1. YAZARLAR

  2. Nazlı TANSALIÇ

  3. Anayasa Paketinde “Tarihi Karar”
Nazlı TANSALIÇ

Nazlı TANSALIÇ

Yazarın Tüm Yazıları >

Anayasa Paketinde “Tarihi Karar”

A+A-

Anayasa Paketinde  “Tarihi Karar”

 

Anayasa Mahkemesi, tarihi kararını vererek CHP'nin iptal talebinin küçük bir bölümünü kabul etti.

Kararın, tabii ki olumlu ve olumsuz yönleri söz konusu olabilir. Bunu zaman gösterecek!.

 

Öncelikle Yüksek Mahkemenin, Anayasa değişikliğini “şekil”  yönünden inceleyebileceğine ilişkin varolan kanı kesin olarak ortadan kalkmış oldu.  Ve kararın iptaliyle, Anayasa Mahkemesi aslında hem denetleyen hem de Anayasa yapan konumunda görünüyor. Burası önemli.. Çünkü halkın önüne gelecek paket, elden geçirilerek “hukuka uygundur” vizesini alarak referandum için hazır hale getirildi.

 

CHP, Anayasa Mahkemesi'nin ve HSYK'nın yapısının yeni şeklinin hukuk devleti ilkesine aykırı olduğunu ileri sürüyordu. Anayasa Mahkemesi, bu iddiayı kabul etmedi. CHP bu durumda zor bir sürece girmiş olabilir.

 

İptal kararı kamu vicdanında tartışılmaya elbette devam edecek. Ama anladığım kadarı ile Anayasa Mahkemesi “ince eleyip sık dokumuş” hem anayasa mahkemesi hem de HSYK ile ilgili maddeye ilişkin verilen karar yargı reformunun ruhuna şimdilik aykırı görünmüyor!!

 

Neden şimdilik diyorum; çünkü Haşim Kılıç; ‘Bugün itibariyle böyle bir şey oldu ama yarın ne olur onu bilemeyiz. Her olay, her değişiklik kendi şartları içerisinde değerlendirilir ve bir sonuca varılır' diye konuştu.

 

Referandum sürecinde görünen o ki; bu karar AKP’nin işine yarayacak ve onu güçlendirecek gibi.. CHP bu süreçte olumsuz tutumuna devam edecek büyük bir ihtimalle hem MHP hem de BDP önümüzdeki günlerde CHP saflarında hareket edecek.

 

Burada en önemli olan elbette ki, bu pakette halkın tepkisinin ne olacağı? Bunu da referandumda hep birlikte göreceğiz.

 

Günün Sözü:

 

“BOŞ ZAMAN YOKTUR; BOŞA GEÇEN ZAMAN VARDIR.”

Tagore

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.