1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Almanya'ya pahalıya patlayacak
Almanyaya pahalıya patlayacak

Almanya'ya pahalıya patlayacak

SYRIZA'nın iktidara gelmesi Almanya'ya pahalıya patlayacak...

A+A-

Yunanistan'da SYRIZA'nın iktidara gelmesi, Avrupa'da ekonomik ve siyasi istikrarsızlık endişesine yol açtı. Ülkenin borçlarının yapılandırılması ve reform programına ilişkin koşulların yeniden müzakere edilmesi gerektiğini savunan SYRIZA iktidarının politikalarının Avrupa tarafından desteklenmeyeceği ve Yunanistan'ın borçlarının silinmesi durumunda istikrarın sarsılabileceği gündeme geldi. Almanya ve Hollanda gibi ülkeler Yunanistan'a borç indirimi yapılmasına şiddetle karşı çıkarken, Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü Ekonomisti Timo Wollmershaeuser, Yunanistan borçlarının silinmesi anlamına gelen bir 'saç tıraşı' nın (haircut) Almanya ekonomisine 40 milyar dolara mal olabileceğini kaydetti. Ekonomi Profesörü Grigory Vilkov ise, Başbakan Çipras'ın Yunanistan'ı en azından bir süre daha Euro Bölgesi içinde tutacağını taahhüt etmesine rağmen, AB'deki tek para birliğinin hâlâ risk altında olduğunu söyledi. 

PARA BİRLİĞİ RİSK ALTINDA 
Yunanistan'a ilişkin en kötü senaryonun ülkenin Euro Bölgesi'ne saygı duymaksızın kendi kurallarını öne sürmeye çalışması olacağını ifade eden Vilkov, bunun kaçınılmaz çöküntüye sebep olacağını öne sürdü. Öte yandan şubatta Yunanistan'a 1.8 milyar euroluk yardımın ödenmesi söz konusu. Bunun için de yeni başbakanın şartları yerine getirmesi gerekiyor. Uzmanlar, uzlaşma olacağı görüşünde. Aksi takdirde yeni krizlerin yaşanacağı belirtiliyor. Yeni kabinenin açıklandığı dün Atina borsası da yüzde 4'e yakın düştü. 

MARKSİST PROFESÖR MALİYE BAKANI OLDU
Yunanistan'da 'zenginden alıp fakire vereceğiz' sloganıyla iktidara gelen Çipras hükümetinin kilit noktasına Marksist felsefeyi benimseyen profesör getirildi. Yunan Başbakan Çipras'ın ekonomideki kurmayı olan Prof. Yanis Varufakis, Maliye Bakanı oldu. Kemer sıkmanın Yunanistan'ı sömürgeleştirdiğini söyleyen akademisyen Varufakis, göreve geldiğinde nasıl bir politika izleyeceğini de önceki açıklamalarıyla gösterdi. Varufakis, yaptığı açıklamalarda "Euro Bölgesi'ne Yunanistan felaketini bitirmek için bir plan götüreceğiz. Üç-dört konuyu masaya yatıracağız: Gerçek reformlar, borç yapılandırmasında gerçekçi bir plan ve geri ödemelerimizin büyümemize gitmesini sağlamak" demişti.(sabah)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.