1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Başbakan aday olursa çok rahat seçilir
Başbakan aday olursa çok rahat seçilir

Başbakan aday olursa çok rahat seçilir

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu, Cumhurbaşkanlığı için Başbakan Erdoğan'ın aday olup olmayacağını bilmediğini belirterek, "Başbakan aday olursa çok rahat seçilir" dedi.

A+A-

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Cumhurbaşkanlığı seçimi ve başkanlık sistemiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin Ağustos ayında gerçekleştirileceğini anımsatan Kuzu, "Sayın Gül'ün de, Başbakan'ın da aday olması hukuken mümkün. Aralarında bir yarışa girmezler. Onu özellikle bekleyenler boşa bekler. Bir anlaşmayla, bir mutabakatla, bir görüşmeyle işi bir şeye bağlarlar. Hangi yönden bağlarlarsa biz de parti olarak bu yönde çalışmalarımızı sürdürürüz" diye konuştu.
Başbakan'ın aday olup olmayacağını bilmediğini ifade eden Kuzu, "Başbakan aday olursa çok rahat seçilir" dedi.

Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra yarı başkanlık sistemine geçileceğine yönelik yorumlara da değinen Kuzu, Türkiye için başkanlık modelinin tek çözüm olduğunu yıllardan beri savunduğunu vurguladı.

AK Parti olarak Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na başkanlık modelini teklif ettiklerini hatırlatan Kuzu, şöyle devam etti:

"Bu İngiliz modeli olan parlamenter sistem kokuşmuş, miadı geçmiş bir modelidir. Bu model Türkiye'ye hiç gelmez. Bakmayın şimdi 10 yıldır istikrar. Bundan sonra ne zaman gelir bilmem ama ilk gelecek olan koalisyondur. Zamanını bilemem. Ama mutlaka gelir, tereddütsüz. Herhalde Tayyip Bey 1000  sene yaşamayacağına göre, AK Parti 1000 sene kalamayacağına göre olacağı bu. Zaten seçilen Cumhurbaşkanı fiilen yarı başkanlık olacak. Yarı başkanlık modeli fiilen olacaksa gelin bunu hukuken yasada yapalım, anayasada yapalım. Artık bu sistemi geriye götürüp, 'Meclis seçsin' demeyeceğimize göre...Muhalefet onu istiyor. Daha oraya dönüş yok, boşa bekler. Bir adım daha ileri atıp, yarı başkanlık, başkanlığa geçmek lazım. Başka da çare yok."

Kuzu, tam başkanlık sistemine geçiş kolay olmayacağı için anayasada 3, 5 maddede yapılacak değişiklikle yarı başkanlığa geçilebileceğini ifade etti. Kuzu, "Muhalefet buna sıcak baksa da keşke beraber yapsak. Onlarda öyle bir hal yok. Sadece su bulansın, balık avlansın. Öyle bir dertleri yok onların. Ülkenin geleceği, büyük düşünme yok. Gelecek nesiller ne olacak, bu çocuklar  ne yapar? Çocuklarımız, torunlarımız ne olur? Bu sistem böyle yürümez, böyle bir sorgulama yok. Günlük yaşıyorlar" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.