1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Ayakkabıcılar Odası Başkanı Güzel’den ‘yerli Malı Kullanın’ Çağrısı
Ayakkabıcılar Odası Başkanı Güzel’den ‘yerli Malı Kullanın’ Çağrısı

Ayakkabıcılar Odası Başkanı Güzel’den ‘yerli Malı Kullanın’ Çağrısı

İzmir Ayakkabıcılar Odası Başkanı Tahsin Güzel, ithal ayakkabılarda bulunan ftalat maddesinin karaciğer ve akciğer kanserine yol açtığını belirterek, vatandaşlara ‘yerli ayakkabı kullanın’ çağrısında bulundu.

A+A-

İzmir Ayakkabıcılar Odası Başkanı Tahsin Güzel, ithal ayakkabılarda bulunan ftalat maddesinin karaciğer ve akciğer kanserine yol açtığını belirterek, vatandaşlara ‘yerli ayakkabı kullanın’ çağrısında bulundu.

İzmir Fuarcılık AŞ (İZFAŞ) tarafından düzenlenen 34. İzmir Ayakkabı, Çanta ve Aksesuarları Fuarı (Ayakkabı Kış) açıldı. 102 firmanın katıldığı fuara, yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda alıcı da geldi. Kültürpark’taki İzmir Uluslararası Fuar Alanı’nda gerçekleşen açılış töreninde konuşan İzmir Ayakkabıcılar Odası Başkanı Tahsin Güzel, ayakkabı, çanta ve aksesuarları sektörünün gelişmesi için vatandaşlara da büyük iş düştüğüne dikkat çekti. Güzel, “Serüvenimiz dağda hayvanın sırtından başlıyor ve milyonlarca kişi bundan ekmek yiyor. Arzu ettiğimiz yerde değiliz. İthalat oranı ihracattan 1,5 kat daha fazla. Bu da halkımıza düşen bir görevdir. Halkımız yerli malı tercih etsin. İthal, çarık- çürük ayakkabılar sağlığı da etkiliyor. Biz bu ayakkabıları Ege Üniversitesi’nde tahlil ettirdik. Tahlilde, karaciğer ve akciğer kanserine yol açacak, ftalat maddesi gibi maddeler çıktı. Bizim ürettiğimiz ayakkabılar ise sağlıklı. Biz sektör olarak eksiklerimizi görüyoruz ve çalışıyoruz. Halkımız da yerli ürünleri tercih etsin.” diye konuştu.

Sektörle ilgili rakamsal verilere de değinen Tahsin Güzel, yıllık 420 milyon çift ayakkabı üretildiğini kaydetti. Güzel, Türkiye’de ayakkabı giyim oranının 1,9 olduğunu belirterek, “Bu rakam Avrupa’da 6,9. Avrupa’dan daha az ayakkabı giyiyoruz.” dedi.

GEZİ PARKI EYLEMLERİ ÇOK ZARAR VERDİ

Güzel, Gezi Parkı eylemlerine bağlı olarak İzmir’de yapılan gösterilerden dolayı esnafın büyük kayıplar yaşadığını söyledi. Güzel, “Bu olaylar yüzünden esnaf sıkıntı yaşıyor. Benim iki Hollandalı müşterim gelmekten vazgeçti. Sanki ülkede kan gövdeyi götürüyormuş. Ülkeye zarar verilmesin. Herkes hakkını arasın, hak ararken bir başkasına haksızlık yapılmasın.” şeklinde konuştu.

Ege Ayakkabı Sanayicileri Derneği (EGEAYSAD) Başkanı Erdal Durmaz ise fuarın 15 bin metrekare alan üzerinde düzenlendiğini ve yurt dışından çok sayıda alım heyetinin geleceğini vurguladı. Sektörde yaşanan sıkıntılara da değinen Erdal Durmaz, rekabet gücünün sağlanması açısından teşviklerin önemine değindi. Durmaz, bu yılın ilk 5 ayında ayakkabı ihracatının yüzde 30 artarak 315 milyon dolara, ithalatın ise yüzde 8 artışla 450 milyon dolar olarak gerçekleştiği bilgisini verdi.

TÜRKİYE AYAKKABICILIKTA TANINAN BİR ÜLKE

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan da, “Çanta ve ayakkabı sektörü dünyada büyük bir pasta ve bizim de pay almamızın tek yolu, ciddi Ar-Ge çalışmalarına ağırlık vererek tasarım yapmaktan geçiyor.” dedi. Büyükşehir Belediyesi olarak fuarcılığa büyük destek verdiklerini, yurt dışından alıcı grupları getirerek İzmir’de ağırladıklarını belirten Dr. Aydoğan, “Tanıtım için elimizden geleni yapıyoruz. Son dönemlerde dünyanın ilgisini çeken ihtisas fuarları düzenliyoruz. MARBLE ve IF WEDDING gibi pek çok fuarımız dünya çapında simge oldu, öne çıktı. Kentimizde fuarcılık çizgisi oturdu.” diye konuştu.

Ayakkabı sektörünün sıkıntılı dönemlerden geçtiğini hatırlatan Sırrı Aydoğan, “Büyük dalgalanmalar oldu, ithalat ve ihracat politikalarının sektörü zor durumda bırakmasına rağmen, ben sektör temsilcilerine, emek verenlere teşekkür ediyorum. Çünkü yılmadan yollarına devam ettiler. Kim ne derse desin, Türkiye ayakkabıcılıkta tanınan bir ülkedir. Bir fuarda 100 milyon dolarlık bağlantı yapıyorsanız, bu bence başarıdır.” değerlendirmesinde bulundu.

34’üncü İzmir Ayakkabı, Çanta ve Aksesuarları Fuarı, İZFAŞ, İzmir Ayakkabıcılar Odası, Ege Ayakkabı Sanayicileri Derneği (EGEAYSAD), Ankara Ayakkabıcılar Odası ve sektör temsilcilerinin destekleri ile İzmir Uluslararası Fuar Alanı’nda düzenleniyor. 2 ve 3 no’lu hollerde organize edilen fuara, yurt içinden 8 ilden ve yurt dışından 3 ülkeden olmak üzere toplam 102 firma katılıyor.
CİHAN

Ayakkabıcılar Odası Başkanı Güzel’den ‘Yerli malı kullanın’ çağrısı

Ayakkabıcılar Odası Başkanı Güzel’den ‘Yerli malı kullanın’ çağrısı

Ayakkabıcılar Odası Başkanı Güzel’den ‘Yerli malı kullanın’ çağrısı

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.