1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Bakan Güler: Gözaltında Kimse Yok
Bakan Güler: Gözaltında Kimse Yok

Bakan Güler: Gözaltında Kimse Yok

İçişleri Bakanı Muammer Güler, devam eden olaylarda son gün itibari ile 117 gözaltının olduğunu, şuan itibari ile ise gözaltında kimse kalmadığını söyledi.

A+A-

İçişleri Bakanı Muammer Güler, devam eden olaylarda son gün itibari ile 117 gözaltının olduğunu, şuan itibari ile ise gözaltında kimse kalmadığını söyledi. Güler, sadece İzmir’de birkaç tane gözaltının olduğunu belirterek, savcılıkların ve emniyetin suretle gözaltıları adliyeye yönlendirdiğini bildirdi. Güler, müfettişlerin detaylı bir inceleme yaptığını, başlangıçtan itibaren bütün eylemlerin inceleneceğini kaydetti.

Bakan Güler, Türkçe Olimpiyatları kapsamında Türkiye’ye gelen çocukları makamında kabulünden önce basın mensuplarının sorularını cevapladı. Ankara’da son günlerde yapılan eylemlerde normal protesto yapanlar kendilerini ifade etmek isteyenlere her türlü imkanı sağladıklarını vurgulayan Güler, "Ancak bu protestolara Kızılay gibi herhangi bir toplantı yapıldığında genel hayatı etkileyecek mekanlarda ısrarla yapılmak istendi. Cumartesi, Pazar günü tolerans gösterdik. Dün de sendikalara bu konuda basın açıklaması yapma hakkı tanıdık ama izin verdiğimiz her durumda marjinal grupların alanı işgal ettiklerini, ısrarla ayrılmadıklarını, ayrılırken mutlaka polisle çatıştıklarını gördük. Tabiî ki Ankaralıların dikkatine sunmak istiyorum. Kızılay her gün eylem alanı olursa genel hayatın, kamu düzeninin sağlanması mümkün değildir. Ankara’da alanlar gösterilmiştir. Kim toplantı, gösteri yapmak istiyorsa 9 alan onlara gösterilmiştir.” diye konuştu.

GÖZALTINA ALINAN YABANCI UYRUKLULARIN DURUMU

İllegal örgütlerin sayısı ile ilgili olarak ise Güler, “Türkiye’de maalesef belli konularda hem legal görüntüde çalışan kuruluşlar var. Ama bu legal örgütlerin amaçlarına hizmet etmek amacıyla marjinal gruplar da var. Bunlar gerçekten birçok legal örgütlerle beraber hareket ediyorlar.” ifadelerini kullandı.

Olaylara karışan yabancı uyruklu kişiler hakkında da bilgi veren Bakan Güler, İstanbul’da 6 kişinin Ankara’da da 1 kişinin gözaltına alındığını, 4’ünün yurt dışına gönderildiğini, 1 kişinin gözaltında olduğunu 2 kişinin ise serbest bırakıldığını söyledi. Bunların hepsinin diplomatik pasaportunun olmadığını da vurgulayan Güler, turist kimliği taşıdıklarını ve ajan olup olmadıklarının ise araştırıldığını bildirdi. Bunların 2’sinin Fransız, birinin Yunan, birinin ABD’li birinin Alman ve 2’sinin de İran vatandaşı olduğunu belirtti.

"MÜFETTİŞLER BÜTÜN EYLEMLERİ İNCELEYECEK"

Gözaltı sayılarını da veren Güler, son güne kadar 117 gözaltının olduğunu, şuan itibari ile gözaltı olmadığını sadece İzmir’de birkaç tane gözaltının olduğunu ifade etti. Güler, savcılıkların ve emniyetin suretle göz altıları adliyeye yönlendirdiğini sözlerine ekledi. Polisin aşırı güç kullanımı ile ilgili saptama için de Güler, müfettişlerin detaylı bir önceleme yaptığını, başlangıçtan itibaren bütün eylemlerin inceleneceğini kaydetti.

"GENEL YOLLARIN İŞGAL EDİLMESİ VE BAŞBAKANLIK'A YÜRÜNMESİNE İZİN YOK"

Bir gazetecinin dün akşam Ankara Tunalı’da polisin aşırı güç kullandığı şeklindeki sorusuna tepki gösteren Güler, Tunalı’da dün gece saat 04.00’e kadar yolların kapatıldığını, Kuğulu Park’ta protestosunu yapan hiç kimseye şimdiye kadar müdahale yapılmadığına dikkat çekti. Güler, genel yolların işgal edilmesi, Başbakanlık'a yürünmesi, Kızılay’a yürünmesi ve bu konularda polisin ikazına uyulmaması konusunda kendilerine zor kullanıldığını dile getirdi.

"KANUNİ ÖLÇÜLER İÇİNDE KALINMASI HER ŞEYİ ÇÖZECEKTİR"

Olayların 11. gününde olunduğu ve daha ne kadar devam edeceği yönündeki bir soruya da Güler, "Sağduyulu hareket edilmesi, meşru ölçüler içinde kalınması, kanuni ölçüler içinde kalınmasının her şeyi çözeceğine inanıyorum. Yavaşlama seyri var. Şunu da ifade edeyim, hiç kimesinin hak arama özgürlüğünü kısıtlama meraklısı da değiliz. Böyle bir niyetimiz de yok ve hak arama özgürleri meşru sınırlar içerisinde kaldığı sürece de herhangi bir müdahalede söz konusu değildir.”

"SON KULLANMA TARİHİ GEÇMİŞ GAZ SÖZ KONUSU DEĞİL"

Son kullanma tarihi geçmiş gaz kullanıldığı ve bazı polislerin kask numaralarını kapattıkları ile ilgili haberleri de değerlendiren Güler, son kullanma tarihi geçmiş gaz kullanımının söz konusu olamayacağını ifade etti. Bazı polislerin kask numaralarını kapattığı iddialarının ise incelendiğini söyledi.

"EYLEMCİLER BİR ÇOCUĞU KÖPRÜDEN AŞAĞI ATTI"

Bu olaylar sırasında istenmeyen olayların olduğunu yineleyen Güler, Adana’da dün gece bir köprü üzerinde bir kağıt toplayan çocuğun göstericiler tarafından 5-6 metre yükseklikten atıldığını bildirdi. Güler, görüntülerden çocuğun atıldığına dair özel görüntülerin tespit edildiğini aktardı. Güler, kanunsuz gösterilerin böyle maalesef istenmeyen olayları beraberinde getirdiğine de dikkat çekti.
CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.