1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. ANKARA'DA CEVİZİ KİM KIRDI?
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

ANKARA'DA CEVİZİ KİM KIRDI?

A+A-

ANKARA'DA CEVİZİ KİM KIRDI?

CEVİZDE NELER OLUYOR?

CEVİZ İTHALATI’NA DİKKAT!

CEVİZ KURSAĞIMIZDA KALMASIN!..

Eskiden adı, vücuda verdiği sağlıkla anılırdı.. Örneğin hangi hekime gitseniz, hele bir de sorununuz kalp damar ile ilgiliyse size cevizin yararları dakikalarca anlatılırdı. Günde bir avuç ceviz tüketmeniz şiddetle tavsiye edilir; hatta cevizi evinizden eksik etmemeniz önerilirdi. Peki! Cevizin adı sadece sağlıkla mı anılmıştı bunca yıl? Tabiî ki hayır! Örneğin ceviz, birçok tanınmış ressamın tuvalinin vazgeçilmez unsuru olmuştur yıllarca.. Yine Türkiye’nin tanınmış şairleri de şiirlerinde sıkça işlemişlerdir cevizi.

Bakın onlardan biri olan ünlü şair Özdemir Asaf’ın ceviz ile ilgili güzel bir şiirini aktarıp, asıl konumuza girmeden sizi şöyle bir çocukluğunuza götüreyim…

“O Akşam

Ceviz kırıyorlar, bakıyorum;

Kabuğunu kırıyorlar cevizin,

Ceviz çıkıyor.

Sonra oyunlarına dalıyor çocuklar

Bende bir ceviz alıyorum

Cevizlerin içinden

Deniz çıkıyor benim denizimden,

Açılıyorum

Gidiyorum o ceviz kabuğunda,

Çocukluğumun oyunsuz bahçelerinden.

Bir akşam o çocuk oyununda

Alnıma yazılan o hüzün denizinden.”

Evet! Sevgili okurlarım, sağlığımıza direkt etkisi olan, ressamın tuvalini, şairin şiirini süslemiş ceviz ne yazık ki şimdilerde müthiş bir vurgun aracı olarak kullanılıyor. Ceviz ithalatında yapılan oyunlar vurgunculara servet kazandırırken; ülkemin kasası da soyuluyor! Diyeceksiniz ki bu ithalat ve beraberinde gelen soygun nasıl yapılıyor? O zaman buyurun ben yazayım, siz okuyun ve bakın devletin kasasını nasıl hortumluyorlar siz karar verin!!

KDV’si de var!!

Ceviz İthalatı’nda gümrük vergisi oranı % 43.2’dir. Bir de KDV’si vardır. Yani ceviz ithalatı yapacak olan firmalar, bu vergi oranı üzerinden ithalatlarını gerçekleştirirler. Devlet iç piyasadaki tüketiciyi korumak ve Türkiye’deki ceviz üretimini arttırıp dış piyasaya muhtaç olmamak için cevizin vergi oranını yüksek tutup bir de üzerine KDV eklemiştir. Ancaaaak! Şimdi sıkı durun. Ülkemize cevizi sıfır (0) gümrükle sokmakta mümkündür ne hikmetse.. Yanlış mı yazdım? Hayır, hayır yanlış değil!! Bakın (0) gümrükle ceviz ülkeye nasıl sokulur okuyun da görün.

BOSNA ÖRNEĞİ

Bosna Hersek’ten ithal edilen cevizde, gümrük vergisi sıfırdır. Bazı ülkeler ve vurguncular, uygulanan bu % 43.2’lik gibi yüksek vergiyi aşmak için çeşitli dalavereler çevirirler. Örnek mi istiyorsunuz hemen verelim. Örneğin; Ukrayna’da yetiştirilen ceviz önce transit rejimi kapsamında Bosna Hersek’e getirilir. Cevizin menşei bu ülkede Bosna Hersek olarak gösterilip, gümrük vergisi sıfır hale getirir. Sonra, sonrası malum. Ülkem vergi kaybına uğrarken bazılarının cebi dolar da dolar.. Yani sevgili okurlarım, kısacası cevizdeki gümrük vergi oranını delmenin yolu Bosna Hersek’ten geçiyor. Haa diyeceksiniz ki ‘neden geçer, niye bu işe çare bulunmaz?’ onu ben de anlamış değilim.

Birçok şirket var!!

Bende isimleri mevcut birçok firma veya firmalar, bu yolu izleyerek ne yazık ki tonlarca cevizi ülkemize vergisiz olarak sokuyor. Hükümetin dış politikası ya da ekonomi politikası gereği, Bosna Hersek’in kalkınması için iyi niyetli başlayan bu uygulama, bazı uyanık ithalatçılar tarafından maalesef kötü niyetle kullanılıyor.

-Teminatsız İthalatlar-

Durun daha bitmedi. Ceviz ithalatında yaşanan bir usulsüzlüğü daha aktaracağım sizlere.. Ceviz ithalatında, bazı gümrüklerde teminat uygulaması yapılmakta; bazılarında ise teminatsız ithalatlar gerçekleştirilmekte... Buna bir örnek verecek olursak; Bursa Gümrük Muhafaza Başmüdürlüğü’nün bağlantısı Gemlik ve Mudanya’da yapılan ceviz ithalatlarında teminat alınmadan ithalatların gerçekleştirildiği, (bu ithalatlarda şuandaki yönetimi kastetmiyorum) bundan önceki döneme ait evraklar incelendiğinde kim veya kimlerin talimatıyla teminatsız ithalatların gerçekleştiği gün ışığına çıkacaktır!..

Tatil günü memurlar çağırıldı

Birde teminatlı ceviz ithalatları var! Örneğin, bir firmanın bu konuda yediği haltlar ve adı bende var. Bu firmanın teminatları çok üst düzeyden gelen talimatlar doğrultusunda çözülmüş. Peki! Bu nasıl oldu derseniz kısaca onu da aktarayım;

Bakanlığın müsteşar yardımcısı vekillerinden birinin bakan adına attığı imzayla, yukarıda bahsi geçen firmanın ceviz ithalatındaki teminatları yıldırım hızıyla çözüldü. Hatta iddiaya göre, teminatın çözülmesi için hafta sonu memurlar gümrüğe çağırılarak gerekli işlemler yapılır. Tabii o firmanın işinin ne karşılığında tatlıya bağlandığı da malum.

Gümrük Muhafaza peşini bırakmadı!..

Ancak gelin görün ki, devletin bir birimi bu firmanın işlerini tatlıya bağlamadı.. Bu firma ile ilgili olarak, İstanbul Kaçakçılık İstihbarat Gümrük Muhafaza Müdürlüğü soruşturma başlattı. Bu ne lahana ne perhiz turşusu değil mi?  Değerli okurlarım. Yani bir üst düzey bürokrat adına teminat çözülüyor; o bürokratın emrindeki memurlar tatil günü firmanın işini çözmek için mesaiye çağırılıp işlem başlatıyor. Diyecek bir şey yok doğrusu! Yuh olsun hem de ne yuh. Bu firma ile ilgili soruşturmanın detaylarını elime geçtiğinde mutlaka yazacağım. Sizlerde göreceksiniz,işleri bürokratlarca hal yoluna sokulan bu firma nasıl bir firma diye…

YAZARIN NOTU

1-) İstanbul’da ortaya çıkartılan son yolların en büyük hayali ihracat olayında, son yazımda birkaç firmadan sizlere bahsetmiştim. Bu hayali ihracatı gerçekleştiren firmaların işlerini takip eden gümrük şirketlerinden bahsetmiştim. Bu firmalardan MERKAN Gümrük Müşavirliği Şirketi işlerini yaptığı firmanın evraklarından şüphe etmesi üzerine savcılığa suç duyurusunda bulunulur ve bunun üzerine derhal işlem başlatılır! Sonrasında da işini yaptığı firmanın sahte banka teminat mektubu kullandığı ortaya çıkar. Buraya kadar iyi tamam peki Merkan’ın bundan önceki yaptığı işlemler için ne diyeceğiz? Onların da biran evvel incelemeye alınması gerekmez mi?

 

2-) Son dönemde atamaları gerçekleştirilen bir yetkilinin, geçmişte söylediği bir söze dikkat çekmek istiyorum. Seversiniz sevmezsiniz ama bu ülkenin Başbakanı’na şu cümleyi söyleyemezsiniz! Bu kişi aynen Sayın Recep Tayip Erdoğan’a şu cümleyi sarf etti. “23 NİSAN BAŞBAKANI” evet aynen böyle dedi. Ancak bu kişi sanki Başbakan Erdoğan’a bu sözü hiç etmemiş gibi adeta ödüllendirildi. Bu bürokrat büyük bir ilin Gümrük Ticaret Bölge Müdürlüğü’ne getirildi. Adı bende olan bu kişi, şimdilerde ‘ben hem bu sözü söylerim hem de istediğim göreve gelirim’ diye bir de caka satıyormuş etrafta.. Gel de çıldırma. Gel de üzülme.

“Yazarımız Aykut Onur KALAYCI'nın yazısını izinsiz kullananlar hakkında, yasal işlem başlatılacaktır!! Ayrıca, yazarımıza [email protected] mail adresinden ve de 0312- 473-66-08 nolu faks numarasından da ulaşabilir; her türlü istek görüş ve önerilerde bulunabilirsiniz!!”

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
18 Yorum