1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Bakan Eker’den "Bakliyat Yılı" Çağrısı
Bakan Eker’den Bakliyat Yılı Çağrısı

Bakan Eker’den "Bakliyat Yılı" Çağrısı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, 2016 yılının Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Bakliyat Yılı ilan edilmesi hususunda bir sunum yaparak çağrıda bulundu.

A+A-

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, 2016 yılının Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Bakliyat Yılı ilan edilmesi hususunda bir sunum yaparak çağrıda bulundu.

Eker, sunumunda bakliyatların dengeli ve sağlıklı beslenmeye katkısının yanında gelecekte gıda güvenliği ve çevre sorunlarına yönelik çözümlerde temel rol oynayacağına inandığını kaydetti.

Eker, FAO’nun güncel verilerine göre dünyadaki bakliyat üretiminin 62 milyon ton civarında olduğunu ve bunun 11 milyon tonunun ticari amaçla kullanıldığını belirtti. Farklı iklim koşullarına uyum sağlayabilmesi ve dünyanın birçok yerinde üretilebilmesi dolayısıyla bakliyatların önemine değinen Eker, “Bakliyatlar yüksek besleyici değerleri ve düşük fiyatlı ve kolay ulaşılabilir alternatif bir protein kaynağı olmaları dolayısı ile dünya çapında birçok kültürde fakir adamın eti olarak tabir edilir.” dedi.

Bakliyatların düşük kolesterol, yüksek lif ve amino-asit içeriğiyle sağlık kuruluşlarınca kanser, obezite, diyabet ve kalp hastalıkları gibi bulaşıcı olmayan hastalıklara karşı tavsiye edildiğini belirten Eker; Hindistan, Pakistan, Bangladeş, Ortadoğu ülkeleri, Fransa, İtalya ve Latin Amerika mutfaklarında da bakliyatların önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti.

Bakan Eker konuşmasının sonunda 2016 yılının baklagillerin yılı olmasıyla gıda ve besin güvenliği, sağlık, yoksulluğun azaltılması, sürdürülebilir tarım ve çevreye olumlu katkılar sağlayacağına inandıklarını bildirdi. Eker’in konuşmasının ardından yapılan video gösteriminde bakliyat tarımı, bakliyatların faydaları ve sağlık açısından önemini anlatan tanıtım filmi ilgiyle izlendi. CİHAN

Bakan Eker’den

Bakan Eker’den

Bakan Eker’den

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.