1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Ap Raportörü: Ak Parti Ve Chp’yi Tebrik Ediyorum, Pkk Provokasyon Yapıyor
Ap Raportörü: Ak Parti Ve Chp’yi Tebrik Ediyorum, Pkk Provokasyon Yapıyor

Ap Raportörü: Ak Parti Ve Chp’yi Tebrik Ediyorum, Pkk Provokasyon Yapıyor

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye raportörü Ria Oomen-Ruijten, Kürt meselesinin çözümü için müzakere süreci başlatan iktidar ile sürece destek veren CHP’yi tebrik etti.

A+A-

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye raportörü Ria Oomen-Ruijten, Kürt meselesinin çözümü için müzakere süreci başlatan iktidar ile sürece destek veren CHP’yi tebrik etti. PKK’nın son saldırısını ‘gerçek bir provokasyon’ olarak nitelendiren Oomen-Ruijten, ''Bu, ülkede gerçek bir mutabakat isteyen iyi niyetli teşebbüslere karşı yapılmış bir eylem.'' dedi.

AP’nin Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten, Türkiye’nin taslak İlerleme Raporunu açıkladı. Brüksel’de konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Hollandalı Hıristiyan Demokrat Milletvekili, Kürt sorununa demokratik yollardan çözüm bulma sürecine kuvvetli destek verdiklerini kaydetti. PKK’nın önceki günkü saldırısını ‘gerçek bir provokasyon’ olarak nitelendiren Oomen-Ruijten, Türk hükümetinin ve siyasi partilerin bu tür provokasyonlara gelmeyeceklerini umduğunu vurgulayan Oomen-Ruijten, iki yıl önce hükümetin başlattığı demokratik açılımın sonuç vermediğini, bu defa netice alınacağını umduğunu ifade etti. Kürt meselesinin çözümü için müzakere süreci başlatan iktidar ile sürece destek veren CHP’yi tebrik eden Hollandalı Raportör, ‘‘Öncelikle Kürt sorununun çözümü için müzakere sürecini başlatan her iki partiyi tebrik etmek istiyorum. Çünkü atılması gereken bir adımı attılar. İki yıl önce hükümetin başlattığı demokratik açılım maalesef sonuç vermedi. Bu sefer başarılmasını ümit ediyorum. PKK, sorunun çözümüne yönelik hamlelerde gerçekten bir provokasyonla süreci baltalamak istiyor. Umarım hükümet ve siyasi partiler bu provokasyona gelmezler.’’ şeklinde konuştu.

"BAĞIŞ'A TEESSÜF EDERİM"

Basın toplantısında soruların ardından tekrar söz alan Ria Oomen-Ruijten, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ı eleştirdi. Bağış’ın açıklamalarının her zaman bekledikleri kadar olumlu olmadığına işaret eden Oomen-Ruijten, ‘‘Sayın baka’ın açıklamaları zaman zaman objektiflikten uzak. Buna teessüf ettiğimi kendisine söylemek mecburiyetindeyim. Son dönemdeki beyanlar, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında her daim olması gerektiğine inandığım ‘olumlu hava’yı bozucu nitelikte." dedi.

Hollandalı Raportör, Türkiye’deki demokratik açılımı başından itibaren desteklerinin altını çizerek bu sürecin başarıyla sonuçlanması ümit ettiğini kaydetti. Oomen Ruijten, "Kürt kökenli 20 milyon halkın meseleleri çözülmeden ülke demokratik olmaz." derken yeni anayasanın bu sorunların çözümünde önemli bir fırsat sunduğunu belirtti. Terör örgütü PKK'yı bir kez daha şiddetle kınadıklarının altını çizen Oomen- Rujten, AB üyelerine terörle mücadelede Türkiye'yle daha fazla işbirliği ve dayanışma içinde olmaları çağrısında bulundu.Raportör ayrıca 4'üncü yargı paketinin önemini vurgulayarak yargı ve temel haklarla ilgili reformların sürdürülmesi gerektiğini ifade ettİ.

Hollandalı Hıristiyan Demokrat Ria Oomen-Ruijten tarafından kaleme alınan 8 sayfalık taslakta, ‘Kürt sorununun siyasi çözümü için yeni teşebbüslere yatırım yapılması’ çağrısı yapılıyor. Bütün siyasi partilere seslenen taslak ‘anayasa yapım sürecinde hakiki bir açılımı teminen Kürt meselesinin yapıcı şekilde tartışılması için’ çaba gösterilmesi gerektiğini ifade ediyor. Basın ve ifade hürriyeti, temel hak ve özgürlüklere ilişkin sorunlarla birlikte Kıbrıs siyasetini eleştiren taslak, Türkiye’nin bölgesel rolünü, Suriye siyasetini ve anayasa sürecini olumlu buluyor. Dış İlişkiler Komitesi’nde (AFET) ilk müzakeresi 21 Ocak’ta yapılacak taslak, 19 Mart’ta aynı Komite’de oylandıktan sonra 15-18 Nisan arasında Strasbourg’da yapılacak nihai oylamada kabul edilecek. CİHAN

AP Raportörü: AK Parti ve CHP’yi tebrik ediyorum, PKK provokasyon yapıyor

AP Raportörü: AK Parti ve CHP’yi tebrik ediyorum, PKK provokasyon yapıyor

AP Raportörü: AK Parti ve CHP’yi tebrik ediyorum, PKK provokasyon yapıyor

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.