1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. BAKANLIKTAN AÇIKLAMA
BAKANLIKTAN AÇIKLAMA

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA

Bakanlıktan 'Yemen'e silah' haberiyle ilgili açıklama: "Çamur at izi kalsın!"

A+A-

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı dün bir gazetede 'Yemen’e giden bu silahlar acep ne iştir' ve 'Türkiye’den silahlar bisküvi diye gitti' başlıklı haberin kişi ve kurumları töhmet altında bırakarak kaleme alındığı 'Çamur at izi kalsın' anlayışıyla art niyetle yazılmış sözde bir haber olduğu açıklaması yaptı.

Konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın 'En Kolay, En Güvenli Ticaret' vizyonuyla Türkiye’nin 2023 ekonomik hedeflerini gerçekleştirmek için merkez, taşra ve yurt dışı teşkilatıyla gece gündüz çalıştığına işaret edilerek, son dönemde özellikle gümrüklerde işlem sürelerini kısaltmak amacıyla Bakanlığın, ortaya koyduğu devrim niteliğinde projelerle kamuoyunun ve iş dünyasının haklı gururunu kazandığını vurgulandı.

KURU SIKI SİLAH ÇIKTI!

Açıklamada, Mersin Limanı’ndan Yemen’e giden ve bisküvi olarak beyan edilen kutuların içinde Aden Limanı’nda yapılan kontroller sırasında tabancaların çıkması üzerine Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın hemen soruşturma için talimat verdiği, söz konusu tabancaların numunelerinin Yemen’den istenerek inceleme yapıldığı, ele geçirilen silahların kuru sıkı olduğunun anlaşıldığına dikkat çekildi.

“Hal böyle iken dönemin Gümrükler Genel Müdür Yardımcısı’nın rutin olarak tüm gümrüklere gönderdiği yazıyı, münhasıran bu olayla ilişkilendirmek akıl ve vicdanla bağdaşmamaktadır.” denen Bakanlık açıklaması ilgili haber üzerine şöyle devam etti: “Haberde 'Fiziki muayeneye sevk edilmiş olan ihracat eşyasının muayene memurlarınca, muayenesi sırasında gecikmelere sebebiyet verilmemesi ve tam tespit çalışmalarının mümkün olduğu en kısa sürede sonlandırılması, ayrıca muayene sırasında eşyanın ambalajlarına zarar verilmeksizin işlem yapılması' şeklindeki talimatın tüm gümrüklere gönderildiği yazılmaktadır. Buna rağmen bu talimatı sadece Mersin Gümrük Müdürlüğü’nde söz konusu eşyanın Yemen’e gönderilmesiyle ilgili olarak vermek kastı aşan, iftira niteliği taşıyan bir değerlendirmedir. Söz konusu muhabirin mantığı ile hareket edersek 'kolileri sakın açmayın' olarak yorumladığı talimata göre bütün gümrüklerde eşyanın muayene edilmemesi lazım.

Kendi içinde tutarsız olan haberde yer alan talimat, ihracat eşyasının muayenesi sırasında gecikmeler yaşanmaması için gümrük işlemlerinde birtakım sıkıntı ve mağduriyetlerin önüne geçmek için yapılmıştır. Yine ihracata ilişkin mesai başvuruları ile ihracat beyannamelerinin kapatılması hususlarında da gereken özenin gösterilmesini sağlamak üzere tüm gümrük idareleri talimatlandırılmıştır. Kaldı ki, eşyanın ambalajlarına zarar verilmeksizin işlem yapılması talimatı, muayene sırasında ambalajın yırtılması veya parçalanması durumunda eşyanın tekrar ambalajına konulamaması, konulsa dahi yurtdışındaki alıcısı tarafından iade edilmesi gibi sonuçların doğması nedeniyle söz konusu talimat yazımız yazılmış ve muayene sırasında gerekli dikkat ve özenin gösterilmesi istenilmiştir.

Ayrıca, Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliği’nin ilgili madde hükümleri muayenenin hangi durumlarda ve nasıl yapılacağını açıklamakta olup, talimat yazımız da söz konusu hükümlere aykırılık teşkil etmemektedir.”

YAZICI, YANLIŞ ANLAŞILMAYI DÜZELTMEK İÇİN YEMEN’E GİTTİ!

Konuyla ilgili yanlış anlaşılmaların giderilmesi, olayın yerinde tespiti ve ilgili karşı makamların bilgilendirilmesi amacıyla Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın mayıs ayı içerisinde Yemen’e gittiği belirtilen açıklama, “Belgelerin, müfettiş raporlarının, kamera kayıtlarının ve diğer unsurların birlikte tetkik edilmesi neticesinde Yemen Devleti ve Gümrük İdaresi, Türk Devletinin nitelikli kaçakçılık olaylarıyla hiçbir ilgisinin olmadığı konusunda ikna olmuşlardır. Bu sebeple iki ülke temsilcileri tarafından Serbest Ticaret Antlaşması imzalanmıştır.“ satırlarıyla sona erdi.(CHA)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.