1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Babacan: Türkiye Geçen Yıl 1 Milyar 300 Bin Dolar Hibe Yardım Yaptı
Babacan: Türkiye Geçen Yıl 1 Milyar 300 Bin Dolar Hibe Yardım Yaptı

Babacan: Türkiye Geçen Yıl 1 Milyar 300 Bin Dolar Hibe Yardım Yaptı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’nin yurt dışına yaptığı hibenin tutarının geçen 1 milyar 300 bin dolara ulaştığını söyledi.

A+A-

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’nin yurt dışına yaptığı hibenin tutarının geçen 1 milyar 300 bin dolara ulaştığını söyledi. Babacan, bu rakama kredilerin dahil olmadığına dikkati çekerek, " Daha 12 -13 sene evvel 1 milyar dolar bulmak için dolaşan Türkiye, bugün 1 milyar 300 bin doları sadece hibe olarak verdi." dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, AK Parti Polatlı binasının açılış törenine katıldı. Burada bir konuşma yapan Babacan, 2010 anayasasından sonra artık darbelerin Türkiye’de bir suç olarak tespit edildiğini darbe teşebbüsü, darbe hazırlıklığı olanların artık yargıya hesap verdiğini anlattı. Babacan, “Bu gerçekten demokrasi tarihimiz açısından çok önemli bir aşamadır. Egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir derken arada bir milletin egemenliği kenara itilip başka güçlerin egemenliği maalesef Türkiye’de geçerli olmuştur. O dönemler artık geri de kaldı.” dedi.

Türkiye’nin Demokrasi konusunda, temel hak ve özgürlükler konusunda, yargı konusunda, reformlara devam etmesi gerektiğini vurgulayan Ali Babacan, “Henüz arzu ettiğimiz o birinci sınıf demokrasiye ulaşmış değiliz. İşte bunun içindir ki 'Türkiye yeni bir anayasaya kavuşmalıdır' diyoruz. Fakat, yeni anayasa için Meclis'te mutabakat zemini lazım. Meclis aritmetiği şu anda öyle gösteriyor ki; AK Parti diğer partilerle beraber hareket ederek ancak bu değişikliği yapabilir. Biz umut ediyoruz ki şu komisyon, önümüzdeki birkaç ay içinde iyi işler çıkarır. Türkiye için bu tarihi fırsatı, kurulmuş olan uzlaşma komisyonu, anayasa için kurulmuş uzlaşma komisyonu umarız ki sonuç alır. Artık 1980’lerden kalma bir bakıma darbe dönemlerinde hazırlanmış daha sonra pek çok yama ve değişikle bugüne gelmiş bu anayasa artık yeni bir anayasaya yerini bırakır diye ümidimizi biz hala koruyoruz.” diye konuştu.

10 YILDA YARGI KONUSUNDA GERİ KALDIK

Babacan, yapılan reformlar konusunda son 10 yılda geri kalınan alanlardan birinin yargı olduğunu belirterek, “Türkiye’de hukukun üstünlüğü egemen olmadıkça, Türkiye gerçek anlamada bir hukuk devleti olmadıkça, ne ileri demokrasi olabilir, ne de ekonomi de ileri kalkınmışlık düzeyine ulaşabiliriz. Mutlaka yargıda hızlı netice almak önemli, yargıda tutarlı kararlar, güvenilir kararlar görmemiz son derece önemli. Üç ayrı yargı paketi geçirdik bugüne kadar. Şimdi dördüncünü Adalet Bakanlığımız hazırlıyor. Önümüzdeki aylarda dördüncü paketin gündeme gelmesi ve en kısa zamanda yasalaşmasını istiyoruz. Mahkemelere gittiğiniz zaman tam güvenmeniz lazım. Benim işim burada hızlı görülür, hızlı karar alınır. Ve adil kararlar alınır diye. Bu güvenin mutlaka oluşması lazım. Bunun için de reformlar yapmamız gerekiyor. Ve belki de reform konusunda şu son 10 yıldır geride kaldığımız alanlardan birisi maalesef yargı.” şeklinde konuştu.

OECD ÜLKERİ ARASINDA EĞİTİMDE SON SIRADAYIZ

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, OECD ülkeleri içerisinde eğitim göstergelerinde listenin en sonun yer aldığımızı vurgulayarak şunları söyledi: “Türkiye’de çalışma yaşındaki nüfusumuzun ortalama eğitim süresi 6,5 yıl. Çalışma yaşındaki nüfusa baktığımız zaman, kaç yıl okula gitti diye ortalama 6,5 yıl okula gidiyoruz. 6,5 yıl okul demek orta 2’den terk bir eğitim seviyesi demek. Kişi başına düşen milli gelirimizi 3 bin 500 dolardan aldık. 10 bin 500 dolara taşıdık. Ama eğitimde gerekenleri yapmazsak 2023 yılı hedefimiz olan 25 bin dolara ulaşmamız zor. Çünkü yüksek katma değer üretmek yüksek gelir seviyesine ulaşmak aynı zamanda daha yüksek eğitim, daha çok üreten, daha çok katma değer üreten bir nüfusla olabilir.”

BİR MİLYAR DOLAR ARARKEN, BİR MİLYAR 300 BİN DOLAR HİBE VERİR HALE GELDİK

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’nin bundan 10 yıl önce bir milyar dolar arayan bir ülke olduğunu belirterek, geçen yıl yurt dışına bir milyar 300 bin dolar hibe verdiklerini dile getirdi. Babacan konuşmasını şu sözlerle tamamladı; “Başbakanımız Gabon’a gitmeden önce, Gabon diye bir ülke olduğunu Türkiye vatandaşlarımızın yüzde kaçı bilir, bilmiyorum. Kaç kişi ismini duymuştur. Gabon diye bir ülke varmış Afrika da daha sonra Nijer’deydi. Dün gitmiş. Kendisi ile telefon görüşmesi yaptık. Senegale yeni indiğini söyledi. Ve gittiği her yerde coşkuyla karşılandı. Gittiği her yerde sayın Başbakanımız ve heyetini Afrika kucaklıyor. Çünkü biz gittiğimiz zaman bir ülkeye kazan, kazan ilişkisi için gidiyoruz. Asla istismar için gitmiyoruz. Hem faydamız dokunsun hemde Türkiye ekonomisini faydası olsun diye gidiyoruz. Ortaklık, işbirliği diyoruz. Asla biz buradan nasıl istifade ederizin derdinde değiliz. Hemen TİKA Ofisi açıyoruz. Orada sosyal yardımlara başlıyoruz. Bakın Türkiye’nin geçen sene yurt dışına yaptığı hibeler, kredilerden bahsetmiyorum. 1 milyar 300 bin dolara çıktı. Daha Türkiye bundan 12-13 sene önce 1 milyar dolar para bulabilmek için kendisi dolaşıyordu. Şimdi kredi hariç sadece hibe 1 milyar 300 bin dolar olmuş. Somali’ye şu anda uçan tek havayolu Türk Havayolları. Korkuyor herkes gidemiyorlar. Güvenlik diyorlar. Şu diyorlar, bu diyorlar. Bizim uçağımız hamd olsun her gün iniyor, kalkıyor. Somali ile ticaretimiz yoğunlaşıyor. Oradaki büyükelçimiz aslen bir tıp doktoru. Afrika’ya gönül vermiş ve tıbba gönül vermiş bir doktorumuz. Sen artık Somali’de büyükelçimizsin dedik. Onun için çok güzel hastaneler kuruyoruz. Havaalanını yeniden inşa ediyoruz. Ve değerli arkadaşlar. Türkiye’nin bu çabaları artık sadece Afrika’da değil. Dünya’nın her bir köşesinde gayet güzel takdir ediliyor.”

Babacan daha sonra Ak Parti Polatlı İlçe teşkilatının yeni binasının açılışını yaptı.

CİHAN

Babacan: Türkiye geçen yıl 1 milyar 300 bin dolar hibe yardım yaptı

Babacan: Türkiye geçen yıl 1 milyar 300 bin dolar hibe yardım yaptı

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.