam kale duvarları hep bunun içindir. Yüzyıllar önce bizden sonra gelecek olan şimdiki nesiller sulh ve zenginlik içinde bir başkent bıraktık. Ama sonra kemiklerimizi sızlan işler oldu. Hanlarımızın konaklarımızın yerinde göğe yükselen haneleri, yem yeşil bağlarımızı saran beyaz örtüyü keder içinde izledik. Ama güzel şeyler de oldu. Allah'ıma şükürler olsun Tersanem, Kızılkulem ve Kalem sapasağlam ayakta duruyor. Onlar sayesinde asırlar sonra devletimin heybeti hala gözle görülebiliyor. Kültürümüz, örflerimiz adetlerimizi bu günlere taşıdığınız için sizlerle gurur duyduğumuz söylemek isterim. Denilir ki, benim başkentim bir ilin beldesi olacakmış. Başkentimin idarecileri size söyleyeceklerim var, beni iyi dinleyin. Bu şehrin her bir toprağı için kanını döken şehitlerimin adına, her bir yerini imar eden alın teri döken halkım adına söylüyorum ki, benim payitahtımı bir ile belde yaparsanız size kendi hakkımı da onların hakkını da helal etmem. Benim payitahtımın hakkı bir ilin beldesi olmak değil, bizzat kendisinin İl olmasıdır. Bu gün buraya toplanan kıymetli Alanyalı hemşehrilerim. Buraya size bırakılan mirası savunmaya geldiniz. Alkışlar size. Ben gidiyorum. Söyleyeceklerim şimdilik bu kadar."

Yaklaşık 250 polisin görev yaptığı miting yapılan konuşmalardan sonra kalabalık olaysız bir şekilde dağıldı.

CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.