1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. ASIL BAŞBAKAN KİM OLACAK?
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

ASIL BAŞBAKAN KİM OLACAK?

A+A-

BENİM MERAKIM ASIL BAŞBAKAN KİM OLACAK?

JETE NİYET OTOBÜSE KISMET

HANIMAĞA’DAN MÜDÜRE ÇITIR KIZ TEKLİFİ

 - TARİFELİ MÜDÜR -

 

Hep Ankara-İstanbul arasında mekik dokuyup kaçakçıları, soyguncuları, rüşvetçileri yazacak değiliz ya; su sefer ki rotam Türkiye’nin batıya açılan kapısı İzmir ve Ege’nin güzel tarihi illeri Manisa ve Balıkesir oldu. Buralarda bir nebze olsun dinlenme fırsatı bulurken, şans bu ya Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi bu üç ilimizde miting düzenleyen Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı da takip etme fırsatını buldum.

CUMHURBAŞKANI BELLİ ASIL BAŞBAKAN KİM OLACAK?

Önce Manisa ardından Balıkesir ve İzmir mitinglerini bir gazeteci olarak izledim. Gördüğüm kalabalık ve coşku kimse kızmasın, darılmasın ama bu üç ilimizde önümüzdeki Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan’ın nasıl bir zaferle seçimleri kazanacağını açıkça ortaya koyuyordu. Özetle söyleyecek olursak, bence Cumhurbaşkanı belli asıl belli olmayan kişi yeni başbakanın adıdır. Ha! Bana soracak olursanız işte benim Ankara kulislerinden edindiğim, bana göre de isabetli bir isim olarak düşündüğüm Dışişleri Bakanı hemşerim Sayın Ahmet Davutoğlu... Niye Davutoğlu diyecek olursanız; Çünkü Davutoğlu AK Parti’nin olmazsa olmazları arasında olan üçüncü dönem milletvekili olma kıstasına takılmıyor. Yani Davutoğlu’nun önünde böyle bir engel söz konusu değil! Türkiye yeni bir başbakana ve onun himayesindeki bakanlar kuruluna Ağustos ayının son günlerinde merhaba demiş olur.

JETE NİYET OTOBÜSE KISMET

Bayram ve öncesinde bazı illerimizde vatandaşlarımızı yitirdiğimiz elim trafik kazaları yaşadık. Bunların en acısı, en göze çarpanı ve üzerinde hassasiyetle durulması gereken kazalar ise 10 numara ve kaçak akaryakıt yağ kullandığı iddia edilen otobüslerde çıkan yangın sonrası meydana gelen kazalardı.  Hepimizin aklına gelen soru şu: ‘Peki! Bu katkılı ve kaçak akaryakıtlar ülkemize nasıl giriyor? Nasıl bu suçun önüne geçilemiyor? Polis ve gümrük muhafazanın başarılı operasyonlarına karşın bu işi yapan kişiler neden bu suçu işlemekten vazgeçmiyor. İşte bu haftaki yazımın ana temalarından biri de bu yani akaryakıt kaçakçılığı...

Bakın size çok somut ve halen kaçakçılar tarafından izlenilen bir yolu en ince detayına kadar anlatayım. Akaryakıt kaçakçılığı yapıpta akaryakıt dağıtım lisansları iptal edilenlerin son dönemdeki dalaverelerini bir dinleyin. Bu şirketler çalmaya çırpmaya devam etmek için önce 10 MİLYON sermayeli akaryakıt dağıtım şirketleri kuruyorlar. Sülükler daha sonra EPDK’ya başvurarak akaryakıt dağıtım lisanslarını alıyorlar.

Bu kişiler kurdukları şirketleri de ya garibanlar üzerine ya da yanlarında çalıştırdıkları zavallı işçilerin üzerine yapıyorlar. Sonra iş geliyor TÜPRAŞ’tan ÖTV’siz jet yakıtını hortumlamaya. Hırsızlar yani akaryakıt kaçakçıları ‘bu yakıtı havalimanlarımızdaki uçaklara veriyoruz’ diyerek sahte fatura düzenliyor sonra da vergisiz aldıkları akaryakıtı jetler yerine otobüslere kamyonlara yani anlayacağınız iç piyasaya sürüyorlar. Nasıl vurgun ama?...

HANIMAĞA’DA HER YOL MÜBAH

İstanbul’un Hanımağası’nı bir yazdık, yazmamızla birlikte de mail bombardımanına tutulduk.  Gelen maillerden anlaşılacağı üzere çok hassas bir konuya parmak basmış, tekere çomak sokmuşuz. Bakım bizim İstanbul’un hanımağasının başka ne gibi marifetleri varmış...

ÇITIR KIZ TEKLİFİ

Hanımağa yine alengirli işini yaptırmak için bir gümrük müdürünün kapısını çalar. Hanımağa oldukça dertlidir. Der ki müdüre‘Gümrükte karşılaştığımız problemleri çözmek için bana yardımcı olun. Benim mallarım gümrükten gelip-giderken gözlerinizi kapatın’ Zanneder ki geçmiş dönemdeki bazı gümrükçüler iş başındadır. Oysaki hanımağamız karşısında helal süt emmiş bir yetkili vardır. Bizim hanımağaya dönerek birazda tok bir sesle; ‘Kanun çerçevesinde olabilecek bir şey varsa tabiî ki hallederiz’ der. Hanımağa hışımla ayağa kalkar vee..  “Hayır ben onu demek istemiyorum. Şu yakalanan markalı saatler konusunda yardımcı olabilir misiniz?” diyerek o çok çirkin teklifi yapar: “Eğer bana bu konuda yardımcı olursanız. 18 yaşında çıtır emrinizde!” İşi halledememenin üzüntüsü içinde gümrüğü terk ederken bizim Anadolu çocuğu müdür de şaşkınlığını üzerinden atmaya çalışır.

MARKALI İŞLER !

Bu girişiminden sonuç alamayan hanımağa derdine dermanını diğer üst düzey yetkilide arar. O yetkilinin kapısını çalar. Markalı isler yapmak için aynı teklifi o müdüre de söyler. Teklifini söylemek için bizim yetkiliye aynen şöyle der: ‘Sizinle baş başa görüşmek isterim. Ama sizin şu makam odanızın kapısı hep böyle açık mı durur. O kapıyı bir kapatsanız da konuşsak sizinle bütün detayları’ der.  Bizim müdür bu teklif karşısında sol kroşe yemiş boksör gibi olur.  ‘Aman hanımefendi Benim kapım herkese açık. Bu teklifinizi duymamış olayım’ diyerek nezaket kuralları içerisinde hanımağaya kapıyı gösterir.

HANIMAĞA ANKARA’DA..

Hanımağa karşılaştığı olumsuz davranış nedeniyle kızgındır. Onun için soluğu da Ankara’da daha önce işlerini hallettiği tosunun pardon üst düzey bürokratının yanında alır. Daha bürokratın odasına yeni girmiştir ki, o kızgınlığı ile ilk isteğini yapıştırıverir ‘İstanbul’daki o müdürü derhal görevden alın’

O gün bizim hanımağayı güçlükle yatıştırırlar. İşlerini halledeceklerini belirtirler. Diyeceksiniz ki hanımağanın kellesini istediği o müdür görevden alındı mı? Hayır alınmadı. Alınırsa bu köşeden onu savunacağımdan kimsenin kuşkusu olmasın!...

'YOL TARİFESİ DEĞİL, BİZİM MÜDÜRÜN TARİFESİ'

Pekiiiiii bu bizim Hanımağa’nın medet umduğu yetkili kimdir biliyor musunuz? Vallahi günahı boynuna ama piyasadaki adı iddiaya göre ‘Tarifeli Müdür’ Evet yanlış duymadınız gümrük camiasındaki adı iddiaya göre ‘Tarifeli Müdür’... Tarifeli müdürün tarifesi ise (Vallaha kahkaha atıyorum yazarken) şöyleymiş:

-       Ankara merkezden taşraya ‘Şu işi hallet tarifesi’

-       Ankara merkezden İstanbul Gümrüğüne ‘Bu iş olmazsa kendinize yer beğenin tarifesi’

-       Ankara’dan taşraya ‘Eline sağlık koçum senin hesap numaranı bana yazdır hele’ tarifesi

Tarifeli Müdürün tarifsiz hal ve hareketlerinin de peşindeyim. Bilgisine...

SINAVDA TORPİL HAYALİ ÇIKTI!

Biliyorsunuz bundan kısa süre önce Ankara’da gümrük müdürü ve gümrük muhafaza kaçakçılık istihbarat müdürlükleri için yazılı sınav yapıldı. Sınav öncesi ortalığı galeyana vermek isteyen birkaç kişi bana bir takım mailler gönderdi. Maillerdeki iddiaya göre; sınavda torpil yapılacak, gümrük muhafazanın vekâleten kaçakçılık müdürlüklerine bakan bölge amirlerinin yazılı sınavı kazanacaklarından söz edilmişti. Yaptığım araştırmada böyle bir torpil veya kayırma durumuna rastlamadım. Bunu bir örnekle sizlere ve o mail sahiplerine anlatmak isterim. Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü’nün merkez Kaçak İstihbarat Müdürlüğü’ne vekâleten bakan kişi de o sınava girmiş ancak yazılı sınavı kazanamamıştır. Bu örnek o iddiaları tamamen çürütmektedir.

- YAZARIN FLAŞ SON DAKİKA ANKARA NOTU -

GÜMRÜK TİCARET BAKANLIĞI’NDA DEPREM

SAYIN BAKAN HAYATİ YAZICI, SON DAKİKADA YAPTIĞI YETKİ DEĞİŞİKLİĞİ İLE İLGİLİ OLARAK KOORDİNESİ BAKAN YARDIMCISI FATİH METİN’DE OLMAK ÜZERE PERSONEL ATAMALARINDAN SORUMLU MÜSTEŞAR YARDIMCILIĞI’NA NEŞET AKKOÇ’UN GETİRİLDİĞİ BELİRTİLİYOR.. EDİNDİĞİM KULİS BİLGİSİNE GÖRE, PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI’NA VEKALETEN BAKAN RAMAZAN METİN’İN KARARNAMESİNİN BAŞBAKANLIKTAN DÖNMESİNDEN  DOLAYI BU SIKINTILARIN YAŞANDIĞI SÖYLENİYOR.. ÇOK YAKINDA GÜMRÜKLERDE BİR TAKIM DEĞİŞİKLİKLERİN YAŞANACAĞI DA BANA GELEN BİLGİLER ARASINDA.. BEKLEYİN!

 

-YAZARIN NOTU-

Sevgili okurlarım, bizim İstanbul efendisi Minik Kuş üç klasör dosya ile çıkıp geldi. Dosyaları incelememi ve bu dosyalarda yazan şeylerin oldukça önemli olduğunu belirtti. Dosyaları iyice incelediğimde, konunun İstanbul Büyükçekmece Savcılığı tarafından yürütülmekte olan hayali ihracat dosyaları olduğunu anladım. İçinde birçok gümrük görevlisinin de adının geçtiği dosyaların içeriğini ise önümüzdeki günlerde yine ilk olarak sizlere aktaracağım. Duyurulur!

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
17 Yorum