1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Bakanlık Kapıkule’de randevulu sisteme ara verdi
Bakanlık Kapıkule’de randevulu sisteme ara verdi

Bakanlık Kapıkule’de randevulu sisteme ara verdi

Ticaret Bakanlığı, 15.10.2020 Perşembe günü saat 20:00’dan itibaren, entegrasyon çalışmaları tamamlanıncaya kadar Kapıkule Sınır Kapısı’nda RSS Sistemi üzerinden randevu verilmeyeceğini açıkladı.

A+A-

Ticaret Bakanlığı’ndan ilgili kurumlara iletilen duyuruda şu açıklamalara yer verildi:

"Kapıkule Sınır Kapımız 2018 yılında günlük yaklaşık 800 ticari araç kapasitesiyle çalışırken, özellikle Bakanlığımız tarafından Bulgar muhataplarımızla gerçekleştirilen yoğun müzakereler sonucunda günlük çıkış sayıları yaklaşık 1.100-1.200 seviyelerine ulaşmış durumdadır.

Benzer şekilde 2020 yılında modernize edilen Hamzabeyli Sınır Kapımızın günlük giriş-çıkış kapasitesi arttırılmış olup, bu kapasitenin fiiliyatta işler hale getirilmesi amacıyla Bulgaristan Hükümeti ve Gümrük İdaresiyle resmî görüşmelerimiz devam etmektedir.

Öte yandan, gümrük idarelerimiz açısından işlemlerin en verimli ve en kısa sürede yürütülebilmesi için ülkemiz ihraç ürünlerini taşıyan karayolu taşımacılarının sınır kapılarımızdan geçiş sayılarının ve sürelerin öngörülebilir olması ihtiyacı hâsıl olmuştur. Artan geçiş talebi sonucunda şoförlerimizin bekleme süreleri ve bekleme koşullarının daha insani hale getirilmesi, yol kenarı sıraların yarattığı toplumsal ve çevresel olumsuzlukların engellenmesi, ihracatçılarımızın gümrük işlemlerini, sınır kapılarımızdaki yoğunluğa göre en optimal düzeyde ayarlayabilmeleri amacıyla Bakanlığımız tarafından Randevulu Sanal Sıra (RSS) Sistemi Projesi hayata geçirilmiştir.

Tamamen dijital ortamda hızlı sıra yönetimini temin etmek üzere 15 Temmuz 2020 tarihinde başlayan pilot uygulamadan itibaren RSS Sistemi aşama aşama geliştirilerek 15 Eylül 2020 tarihinde Kapıkule Sınır Kapımızda devreye alınmıştır.

Sistemin devreye alınması öncesinde ve sonrasında gerek şoförlerimiz, gerekse lojistik sektör temsilcilerinden ve sahada çalışan personelimizden alınan geri dönüşlerle, tüm paydaşlarımızla yapılan istişarelerde ve yerinde yaptığımız değerlendirme ve analizlerle, sistemin daha efektif çalışması amacıyla gerekli geliştirmeler sürekli yapılmaktadır. Bu doğrultuda sistemin diğer paydaş kurum ve kuruluşlar ile iç gümrük idarelerimiz arasındaki entegrasyonuna ilişkin çalışmalar devam etmektedir.

Bu kapsamda:

• Sınır kapılarında, uluslararası geçiş belgelerinden kaynaklı beklemelerin giderilmesi için RSS’nin Geçiş Belgeleri Otomasyon Sistemi ile entegrasyonunu sağlamaya yönelik olarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve TOBB ile çalışmalar devam etmektedir.

• Bulgaristan tarafında geçişlerin hızlandırılmasını teminen Kapıkule Sınır Kapısı'nın karşısında yer alan Kapitan Andreevo Sınır Kapısı'nın girişinde frigorifik TIR’lar için ayrı bir hattın oluşturulması, Hamzabeyli Sınır Kapısı'nın karşısında yer alan Lesovo Sınır Kapısı'ndaki üç peronun aktif olarak kullanılması ve Dereköy Sınır Kapısı'nın karşısında yer alan Malko Tarnovo Sınır Kapısı'nın TIR trafiğine açılması için Bulgaristan makamlarıyla Bulgaristan tarafında geçişlerin hızlandırılmasını teminen Kapıkule Sınır Kapısı'nın karşısında yer alan Kapitan Andreevo Sınır Kapısı'nın girişinde frigorifik TIR’lar için ayrı bir hattın oluşturulması, Hamzabeyli Sınır Kapısı'nın karşısında yer alan Lesovo Sınır Kapısı'ndaki üç peronun aktif olarak kullanılması ve Dereköy Sınır Kapısı'nın karşısında yer alan Malko Tarnovo Sınır Kapısı'nın TIR trafiğine açılması için Bulgaristan makamlarıyla RSS ile Kapıkule Sınır Kapısı’nda uygulanan sistemin diğer sınır kapılarımız ve iç gümrüklerimizle entegre şekilde çalışması, karayolu geçiş belgelerinin tedarik usullerinin basitleştirilmesi amacıyla Bakanlığımızca;

• 15.10.2020 Perşembe günü saat 20:00’dan itibaren, entegrasyon çalışmaları tamamlanıncaya kadar Kapıkule Sınır Kapısı’nda RSS Sistemi üzerinden randevu verilmeyecektir.

• 15-19.10.2020 tarihleri arasında çıkışlarda randevulu araçlara öncelik verilecektir. • 19.10.2020 Pazartesi sabah saat 08:00’e kadar tüm randevulu araçların çıkışı sağlanacaktır.

• 15-19.10.2020 tarihleri arasında randevusuz gelen araçların çıkışları, randevulu araçların çıkışını takiben kapasite kalması durumunda gerçekleştirilecektir.

• 19.10.2020 Pazartesi sabah saat 08:00’den itibaren Kapıkule Sınır Kapısı’nda yerel sıra sistemi üzerinden araçların çıkışı gerçekleştirilecektir. RSS Sistemi, Bakanlığımız analizlerine uygun olarak Kapıkule Sınır Kapısı da dahil, uygun görülen sınır kapılarımızda bu yıl sonuna kadar aşamalı olarak faaliyete alınacaktır. Bilgi ve gereğini rica ederim"

Jale ARSLAN Bakan a. Genel Müdür V.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.