1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. Atamalar ve Kırılan Kalpler
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

Atamalar ve Kırılan Kalpler

A+A-

Atamalar ve Kırılan Kalpler

Gümrüğün kanayan yarası YGM’ler..

YGM sistemine ‘dur’ diyen yok mu?

-Gözlerimi Yaşartan Kaçak Sigara Operasyonu-

Haberleri izliyorum televizyonda; helikopter havadan bir kamyonu amansızca takip ediyor; yerde ise Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü’nün acar polisleri havadan yapılan takibi karadan sürdürüyor. İçi milyonlarca liralık kaçak sigara dolu kamyon uygun bir yerde takibi gerçekleştiren polislerce durduruluyor. Kamyonun içerisinden koli koli sigaralar indirilip, şüpheliler gözaltına alınıyor.. Görüntüleri izledikçe duygulanıyor, gözlerim doluyor. Düşünüyorum kendi kendime ‘ne çok yazdım şu kaçak sigara olayını’ diye..Yazılarımda yaptığım uyarılar geliyor gözlerimin önüne; o altını ısrarla çizdiğim cümle geliyor aklıma ‘Aman bu kaçak sigaranın üzerine düşün bunun arkasında PKK var!!’ Sonra da ister istemez huzur kaplıyor içimi. Görevini yapmış, yetkilileri uyarıp kamu görevini yerine getirmiş bir gazeteci olarak gurur duyuyorum kendimle.. Haksızda değilim artık kaçak sigaraya aman yok!! Mehmetçiğe kurşun olarak dönen o kaçak sigaralar, bundan böyle hem havadan hem de karadan takip ediliyor. İnşallah birileri de benim gibi bu haberi dikkatlice izlemiş ve de kendine bir pay çıkarmıştır.

ATAMALAR VE KIRILAN KALPLER

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nda yapılan tüm değişimleri, atamaları, yeniliklerin tamamını www.etkihaber.com internet sitesinde her zaman olduğu gibi sizlere özel haber olarak önce biz duyurduk. Özellikle atamalar konusundaki düşüncelerimi ve çekincelerimi size köşemden aktarmış; yetkililerin dikkatini çekmiştim. Yeni yazımda da, atamalar sonrası yaşanan gelişmeleri sizlere aktarmak istiyorum. Aktarmak isteğim noktalar çok önemli ve düşünülmesi gerekir. Atamalar sonrası kulağıma gelenler oldukça dikkat çekici.. Çünkü atamaların gerçekleşmesiyle birlikte yıllarını gümrük camiasına vermiş, fedakarca çalışmış bazı isimler küstürüldü. Bu küskünlük öyle sıradan bir küskünlük değil haberiniz ola!.. Birinci ağızlardan duyduğum kadarıyla, küstürülen bu isimler teşkilattan ayrılma kararı almış. Yıllardır emek verdikleri gümrüğü veda etmek üzereler.. Kırgınlıklardan dolayı bazı üst düzey bürokratların başka kurumlara geçeceği bile söyleniyor.  Bu isimlerin kimler olduğunu sorarsanız şimdilik adları bende kalsın. Ama yakın zamanda sizlerde bu isimlerin kimler olduğunu göreceksiniz. Yazık gerçekten çok yazık!! Kısacası, gümrükte sular bir türlü durulmuyor.

Onlar asla emekli olmazlar!!

Aklınızda öyle bir kurum hayal edin ki, çalışanları yıllarca çalışıp emeklilikleri gelmesine karşın, bir türlü emekli olmazlar. Özellikle de üst düzey ve orta düzeydeki görevliler, asla emekli olmayı istemezler. Bu zümre emekli bile olsa, inatla, hırsla çalışmaya devam ederler.  Niye derseniz anlatayım. YGM’lerden dolayı. YGM ne ya da nedir bu sistem derseniz; onu da detaylarıyla açıklayayım sizlere..

Efendim, gümrükte çalışıp emekli olan veya 10 yıl çalışmış olan gümrük ve muhafaza başmüdürleri, gümrük uzmanı, müfettişler, daire başkanları ve daha üst görevde çalışanlar (yani müsteşar, müsteşar muavinleri, genel müdürler, genel müdür yardımcıları) gümrük müşaviri olurlar. Bu kişiler, daha sonra A karnesi sahibi olurlar. Karnelerini alır almaz da ya gümrük işleri yapan firmalarda çalışırlar ya da kendileri firma kurarlar; hatta bazıları çalıştıkları veya kendilerine ait olan firmaya hiç gitmeden beyannameleri imzalarlar tabii ücretlerini de ceplerine koyarlar.

Mucidi tapelerde..

Bu kesim için hiç emeklilik yoktur. Oh ne ala dediğinizi duyar gibiyim. Peki! YGM nedir? Açık adı Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği’dir. Ya bu işin mucidi kimdir? Onu da anlatayım ki dağarcığınızda bulunsun sevgili okurlarım. Bu işin mucidi, Gümrükler Genel Müdürlüğü’nde kadrosu daire başkanı olan uzatmalı genel müdür muavinliğine vekalet eden bir zat’tır. YGM’ler, Kürşad Tüzmen’in Gümrük Müsteşarlığı’ndan sorumlu bakan olduğu dönemde, 2008 yılında çıkartılmış ve 19 Temmuz 2008 tarihi itibariyle de uygulanmaya başlanmıştır. Uygulamanın amacı ise, antrepo, ihracat, diğer işlemler ile ilgili uzman gümrük müşavirleriyle dış ticaretle iştigal eden kurumlara daha hızlı ve güvenli bir hizmetin hedeflenmesidir. (Genelgede aynen böyle yazıyor!!)

Kimler YGM olabiliyor?

Peki, kimler yetkilendirilmiş gümrük müşaviri olabiliyor?Kısaca onları da açıklayayım sizlere sayın okurlarım. Yedi yıl gümrük müşavirliği yapan, hakkında gümrükle ilgili herhangi bir soruşturma veya araştırma yapılmayan, yani bileğinin gücüyle müşavir olanlar birde yazımın başında belirttiğim gibi gümrük üst düzey ve orta düzey sevgili yöneticileri YGM olabiliyor. Bu uygulamanın çıkması için gecesini gündüzüne katan bürokrat ne yapıyor derseniz; onu da hemen açıklayalım. Bu muhterem gümrükten emekli olmuş, iddiaya göre de TİM kurucularından biriyle ortak şirket bile kurmuş. Şimdilerde Türkiye’nin en gözde firmalarının gümrük işlemlerini yetkilendirilmiş gümrük müşaviri olarak yapıyor. Yani atasözünde denildiği gibi bal tutup parmak yalıyor!!

Önceden nasıl yürütülüyordu..

Bu konuyla ilgili olarak okuyucularımdan çok sayıda mail, telefon ve faks alıyorum. Maillerin hepsinin ana teması ise, bu uygulamanın ne zaman durdurulacağı yönünde.. Peki! Bu kanun ve genelgeler çıkmadan önce işler nasıl yürüyordu; dilerseniz birde ona bakalım. Antrepolarda bir gümrük memuru ve muhafaza memuru görevlendiriliyordu. Bu çalışanların maaşları ve fazla çalışma ücretleri, çalıştıkları antrepolar tarafından hazineye yatırılıyordu.. Buralarda çalışanların devlete fazlaca bir yükü olmuyordu. Ayrıca gümrük görevlilerinin orada görev yapması nedeniyle, kaçakçılıktan caydırıcılık görevi yerine getiriliyordu tabii şimdilerde ise yetkilendirilmiş gümrük müşavirliği ile denetimin tam olarak sağlıklı yapılabilmesi aslında kafalarda bir soru işaretidir! Gümrüğe gelen bir eşya, antrepoya girmeden direkt fabrikaya işyerine giderse bunun takibi nasıl yapılacaktır? Yani bu konuyla ilgili olarak pek çok şey yazılabilir ancak bizim ülkemizde ne yazık ki işe adam değil; adama iş sahası yaratılıyor!!!

Bu işe bir son verilmesi lazım!

Yukarıda dediğim gibi, YGM’ler konusunda oldukça sık ve düşündüren şikayet mailleri alıyorum. Aklınız alıyor mu? Bakanlıktan emekli ol; 7-8 firmayı da yetkilendirilmiş müşavirlik kapsamında bünyene kat ve ondan sonra da git İstanbul-Ankara-İzmir vs. diğer gümrüklere nasıl olsa beyannamede de senin imzan var oh ne güzel. Belki de gittiğin gümrükteki müdür veya diğer yetkilileri de, zamanında sen atadın. Şimdi o kişiler sana diyebilirler mi ki niye geldin diye? Allah aşkına böylesi bir uygulama dünyanın hangi ülkesinde vardır soruyorum? Zamanında denetim yaptığın, hatta hakkında soruşturma raporu hazırlayıp mahkemeye sevk ettiğin kişilerin işlemlerini nasıl yaparsınız? Artık bu krallığa bir son verilmesi lazım herkes bileğinin hakkıyla ve bilgi birikimiyle sınava girsin. Bileği bükülen gitsin; bileği büken gümrük müşaviri olsun.

Okuyucu mailleri ve şu bizim meşhur Bahattin

Sağ olsun okuyucularım, beni sıkı takip eden yol arkadaşlarım, bana her konuda görüş ve düşüncelerini mail yoluyla bildiriyorlar. Son yazımdan sonra da, mail yağmuruna tutuldum. Maillerde kimi okuyucum gümrüğün kanayan yarası ‘YOL’luk olayını; kimisi gümrük müşavirlerini; kimi de şu bizim meşhurrrr gümrüğün gülü Bahattin’i yazmış. İşte size okuyucularım yazdığı maillerden seçtiklerim..

FAHRİ

“Risk analizi birimi var güm gen müdürlüğünde.. Müşterisi olan antrepoları kıskaca alıp, istediği antrepoya yönlendirmek yerine karşılaştırmalı inceleme izni verseler bu işler %50 çözülür. Kontrolörler de müfettiş oldular. Kendi ceplerine indirmek için istedikleri firma ve antrepoları incelemeye alıp, sonra da istedikleri gümrük şirketlerine ve antrepolara yönlendirerek YOLLUK gibi avanta alacaklarına aldıkları maaşların hakkını versinler önce. İşine gelene özel inceleme almadılar mı? Yazık istifa edenlere yazık..”

YURTSEVER

“Devlette bürokrat olarak yıllarca görev yapmış insanların, daha sonra kendileri için çıkardıkları bu kanunlarla GÜMRÜK MÜŞAVİRİ olarak iş hayatına devam ediyor olmalarını etik olarak doğru olup olmadığının mütalaasını kamuoyunun vicdanına havale etmek gerekmektedir. Emekli bir müfettiş olmuş GÜMRÜK MÜŞAVİRİ, gerisini hayal gücünüze tevdi ediyoruz. Gümrüklere de gazete ilanları ile topladığı kanuni vasıflara haiz olmayan elemanları alıyorlar ve ne de olsa beyannamenin altında imzaları var! Yani sıkıysa yapmasınlar.”

Bahattinciğimin marifetleri

“AYKUT Bey, ben size ulaşmak istiyorum. Belgeleri ile bunun kara parasını aklayanları size tek tek bildireceğim. Bu kişinin bir ilimizde Skoda bayisi vardı bu bayinin acaba Bahattin beyle ilişkisi var mı? Bu bayinin sahibi bildiğim kadarıyla daha önce asgari ücretle çalışıyordu. Aslında kışın şubat ayında başlayan testi doldurma dönemi elbet bir gün patlat verir. İşte o gün patlayan testinin parçalarını da hibe etmeye kalmazsın umarım Bahattinciğim.”

Yani haftanın size sağlık ve şans getirmesi dileğiyle…

YAZARIN NOTU:

  • Değerli okurlarım, İstanbul Beykoz’da kalan bürokratı çok merak etmişler!..Fazla merak etmeyin minik kuş takipte!..Birde İstanbul’da birileri Yeşilköy’deki meşhur balıkçılarda ve gözde mekanlarda bir araya geliyorlar; minik kuş onları da takip ediyor.. İstanbul’a yakın tarihte atanan bir muayene memuru da var ki; adı bende saklı bu zat-ı muhterem ‘Gümrük Üst Düzeyden Yetki Aldım’ diyerek birileriyle görüşüyor ve yeni yeni firmalar kuruyor. Özelliklede Sabiha Gökçen ve Karaköy Gümrüklerinden çalışacaklarını-yani özel fatura anladınız değil mi-sizi fazlaca merakta bırakmayayım; firmanın adını da söyleyeyim; biraz bulmaca gibi olacak ama O.N. Sahibi de Z.D. anlayan anlamıştır herhalde!!

 

  • "Yazarımız Aykut Onur KALAYCI’ya, her türlü istek-öneri ve şikayetlerinizi 0312-473-66-08 nolu faks numarasından ulaştırabilirsiniz!"
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
16 Yorum