1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. BAKAN YAZICI ve DANIŞTAY!
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

BAKAN YAZICI ve DANIŞTAY!

A+A-

BAKAN YAZICI ve DANIŞTAYIN İLGİNÇ KARARI

Gümrük Teftiş Kurulu Eski Başkanı Erdener Demirağ’ın yürütmenin durdurulması istemiyle ilgili olarak Danıştay 5. Daire’ye açtığı davada üyelerden GÜNAY ERDEN, “Davacının Teftiş Kurulu Başkanlığı görevini yaptığı dönem ile ilgili olarak yapılan soruşturma sonucu düzenlenen 07.10.2008 günlü 27/08-46 sayılı soruşturma raporu, 13.11.2008 günlü 27/08-52 sayılı soruşturma raporu ile 24.11.2008 günlü 27/08-57 sayılı ön inceleme raporları davalı idarece dava dosyasına eklenmesine rağmen mahkemece söz konusu raporlar incelenmeksizin karar verildiği anlaşıldığından; mahkeme kararının ve dava konusu işlemlerin eksik inceleme nedeniyle yürütmenin durdurulması gerektiği oyu ile karara gerekçe yönünden katılmıyorum.” şeklinde görüş bildirilmiştir.

Diğer üye HAYRETTİN KADIOĞLU ise, “Davacının bir yıl süre ile kademe ilerlemesinin durdurulması cezasıyla cezalandırılmasına ilişkin işlemin iptal istemiyle açtığı davanın reddi yolundaki mahkeme kararı hakkında, Danıştay 12. Dairesi’nce yürütmenin durdurulması kararı verilmiş ise de, Teftiş Kurulu Başkanlığı görevi ile ilgili olarak düzenlenen 07.10.2008 günlü soruşturma raporunda tespit edilen hususlar ile tarafına verilen iki kez verilen aylıktan kesim cezalarının halen hayatta olduğu dikkate alındığında Teftiş Kurulu Başkanlığı görevinden alınarak müsteşarlık müşaviri olarak atanmasına ilişkin işlemlerde kamu yararı ve hizmet gereklerine dolayısıyla hukuka aykırılık bulunmadığı, bu durumda yürütmeyi durdurma kararında uygulanma kabiliyetinin de bulunmadığı görüşüyle yürütmenin durdurulması isteminin reddi gerektiği oyu ile karara katılmıyorum” diyerek görüş belirtmiştir.

Danıştay 5. Daire’nin diğer üç üyesinin oluruyla, yürütmenin durdurulması kararı verilmiştir. Yani diğer bir deyişle ‘oy çokluğuyla’ bu karar alınmıştır.

Gümrükten Sorumlu Devlet Bakanı Sayın Hayati Yazıcı’nın  20.10.2008 gün ve 2124 sayılı Gümrük Müsteşarlığı’na gönderdiği yazıda; Gümrük Teftiş Kurulu Eski Başkanı Erdener Demirağ İle İlgili Olarak 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun ‘Amir Durumunda Olan Devlet Memurlarının Ödev Ve Sorumlulukları’ başlıklı 10.maddesinde yer alan “devlet memurları amiri oldukları kuruluş ve hizmet birimlerinde kanun, tüzük ve yönetmeliklerle belirlenen görevleri zamanında ve eksiksiz olarak yapmaktan ve yaptırmaktan sorumludur.” ödevini yerine getirmeyerek 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125-C/a maddesi gereği iki defa aylıktan kesme cezası verildiği, yukarıda bahsi geçen yazının içeriğinden de anlaşılmaktadır.

Değerli Okurlar; Danıştay 5. Daire’nin bile karar verirken bazı üyeleri yürütmenin durdurulması kararına katılmıyor!. Edindiğim bir bilgide ise, Gümrük Teftiş Kurulu Eski Başkanı Erdener Demirağ ile ilgili olarak Gümrükten Sorumlu Devlet Bakanı Sayın Hayati Yazıcı  20.10.2008 tarihli yazısında; 5 Gümrük Müfettişinden oluşturulacak komisyon marifetiyle inceleme ve soruşturmaların gecikmeden biran evvel yerine getirilmesini istemiştir. Soruşturma ise, halen devam etmektedir.

Gümrük Teftiş Kurulu Eski Başkanı Erdener Demirağ, sanırım siyasi bir büyüğümüzü örnek alıyor. Onun gibi dört kere gidip-beş kere gelecek herhalde!.. Eğer bir hükümet, bir bürokratın yerinin değişikliği ile ilgili olarak bunca mesai harcarsa yazık bu memleketin haline…Kardeşim, ölene kadar mı Teftiş Kurulu Başkanlığı yapacaksın!! Bırak artık, biraz da gençlerin önünü açılsın!.İnsan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a büyük hak veriyor!! Çünkü, ülkenin önüne set çeken bir bürokrasiyle karşı karşıyayız. Hukuk bu tip kararlar alacaksa, partilerin iktidara gelmesine gerek yok! Onlar, artık ülkeyi de idare etsinler..Ancak unutmasınlar ki, gün gelecek bu tip kararları alanlara da bir gün hukuk ve demokrasi lazım olacak!!!

 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.