1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Alman Hükümeti “eHighway” Yolunu Test Ediyor
Alman Hükümeti “eHighway” Yolunu Test Ediyor

Alman Hükümeti “eHighway” Yolunu Test Ediyor

eHighway projesi Almanya’da da hayata geçti. Bu proje ile elektrikli kamyon ve çekicilerin otobanlarda zehirli gaz salımı yapmadan seyretmesi planlanıyor..

A+A-

eHighway, yani elektrikli otoban projesi kapsamında yolun en sağ şeridine denk gelecek şekilde kablolar döşeniyor. Tren, metro ve kimi zaman da yurt dışındaki otobüs hatlarında görmeye alışık olduğumuz bu sistem, şimdilik dizel hibrit araçlarda kullanılıyor. Kamyonun üzerindeki pod kablolara değecek şekilde yükseliyor ve bu sayede enerji aktarımı gerçekleşiyor. eHighway’den çıkıldığında ise yine dizel motorla dola devam ediliyor.

Almanya’nın ilk eHighway sistemi şimdilik yalnızca 10 kilometre uzunluğunda ve Frankfurt yakınlarındaki bir otobana kurulu. Söz konusu enerji aktarımından faydalanmak isteyen araçların 90 km/s hızı geçmemesi gerekiyor. Malum, şuan bu donanımda bir araç yok. Bu yüzden, Alman hükümetinin ve Volkswagen Grubu’nun eHighway sistemine uyumlu hibrit araçlar geliştirmek için işbirliği yaptığı söyleniyor.

Siemens, Alman otobanlarındaki çekici ve kamyonların yüzde 30’unun elektrikli olması durumunda fazladan 6 milyon metrik ton CO2 salımının engellenebileceğini belirtiyor. Ayrıca, eHighway’de 100 bin kilometre seyreden 40 tonluk bir çekicinin 20 bin Euro yakıt tasarrufu edebileceği de belirtiliyor.

Alman hükümeti tarafından 2022 yılına kadar test edilecek yol, 2022 yılından sonra projenin ne kadar faydalı olduğuna göre ya kullanılmaya devam ettirilecek ya da kaldırılacak! E.Küçükkaya/ Enerji Portalı

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.