1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. AMBARLI'DA İDDİA ÇOK BİRŞEY YAPAN YOK!
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

AMBARLI'DA İDDİA ÇOK BİRŞEY YAPAN YOK!

A+A-

AMBARLI'DA İDDİA ÇOK BİRŞEY YAPAN YOK!

Değerli okurlarım; bunca yıldır sizlere gümrük kapılarındaki akıl almaz iddiaları yazar, sizleri olup bitenden haberdar ederken uğruna çekinmeden can vereceğim memleketimin haramiler tarafından soyulmaması için de mücadele ederim. Yazılarımın arasında özellikle en çok işlediğim konu ise, sizlerde iyi bilirsiniz ki kaçakçılık ve rüşvettir. Yine yazılarım arasında en çok işlediğim gümrüğümüz de Ambarlı Gümrüğü’dür. Bu gümrük kapımızla ilgili olarak, bana ve sitemize gelen iddiaları arka arkaya koysam inanın kara tren gibi olur.  Bu yazımda da, konum kaçakçılık ve rüşvet tabii ki ve ne yazıktır ki iddiaların muhatap olduğu gümrük kapımızda çoğu zaman olduğu gibi yine Ambarlı Gümrüğü.

Elden geçirilmeli!!

Yazıma geçmeden önce şunu da belirtmek istiyorum. Ambarlı Gümrüğü ile gelen veya diğer gümrük kapılarıyla ilgili tarafıma gönderilen mailleri çalakalem yazıya dökmüyorum.  İddiaları araştırıyor ve tabi ki yıllarca teşkilatın içerisinde kalmış biri olarak bu iddiaların doğru mu? yanlış mı?  veya birilerini karalamak için mi yapılıp yapılmadığını anlayabiliyorum. İşte yine ‘Aykut Ağabey’ diye başlayan bir mail önümde duruyor. Mail de anlatılan iddialar yenilir yutulur tarzdan değil!! İddialar ‘doğru mu - yanlış mı’ derseniz size şunu söyleyebilirim. Bence bu iddialar hemen araştırılmalı, devletimiz üzerine düşen görevi yerine getirip müfettişlerini görevlendirmeli ve iddiaların eksilmediği bu gümrük kapımızı biran önce iyice bir elden geçirmelidir.

Evet! Şahsıma Ambarlı Gümrüğü’ndeki iddialar ile ilgili gönderilen okuyucu mailini içine yorum katmadan aşağıda sizlere aktarmaya başlıyorum;

“Aykut Ağabey;

Gümrüklerle ilgili yazılarınızı okuyorum. Olaylara iddialara yerinde ve zamanında parmak basıyorsunuz. Ancak sizinde atladığınız bir önemli konu var. Bu konu son yapılan baskınlarda hep uzak tutuldu. Uzak tutulan şey bir kişi..  Bu kişinin adı O. Kendisi muayene memuru.  O.  İstanbul’da süresi dolduğu halde eşinin görev ve hastalığını bahane gösterip, eski Başmüdür N.Ü.’den İstanbul’da kalabilme torpilini kopardı. Bu kişi daha sonra da L.E.’nin sağ kolu olup başmüdürlükte kalmaya devam etti. Eşi vefat ettiği halde halen İstanbul’da görevde bulunan ve ne tesadüftür ki atamayla AHL Kargo Gümrük Müdürlüğü’nde vekâleten müdür muavinliği yapan bu kişi rüşvet operasyonlarında da kameralara yansımış hatta zarf alırken bile görüntülenmiş!! Ancak ne hikmettir ki, soruşturma kapsamına bile girmemiştir.

Sayın büyüğüm, benim şahıslara herhangi bir düşmanlığım yok. Ancak O’nun İstanbul görevi bittiği halde yıllardır niye rotasyona tabi tutulmadığı, bunun için hangi emekli başmüfettiş ve başmüdürlerin N.Ü.’yü ziyaret ettikleri ve İstanbul’da Çapa ve Cerrahpaşa’dan ne gibi raporlar alındığı, bunlara kimlerin aracılık ettiği ortaya çıkarılmalıdır.  Bu kişinin, İstanbul’da muayene memuruyken sınavsız AHL kargoda yetkili kişi haline getirilmesi sizce de mantıklı mıdır?

Sizin cesaretinize ve dürüstlüğünüze hayranım. Sadece içim kanıyor. Ambarlı başta olmak üzere Halkalı , AHL gümrüklerinde yapılan tüm sahtekarlıkları gözler önüne sermeye hazırım. Gümrük memurlarının aldığı rüşvetleri kuruşu kuruşuna hesaplayıp ta kirli işleri ortaya dökecekseniz 15 yıllık tecrübemle yanınızdayım. Ambarlı’dan iç gümrüklere yapılan transitlere lütfen dikkat edin. Araç başı 50 TL teminatsız araç yükleme!!

Sahte Markalar

Ambarlıdan Cezayir-Fas-Tunus-Libya-Rusya’ya sahte markalı tekstil ihracatları oluyor. M….., K…… ve S….’tan bunlardan da kıymete göre tescil 1000 usd’den başlıyor. Kolcular 500 usd’den başlıyor kapı açmaya.. Zaten bu işi yapan firmalar belli. Kapı kolu ve aksamlarda kilitlerde brüt kg’dan gözetim var. Musluklarda da ama hep aksam indiragandi. Devletin hakları vergiler hortumlanıyor. Menşei doğru olduğu halde, 2005/12 sayılı genelge 56–1 den yapılan filmlerde cabası. Menşei Uzakdoğu beyan edilip vergi ödeniyor.

Uzak doğudan gelen bitmiş eşyalara vergi ödeniyor. Ancak eşyayı açın bilmeyen bir insan sanır ki, Alman ya da İngiliz ya da AB malı. 2005/12 sayılı genelgeyi herkes okusun. GK 56-1i herkes okusun. Dediğimin değeri 1000 usd. Denemesi bedava. X. diye bir muayene memuru var Ambarlıda..  3.kez geldi daha torba dolmadı. Şu aralar müfettiş var diye biraz sıkıyorlar ama açılacak tezgâh. Çünkü rantsız yaşayamaz bunlar alışmış bol keseden yemeye.. Memur maaşıyla nasıl geçinecekler mesai dâhil en yüksek 2500 TL alıyorlar.

Başka ihbarda istiyor musunuz?Bakın Ambarlı’da başka neler var neler? Şimdi siz bir geçici depolama yeri açarken başvuru müsaadenizde alan bilgisi ve kapasite bildiriyorsunuz ya ‘benim misal 5000 konteynır kapasiteli yerim var’ diye.. Ama gelin denetim var mı bir bakalım. K….., M….. ve S….’ta kapasitenin en az 30 katı daha konteynır bulunduruyor. Bu neye mal oluyor peki? Tespit muayene talebi veriyorsunuz ya size diyorlar ki 3gün 5gün sonra. Suçlu kim? GÜMRÜK. Niye? ÇOK DENETİM YAPMIYOR! Liman boyacı küpü ya..  Ambarlıda limanlarda denetim yapmayan kurumlar kadar suçlu. Yerin ne kadarsa kapasiten ne kadarsa o kadar konteynır al! Ama olmaz parayı kim kazanacak?? Birde K…… ve M…..’ın üst sahaları türedi. Gerçi 5 yıl oldu ama sadece bir müdür karşı çıktı aradan yol geçiyor diye.. Onunda başını yediler. Şu Bartın’dan gelen müdür vardı ya ha işte.  O.adam görevi 2 hafta süresince üst sahalara konteynır çıkarmadı haklıydı da ama başmüdürlüğe alındı. Lütfen üstüne gidelim bakın kaç kişi Ambarlıdan kaçacak!!

Aylık rant kişi başı bin 500 TL

Ben iddia ediyorum, Ambarlıda şuan ki ortam hariç düz memurun maaşı hariç aylık 1500 TL rantı var. Kolcunun minimum 5000 TL. Muayene sarı hattın 5000–10000, kırmızı hattın da tahmini dandik yapmıyorsa 10 000 TL. Bu ara müfettiş var ya, iş başka boyuta döküldü. O da ne biliyor musunuz? Kimyahane kolcu ücretleri. Resmi makbuzlu ama 2 tane kolcu kimyahane için günde 1 veya 2 tur gidiliyor ne yazar taksi hesaplayalım.  30*2:60 TL *2:120 TL. Ama toplanan günlük 3000 TL’den az değil! Kendi adaletlerine göre kırışıyorlar işte..

Gümrük Bakanı ya da Müsteşarı aslında AMBARLI HALKALI AHL’ye 1er araba alsa 1er şoför ve zaten refakatte bulunan memuru da yanına toplayıcı koysa; bir ayda bu işten devletin edeceği kar 3 gümrükten en az yeminle söylüyorum:

200.000 TL’nin üstüdür.1 refakat 50 TL 200.000/50:4000 refakat eder 4000/22gün:181 refakat eder günlük sizce 3 gümrükten kimya hane amaçlı diğerleri saymayın çıkmaz mı 180 refakat işi. Gümrük bu işin taşeronluğunu bana versin servis çekeyim. Her gümrük içinde tüm maliyetler bile bana ait!!

İt iti ısırmaz!

Ağabey işin sonu şu paranın yüzü sıcak buda herkesin işine geliyor. Atasözü: it iti ısırmaz. ya bu devran böyle sürecek ya da herkes yoluna bakacak. Bir de bu aralar bakanlığa ne oldu ki karnesizlerin SGK evraklarını topluyor. Şayet onlara hak verilirse iş çığırından çıkar. Anayasa Mahkemesi AHİM ne kadar hukuksal boyut varsa şikâyet ederim. Ben de üniversite mezunuyum beni de doktor mühendis pilot general yapsınlar. Bir de ODTÜ fizik mühendisi muayene memuru var babası da muayene memuruymuş. Görüyorsun ağabey çıldırmamak elde değil.  Lütfen bu iddiaları dile getirin. Getirin ki buralara devlet el atsın. Saygılarımla...”

Evet, sevgili etkihaberciler iddialar işte bunlar. Şimdi izin verirseniz, benimde birkaç sözüm olacak. Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Sayın Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’nın güvenerek Bursa Başmüdürlüğü’nden İstanbul Gümrük Başmüdürlüğü’ne atadıkları Tevfik Usta’nın bu iddialara zaman kaybetmeden kulak vermesi, gereğini acilen yerine getirmesi kaçınılmazdır!! Ambarlı Gümrüğü’nde görevli dürüst idareciler, muayene memurları, muhafaza memurları, gümrük memurları dışında çürük elmaların acilen yerlerinin değiştirilmesi; eğer görevde bir kusur-suiistimal varsa gereğinin yapılması; kısaca Ambarlıda acilen kan değişikliğine gidilmesi çok önemlidir. Tevfik Usta ile ilgili güzel şeyler duydum. Yakın bir dostumun anlattığına göre, Sayın Usta Hopa ve Bursa’da çok güzel işler yapmış. Personelinin haklarını da gözetmiş!.. Vallaha bilmem artık top sizde Sayın Tevfik Usta. İstanbul Gümrükleri ve sizi oraya atayanlar, sizden acilen İstanbul Gümrüklerine atacağınız neşteri bekliyor bilginiz ola..

YAZARIN NOTU:

Sevgili okurlarım, size iki önemli notum var. Bunlardan birincisi; Ambarlı Gümrüğü ile ilgili müthiş iddialar geliyor. Örneğin son gelen mailde olduğu gibi.. İnanın bu iddialar doğruysa tam bir bomba etkisi yapar. Notumun ikincisi ise; bence de haklılık payı olan bir uygulama ile ilgili.. Size gümrük koridorlarında sıkça seslendirilen bir konudan bahsedeceğim.  Son başmüdürlük değişikliklerinde birkaçı hariç, genelde kontrolörlerin başmüdür yapılması özellikle bir grubu çok rahatsız etmiş!! Bu grup son atamaları kendi aralarında ‘Kalemizi Kaybettik’ diye değerlendiriyormuş bu da kulağıma gelen bilgiler arasında benden söylemesi..

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum