1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. Astronomi Öğrenmeme Engel Yok Projesi Tanıtıldı
Astronomi Öğrenmeme Engel Yok Projesi Tanıtıldı

Astronomi Öğrenmeme Engel Yok Projesi Tanıtıldı

TÜBİTAK Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programı çerçevesinde OMÜ ve Milli Eğitim İl Müdürlüğü ile birlikte yürütülen 'Astronomi Öğrenmeme Engel Yok' adlı projenin açılış töreni OMÜ Gözlemevi’nde gerçekleşti.

A+A-

TÜBİTAK Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programı çerçevesinde OMÜ ve Milli Eğitim İl Müdürlüğü ile birlikte yürütülen 'Astronomi Öğrenmeme Engel Yok' adlı projenin açılış töreni OMÜ Gözlemevi’nde gerçekleşti.

Açılışa Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, öğretim üyeleri, işitme engelli öğrenciler ve davetliler katıldı. Törenin açılış konuşmasını yapan Proje Yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Mualla Bolat, “Bugün burada eğitim ve sosyal sorumluluğu beraber yürüttüğümüz bir çalışmanın içindeyiz. Çalışmanın temel amacı; işitme engelli öğrencilerin astronominin temel kavramlarını ve mevsimleri yaparak, yaşayarak öğrenmesi ve Türkiye'de fen ve astronomi alanlarında işaret dilinin geliştirilmesidir.” dedi.

Gökyüzü ve uzayın gizemli yapısının geçmişten günümüze kadar bilim insanlarının daima dikkatini çeken bir araştırma alanı olduğunu belirten Bolat, “Teleskopun bulunmasına kadar bu gizemin çözülmesi sadece çıplak gözle başımızı yukarı kaldırarak yapılmıştır. Yani duyulardan sadece gözümüz kullanılmıştır. İşitmeye ihtiyacımız olmamıştır. Bu yüzden İşitme engelli öğrencilerle astronomi ile ilgili bir proje yapmanın uygun olduğu düşüncesinden hareketle, ‘Astronomi Öğrenmeme Engel Yok’ başlığı seçilmiştir.” diye konuştu.

“Üniversitenin işlevlerini bilim, eğitim ve topluma hizmet ya da sosyal sorumluluk olarak sıralayabiliriz. Burada üçünün de birlikte olduğunu görüyoruz.” diyen Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan, “Bu topluma hizmet projesinde eğitim de var bilim de var. Bu açıdan gerçekten örnek bir projedir. Sanıyorum bu çalışma, Türkiye’deki ilk çalışmadır. Bu nedenle bu projeyi muhtemelen bundan sonra birçok ilde tekrarlanacak olan bir proje olarak düşünüyorum. Çok verimli bir çalışma olacağına inanıyor, TÜBİTAK’a desteğinden ötürü teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy da şunları kaydetti: “Sosyal sorumluluk anlamında çok önemli bir projeyi Samsun’a hayata geçiriyor olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Öğrenmede engel olmadığını, her alanda her konuda bununla ilgili çalışmalar yapılabileceğini bugün bu proje ile ortaya koymuş oluyoruz. Özellikle astronomi ve uzay konusunda genç arkadaşlarımızın belirli engelleri olmasına rağmen burada bilgi sahibi olma, bu alanda yürütülen çalışmalar konusundaki faaliyetler sürdürme ve yine birtakım araştırmaları öğrenme noktasındaki çabaları büyük önem taşıyor. Samsun'da bu anlamda yürütülen birçok çalışmaya bunlar da eklenmiş oldu. Ondokuz Mayıs Üniversitemiz bu anlamda önemli bir çalışmaya öncülük yaptı. Bu proje Türkiye’nin ilk projesidir. Çalışmanın örnek oluşturmasını temenni ediyoruz. Projenin gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”

Açılış konuşmalarının ardından Samsun Valisi Hüseyin Aksoy ve Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan teleskopdan güneşteki uzay patlamalarını incelediler ve öğrencilerle birlikte Planetaryum’da 'Uzay Tiyatrosu' izlediler. CİHAN

Astronomi Öğrenmeme Engel Yok Projesi tanıtıldı

Astronomi Öğrenmeme Engel Yok Projesi tanıtıldı

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.