1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. Amasya’da Çiftçilere Arıcılık Kursu Verildi
Amasya’da Çiftçilere Arıcılık Kursu Verildi

Amasya’da Çiftçilere Arıcılık Kursu Verildi

Amasya İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü, Halk Eğitim Merkezi işbirliği il merkezinde bağlı Karaçavuş köyü çiftçilerine teknik arıcılık kursu verdi.

A+A-

Amasya İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü, Halk Eğitim Merkezi işbirliği il merkezinde bağlı Karaçavuş köyü çiftçilerine teknik arıcılık kursu verdi.
Toplam 20 kişinin katılımı ile gerçekleşen kurs 80 saat sürdü. Kursa katılan vatandaşlar çok faydalandıklarını belirtti.

Teknik arıcılık yapan ve yapmak isteyen çiftçilere arıcılığı öğretmek amacıyla kurs başlattıklarını belirten tekniker Aslan Büyükbayraktar, arıcılığın önemi ve ülke ekonomisine katkılarından bahsettiklerini söyledi. Arı ailesi, bal arısı ve arı ırkları gibi konulara da değindiklerini kaydeden Büyükbayraktar, “Bal arıları, koloni adı verilen topluluklar halinde yaşayan sosyal böceklerdir. Koloni hayatında yardımlaşma ve iş bölüşümü esas olup kolonideki her bireyin kendine özgü görevleri vardır. Bir arı kolonisinde ana arı, işçi arı ve erkek arı olmak üzere üç farklı birey vardır. Ana arı ve işçi arılar dişi bireyler olup döllü yumurtalardan gelişirlerken, erkek arılar dölsüz yumurtalardan gelişirler. Arı kolonilerinde kışın sadece dişi bireyler mevcut olup, erkek arılar ilkbaharda yeni sezonla birlikte görülürler. Her kolonide normal koşullar altında bir ana arı vardır. Vücut yapısı ince ve uzun, rengi diğer bireylere göre daha açık, canlı ve parlaktır. Ana arıların tek görevi yumurtlamak ve salgıladığı feromonlarla kovan içinde birliği ve düzeni sağlamaktır. Bunlar haricinde hiçbir iş yapmadığı gibi bakım ve beslemesi de işçi arılar tarafından yapılır.” dedi.

Ana arıların ömrü boyunca sadece çiftleşme amacıyla ve koloninin oğul vermesi durumunda kovan dışına çıktığını ifade eden Büyükbayraktar, ana arıların ortalama yaşam süreleri 3-5 yıl olmakla beraber 7 yıla kadar yaşayabileceklerini, ancak ekonomik ömürleri en fazla iki yıl olduğunu ve bu nedenle her yıl en geç iki yılda bir koloninin ana arısının değiştirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.