1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Baluken: Çözüm Sürecinde 2. Aşamaya Yönelik Somut Adımlar Atılmalı
Baluken: Çözüm Sürecinde 2. Aşamaya Yönelik Somut Adımlar Atılmalı

Baluken: Çözüm Sürecinde 2. Aşamaya Yönelik Somut Adımlar Atılmalı

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, çözüm sürecinde ikinci aşamaya yönelik somut adımların hükümet tarafından atılması gerektiğini belirterek, "Bekleme zemini atık ortadan kalktı.

A+A-

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, çözüm sürecinde ikinci aşamaya yönelik somut adımların hükümet tarafından atılması gerektiğini belirterek, "Bekleme zemini atık ortadan kalktı. Gezi Parkı eylemleri ile somutlanan hak ve özgürlük talepleri AKP’nin hızlı bir şekilde bu adımları atması noktasında yol ayrımına geldiğini ortaya koyuyor." dedi.

İdris Baluken, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Gezi Parkı eylemlerinde AK Parti hükümeti ve Başbakan’ın iyi bir sınav vermediğini söyleyen Baluken, "Bütün bu taleplere AKP hükümeti ve Başbakan demokrasinin sadece sandıktan ibaret olduğunu söyleyerek cevap verdi. Toplumsal taleplerin dikkate alınmayacağını, sandık esaslı yaklaşımın ortaya konacağını deklare etti. Bu yanlış bir tutumdur. Demokratik süreçler sandığın da son derece önemli olduğu ancak toplumsal hak ve özgürlük taleplerinin de dikkate alındığı, kesintisiz süreçlerdir. Sandıktan sandığa demokrasi anlayışı bu ülkeye bir şey kazandırmayacaktır.” diye konuştu.

"BAŞBAKAN, AK PARTİ GENEL BAŞKANI GİBİ HAREKET EDİYOR"

Bazı milletvekillerinin halen cezaevinde bulunduğuna dikkat çeken Baluken, “Başbakan sandık sonuçlarına bu kadar önem verdiğini belirtir cümleler kullanırken tutuklu milletvekilleri ile ilgili neden somut adım atmadığını halka anlatmalıdır.” ifadesini kullandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Başbakan gibi değil AK Parti Genel Başkanı gibi hareket ettiğini söyleyen Baluken, "Var olan toplumsal taleplere karşı rövanşist duygular ile farklı yerlerde mitingler düzenlemeye çalışmış, yüzde 50’lik iki toplumsal kesimi kutuplaştıran, ötekileştirmeyi önümüze getirecek bir yaklaşım ortaya koymuştur.” dedi. Hak ve özgürlük talepleri ile ilgili çözüm yöntemlerinin tekrar masaya yatırılması gerektiğini söyleyen Baluken, “Başbakan karşıt mitingler planlama yerine sokakta bulunan insanların ne dediğini anlama noktasında bir çaba içinde olmalı. Ankara’da, hava alanında ayrıştıran mitingler yapacağına Taksim’de Gezi Parkı’na gitmiş olsalar, oradaki insanların taleplerini öğrenmiş olsa bugün büyük oranda sokaktaki tansiyonun bittiği bir aşamaya gelmiş olacaktık." şeklinde konuştu.

"BEKLEME ZEMİNİ ATIK ORTADAN KALKTI"

Çözüm sürecini de değerlendiren Baluken, artık ikinci aşama ile ilgili somut adımlar atılması gerektiğini vurguladı. Baluken, "Bugüne kadar AK Parti hükümeti demokratikleşme anlamında somut adımlar atsaydı, Gezi Parkı’nda ortaya çıkan toplumsal muhalefet bu boyutlara gelmezdi." ifadesini kullandı. PKK’nın çekilme sürecinin büyük oranda tamamlandığını aktaran Baluken, "Toplumda gerillanın sınır dışına çekilmesi, silahların tekrar devreye girmemesi için güçlü bir algı oluştu. Bu nedenle AK Parti ikinci aşama için derhal somut adım atmalı. Bekleme zemini atık ortadan kalktı. Gezi Parkı eylemleri ile somutlanan hak ve özgürlük talepleri AKP’nin hızlı bir şekilde bu adımları atması noktasında yol ayrımına geldiğini ortaya koyuyor." diye konuştu.
CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.