1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Amerika'yı bırak kendine bak
Amerikayı bırak kendine bak

Amerika'yı bırak kendine bak

ABD'nin Merkel'i dinlemesine isyan eden Alman hükümetinin, istihbarat servisi BND'ye bir NATO ülkesi olan Türkiye'yi dinleme emri verdiği ortaya çıktı.

A+A-

Almanya, Başbakan Merkel'in telefonunun Amerika tarafından dinlendiğini ileri sürüp ortalığı ayağa kaldırırken, Almanya'nın Dış İstihbarat Servisi BND'nin 2009'dan bu yana Türkiye'yi gizlice dinlediği ortaya çıktı. Skandalı yarın yayınlanacak Der Spiegel dergisinin yanısıra Suddeutsche Zeitung ve 2 yerel radyo duyurdu. Derginin haberine göre Alman hükümetinin 2009'da hazırladığı güncel görev profilinde Türkiye resmi hedef olarak yer aldı ve Alman Hükümeti, BND'den Türkiye'yi izlemesi için talimat verdi. İstihbarat teşkilatından Türkiye'yle ilgili elektronik ve alan istihbaratı dahil her türlü bilgiye ulaşılması istendi. Alman hükümetinin, 4 yıldar bir BDD'nin ağırlıklı hedeflerini belerlediği ifade edilirken, güncel profilin ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) casusluk faaliyetlerinden dolayı yenilenmediği, dolayısıyla 2009'da başlayan dinlemenin halen sürdüğü de kaydedildi. Dergiye göre Türkiye'yi dinleme kararı bazı bakanların isteği doğrultusunda alındı.

ÇİFTE AJANLA DEŞİFRE OLDU
Türkiye'nin dinlendiği, BND'ye çalışırken aynı zamanda Amerika adına da casusluk yaptığı anlaşılan ve 3 Temmuz'da tutuklanan Markus R.'nin belgelerinden anlaşıldığı tahmin ediliyor. Markus R.'nin Almanlar'dan elde ettiği gizli bilgileri Amerikalılara sattığı belirlenmişti. NATO müttefiklerine karşı istihbarat faaliyeti yürütmeyen Almanya'nın, uluslararası teamüllere aykırı olarak NATO üyesi olan Türkiye'yi dinlemesi haberi ortalığı karıştırdı. Haber, dün ülkenin önde gelen dergi ve gazetelerinin internet sayfalarına da bomba gibi düştü. Die Welt Gazetesi, "NATO üyesi Türkiye Alman İstihbaratı'nın gizli dinleme hedefi olmuş" başlığıyla haberi verdi.

DEVLET İÇİNDE DEVLET
Skandalla BND'ye tepkiler de artmaya başladı. Sol Parti Federal Meclis Grup Başkan vekili Jan Korte, "Anlaşılan o ki, BND devlet içinde devlet olmuş" dedi. Alman Yeşiller Partisi Konstantin Notz, Merkel'den Alman istihbarat servisinin dinlemelerini kayıtsız şartsız açıklamasını istedi.

MERKEL YÖNETİMİ SESSİZ
Federal Almanya Başbakanı Angela Merkel'in cep telefonlarının Amerikan Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) tarafından dinlendiğinin iddia edilmesi üzerine ortalığı ayağa kaldıran Almanya, Türkiye'yi dinlemeleri konusunda sessizliğini koruyor. Der Spiegel yazısında Alman yetkililerin hafta başında Türk hükümetinden özür dileyeceğini iddia etti.

'EVET DİNLEDİK...'
SABAH'IN BND skandalıyla ilgili olarak ulaştığı bir Alman istihbarat yetkilisi, BND'nin bu türden dinlenme yaptığını kabul etti, ancak görevin ayrıntıları hakkında bilgi vermedi. Yetkili "Dinlemenin içeriği hakkındaki bilgi verme mercii biz değiliz. Bilgi verme konusunda muatap hükümettir" dedi.

CLINTON VE KERRY DE DİNLENMİŞ
Der Spiegel'in haberinde Alman istihbaratının en az bir kere de ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ı da dinlediği öne sürüldü. Kerry'nin uydu telefonuyla yaptığı görüşmenin BND'nin Ortadoğu üzerindeki dinleme ağına takıldığı belirtilen haberde, Hillary Clinton'ın, eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile 2012'de yaptığı görüşmenin dinlendiği iddia edildi. Haberde Alman güvenlik kaynaklarının, söz konusu kişilerin tesadüfi şekilde dinlemeye takıldıklarını ifade ettikleri kaydedildi. Clinton'un görüşmesinin, Almanya'nın Ortadoğu'da terör zanlılarına yönelik operasyon kapsamında dinlemeye takıldığı ifade edilirken, hedef kişilerin söz konusu kişilerle aynı frekansı kullandığı belirtildi. Bu durumun gizli tutulduğu ifade edilen haberde, söz konusu dökümün imha edilmesi talimatının verildiği belirtili. Bu görevin, çifte casusluk yaptığı gerekçesiyle 3 Temmuz'dan beri gözaltında bulunan Markus R'ye verildiği ifade edildi.

(Sabah)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.