1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Alevi Dedesi: Türkiye'de Alevi-sünni Ayrımcılığı Yok, Bunu Herkes Bilsin
Alevi Dedesi: Türkiyede Alevi-sünni Ayrımcılığı Yok, Bunu Herkes Bilsin

Alevi Dedesi: Türkiye'de Alevi-sünni Ayrımcılığı Yok, Bunu Herkes Bilsin

Hükümet tarafından başlatılan çözüm sürecine Alevi dedesinden tam destek gelirken, çıkarılmak istenen Alevi -Sünni kavgası için de birlik çağrısında bulundu.

A+A-

Hükümet tarafından başlatılan çözüm sürecine Alevi dedesinden tam destek gelirken, çıkarılmak istenen Alevi -Sünni kavgası için de birlik çağrısında bulundu.

Eskişehir Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı ve Alevi Dedesi İrfan Çetinkaya, çözüm sürecinin olumlu gittiğini belirterek, "Şimdi kan durdu. 3 torunumu artık kaygı etmeden gönül rahatlığı içinde askere gönderebileceğim." dedi. Çözüm sürecinin başarıyla bitmesi için Kurtuluş Savaşı'ndaki birlikteliği örnek gösteren Çetinkaya, Kurtuluş Savaşı'nda Kürdü, Türkü, Alevisi, Sünnisi bir araya gelerek ülkeyi düşmandan kurtardığını söyledi. Çetinkaya, "Çözüm sürecinde de Kurtuluş Savaşı'nda olduğu gibi el ele verip tek yürek olup Türkiye'yi PKK illetinden kurtarmalıyız." şeklinde konuştu. Çetinkaya, Alevi-Sünni kavgası çıkarılmak istendiğini, ancak bunu yapmak isteyenlerin oyununu Alevilerin, Sünnilerin, Kürtlerin, Türklerin bir olarak bozacağını vurguladı.

Alevi dedesi Çetinkaya, kavga, kan ve gözyaşının hüsran getirdiğini anlattı. Barışın güzellik ve huzur getirdiğini vurgulayan Çetinkaya, PKK illetinin binlerce canı, huzuru, ekonomiyi alıp götürdüğünü hatırlattı. Sevgi, saygı ve yatırımın olmadığı yerde huzur ve birlikteliğin olamayacağına işaret eden Çetinkaya, Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Kültür Vakfı olarak çözüm sürecinin başarılı olması için destek verdiklerini kaydetti. Herkesin bu sürece destek olması gerektiğini aktaran Çetinkaya, sürecin kalıcı başarıyla tamamlanması için Kurtuluş Savaşı'ndaki birlikteliğin uygulanması çağrısını yaptı. PKK'nın içinde Alevi, Sünni, Kürt ve Türklerin olduğuna dikkat çeken Çetinkaya, Kurtuluş Savaşı'ndaki birlikteliğin çözüm süreci için de gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Çetinkaya, şöyle dedi: "Kurtuluş Savaşı'nda Kürdü, Türkü, Alevisi, Sünnisi omuz omuza tek yürek olup imanıyla düşmana karşı savaşıp bu ülkeyi düşmandan kurtarıp mücadele örneği gösterdi, tarih yazdı. Şimdi de Kurtuluş Savaşı'ndaki gibi Alevisi, Sünnisi, Kürdü, Türkü el ele verip tek yürek, tek ses olup barış sürecinin başarıyla tamamlanmasını katkı sunarak, ülkemize barış ve huzuru getirmesini sağlamalıyız."

Geçmişte canlar giderken yüreğinin yandığını, ağladığını anlatan Çetinkaya, şöyle konuştu: "Artık canlar gitmiyor, analar ağlamıyor. Sürecin güzel gittiğini, iyi neticeler vermeye başladığını görüyoruz. Artık birbirimizle uğraşmayalım. Huzurlu, mutlu olalım. Ülkemizin gelişmesi için uğraşalım. Üç torunum var. Birinin babası vefat etti. Askerlik çağına geldiler. Önceleri onlar için kaygılıydım. Askere gittiklerinde başlarına ne gelecek diye düşünüyordum. Ama çözüm süreciyle üzüntüm, kaygım ortadan kalktı. Şimdi torunlarımı gönül rahatlığıyla, kaygılanmadan askere gönderebileceğim."

"ALEVİ -SÜNNİ KARGAŞASI ÇIKARMAK İSTEYENLERİN SAKIN OYUNUNA GELMEYELİM"

Çetinkaya, halen Alevi-Sünni kavgası, ayrımcılığı varmış gibi gösterildiğini, ancak bunları yapanların heveslerinin kursaklarında kalacağını söyledi. Çetinkaya, şöyle konuştu: "Yıllardır bir PKK illeti var. Bir de Alevi-Sünni sıkıntısı olmasın; devletimiz, milletimiz böyle bir dertle uğraşmasın diye mücadele vermekteyim. Yıllardır Aleviler için bir önyargı vardı. Kısmen mevcut. Bu belirli kesimlerce, kamuoyuna pompalanıyor. İşte Aleviler bomba atar, silah çeker, olay çıkarır şeklinde. Bakın işte bu öyle değil. Bunun böyle olmasını isteyen, buradan medet uman bazı kesimler bunu ortaya atıyor. Şimdi de bu konuda çok dikkatli olmalıyız. Bunun için bir mücadele vermeliyiz."

Türkiye'de Alevi- Sünni ayrımcılığı olmadığının altını çizen Çetinkaya, "Bunu herkes unutsun, aklından silsin. Alevisi, Sünnisi, Türkü ve Kürdü birlik ve beraberlik içinde yaşıyoruz. Kimse ile sıkıntımız, problemimiz yok. Bu işten nemalanmak isteyen, çıkarcı kesimlerin, buradan medet umanların kesinlikle oyununa gelmeyelim. Bir olalım, dirlik olalım, kendimize gelelim." şeklinde konuştu.

"İSLAM'DAN UZAK OLAN ALEVİ OLAMAZ"

İslam dininden ayrı bir Aleviliğin olamayacağını Alevi ve Sünnilerin kardeş olduğunu anlatan Çetinkaya, "Herkes bunu iyi bilsin, aklından çıkarmasın. Kur'an-ı Kerim'e, Hazreti Peygamber'e, İslam dinine ve Ehlibeyt'e inanmayan biri kesinlikle Alevi olamaz. Bu değerlere inanmayanlar ben Aleviyim demesin ve diyemez." diye konuştu. CİHAN

Alevi dedesi: Türkiye'de Alevi-Sünni ayrımcılığı yok, bunu herkes bilsin

Alevi dedesi: Türkiye'de Alevi-Sünni ayrımcılığı yok, bunu herkes bilsin

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.