1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Avrupa'ya Erzincan'dan Makine İhraç Ediyorlar
Avrupaya Erzincandan Makine İhraç Ediyorlar

Avrupa'ya Erzincan'dan Makine İhraç Ediyorlar

Erzincan’da makine üretimi yapan bir firma, yaklaşık 3 yıldır Avrupa ülkelerine pres makinesi ihracatı yapıyor.

A+A-

Erzincan’da makine üretimi yapan bir firma, yaklaşık 3 yıldır Avrupa ülkelerine pres makinesi ihracatı yapıyor. 'Avrupa’nın Çin'i olduklarını belirten firma yetkilisi, başta Almanya olmak üzere 5 ülkeye makine sattıklarını söyledi.
Erzincan Sanayi Sitesi'nde 'Doğu Makine' adıyla faaliyet gösteren işletme, ürettiği pres makinelerini Avrupa ülkelerine satıyor. Baba-oğul makine mühendisi olan firma yetkilileri özellikle hurda malzemelerinin geri dönüşüme kazandırılması için yaptığı pres makinelerini son 3 yıldır başta Almanya olmak üzere 5 Avrupa ülkesine satıyor. Makine mühendisi baba Fehmi ve oğlu Levent İpek, 3 ayda 9 adet pres makinesi yaptı.

        1974'ten bu zamana kadar makine üretimi yaptıklarını belirten Fehmi İpek, "3 yıldır Avrupa’ya ihracat yapıyoruz. Avrupa’nın Çin’i olduk. Az kâr ile kanaat edip, çok kaliteli üretimler yapınca Avrupa’ya satma imkânımız var. Bu yaptığımız makineler Avrupa’da özel üretimdir. Özel üretim olan makinelerin fiyatları Avrupa’da oldukça yüksek. Biz burada Erzincan’da bu makineleri daha uygun fiyatlara yaptığımız için Avrupa’da müşteri buluyoruz." dedi.


         Ürettikleri makinelerin; bakır, alüminyum, demir gibi malzemelerin sıkıştırılıp küçültülerek, nakliyesinin kolaylaştırılması ve eritmede avantaj sağlanması için kullanıldığını kaydeden İpek, "Makinelerin projeleri tamamen bizlere ait. Aynı makineyi yapan bir de İngiliz firması var. Biz buradaki üretimi onların ürettiği makinenin yarı fiyatına yapıyoruz. Nakliyeleri masraflarını da koysak yine Avrupa’da rekabet şansımız var. Bir Alman müşterimize bu makineleri yapıyoruz. O müşterimize de 4 ülkenin temsilciliğini verdik. 9 tane makineyi 3 ayda yaptık. Yaklaşık 350 bin liralık fiyatı olan bir makine yaptık ve sevk ediyoruz. Talep olursa kapasitemizi arttırma şansımız var. Daha çok sayıda makine yapma gücümüz var.” şeklinde konuştu.

"MALİYETLER AVRUPA'YA GÖRE DAHA DÜŞÜK"

        Makine yapımında 3. neslin de işin içerisine gerdiğini söyleyen Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Aydın Yalvaç ise “Bizim hedefimiz bu firmamızı Organize Sanayi Bölgemizde daha büyük ve seri üretim yapan bir fabrika haline gelmesini temenni ediyoruz. Belki de bu çalışma Doğu Anadolu Bölgesi'nde makine olarak ilk yapılan ihracattır. Aslında Erzincan’da teknik bilgi, görgü kapasite var ama finans imkânları zayıf olduğu için ve firmaların ihracat bilgileri zayıf olduğu için ihracat yapamıyorduk. Şimdi bunların hepsi bir araya gelmeye başladı. 3. nesil de işin içerisine girince bu daha da kolaylaştı. Çünkü bizlerde maliyetler Avrupa’ya göre daha da düşük ve ihracat imkânı daha da fazla bunu bizler Erzincan olarak geliştireceğiz. Organize Sanayi Bölgemizde de 56 tane tesis üretimlerine devam etmekte. Bu da önemli… Orada ki firmalardan da inşallah zaman içerisinde Erzincan’ın ihracatını arttıracak, firmalar oluşacaktır.” diye konuştu.


CİHAN

Avrupa'ya Erzincan'dan makine ihraç ediyorlar

Avrupa'ya Erzincan'dan makine ihraç ediyorlar

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.