1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Bakan Çağlayan'dan açıklamalar
Bakan Çağlayandan açıklamalar

Bakan Çağlayan'dan açıklamalar

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye’nin ekonomisine hasta diyen Avrupa ülkelerinin bugün yoğun bakımda, çok kötü durumda olduklarını söyledi.

A+A-

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye’nin ekonomisine hasta diyen Avrupa ülkelerinin bugün yoğun bakımda, çok kötü durumda olduklarını söyledi. Bakan Çağlayan, “Onlara Allah şifa versin.” dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği (ANSİAD) tarafından Ramada Otel'de düzenlenen ‘Ekonomideki Son Gelişmeler’ başlıklı 19. Akdeniz Toplantısı'na katıldı. Türkiye'deki ihracat ve ticaret hacmi, ekonomik büyümenin ciddi bir şekilde gerçekleştiğini anlatan Çağlayan, 2011 yılında Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat rakamlarına ulaşıldığını ifade etti. Geçen yıl 135 milyar dolar mal, 40 milyar dolar da hizmet ihracatı gerçekleştirildiğini söyleyen Çağlayan, Türkiye'nin küresel krize rağmen ihracatta önemli bir başarıya imza attığını ifade etti. Türkiye'nin ihracatını küresel krizde olan Avrupa ülkeleri ile siyasi krizde olan Kuzey Afrika ile Ortadoğu ülkelerine yaptığını hatırlatan Çağlayan, talebin daralmasına rağmen ihracat oranının arttığını ancak bunun sürdürülebilir bir hale getirilmesi gerektiğini belirtti. “Bu pazarda güçlerimizi kullandık, yeni pazarlara gittik, yeni taktiklerle ihracatımızı bu alana getirdik.” diyen Çağlayan, geçmişte Türkiye’yi hasta diye nitelendirilen Avrupa’da bir çok ülkenin bugün yoğun bakım çadırında olduğunu söyledi. “Onlara Allah şifa versin.” diyen Çağlayan, İzlanda ve İrlanda’nın son derece kötü durumda olduğunu ifade etti.

Bugün Avrupa’da yaşan ekonomik krizin 12 devirdiğini belirten Çağlayan, bu krizi de bir siyasi sıkıntı haline getirdiğini belirtti. Türkiye’ye karşı iki yüzlü davranış sergileyen Avrupa Birliği(AB)’nin kendi koyduğu kriterlerin tamamen dışına çıktığını belirten Çağlayan, “Cari açıkta, bütçe açıklarında işsizlikte, kamu borçların da kendi koyduğu kriterlerin çok çok dışına çıkmıştır.” dedi. AB’nin ortalama büyüme hızının yüzde 1.5 olduğunu belirten Çağlayan, Türkiye’nin yüzde 8.5’luk büyümeyi yakaladığını söyledi. Çağlayan konuşmasına şöyle devam etti: “Eğer Türkiye AB'nin 28. üye ülkesi olsaydı AB'nin büyümenin oranı 1.5 değil, yüzde 1.8 olacaktı. Bunu her yerde AB'ye katmaya yük olmaya değil, yük almaya gelecek, sinerji katacak bir ülke olduğunu söylüyoruz. Türkiye’nin 2023’de ilk 10 ülkesi içine olacağını belirten Bakan Zafer Çağlayan, ihracatın da 500 milyar dolar olacağını kaydetti. 150 milyar dolar hizmet ihracatı olacağını belirten Çağlayan, kişi başına milli gelirin 25 bin dolar olacağını söyledi.

“ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLE İLGİLİ TEREDDÜTLERİM VAR”

Ekonomi Bakana Zafer Çağlayan, son zamanlarda elektrikli otomobillerden bahsedildiğini, bu teknolojinin de güzel olduğunu söyledi. “Benim bazı çekincelerim var.” diyen Çağlayan, elektrikli otomobillerde kullanılan bataryaların şuanda Türkiye’de üretimin olmadığını ifade etti. Elektrikli otomobilin bataryasının ham maddesinin lityum olduğunu kaydeden Çağlayan, “Lityum için Türkiye’de şuana kadar kanıtlanmış bir gram rezervimiz yok. Dünyada birkaç ülkede var. Peki ben gelecekte elektrikli otomobil işini girip pil, batarya yatırımını yaptım. Bunun ham maddesini lityumunu bulamazsam bir şey ifade edecek mi? Bunu hangi şatlarda benim sanayicim alacak? Ya da alabilecek mi? Veya rekabetten dolayı o ülkeler verecek mi? Bunun için elimizdeki madenleri çıkarıp işleyelim diye madencilik sektöründe teşvik uygulamasına gittik.” diye konuştu.

2023’e KADAR 3 NÜKLEER SANTRAL YAPACAĞIZ

Bakan Zafer Çağlayan, 2023’e kadar 130 milyar dolardan fazla enerji yatırımı yapacaklarını söyledi. Bunların içerisinde nükleer santrallerde olacağını belirten Çağlayan, “Buna karşı çıkanlar var. Saygı duyarım. Bende nükleere karşı çıkanlara karşıyım. Nükleer santrallerin ikisi 85 milyar kilovat saat elektrik üretecek. Biri Mersin’e biri de Sinop’a kurulacak. Bu elektriği doğal gazdan üretirseniz 4.5 milyar dolar gaz parası ödemeniz lazım. Nükleerden üretirsiniz maliyet sadece 350 milyar dolar. 2023’e kadar 3 nükleer santral yapacağız.” ifadelerini kullandı. CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.