1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Başbakan Erdoğan'dan Açıklamalar
Başbakan Erdoğandan Açıklamalar

Başbakan Erdoğan'dan Açıklamalar

Erdoğan Tayland Başbakanı Yingluck Shinawatra ile Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde yaptığı görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

A+A-

Erdoğan Mısır'daki gelişmelerle ilgili bir soruya, "Her siyasetçinin, her siyasi liderin yanlışları olabilir. Benim de yanlışlarım olabilir. Diğer siyasetçilerin de yanlışları olabilir. Bunun cezasını vermek veya siyasetten men etmek, bazı egemen güçlerin görevi değildir" cevabını verdi.

Başbakan Erdoğan ve Tayland Başbakanı Yingluck Shinawatra, Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda bir gazetecinin, "Kahire'de Mursi destekçilerine ateş açıldığı ve 3 kişinin öldüğü, Mursi'ye Türkiye'ye ya da Katar'a sığınma hakkının verildiği ancak Mursi'nin bunu kabul etmediği" yönündeki iddiaları hatırlatması üzerine Erdoğan, konuyla ilgili Yurt Dışındaki Türk Bilim İnsanları 2. Kurultayı'nın kapanışında yaptığı konuşmada, demokrasi mücadelesinin, halkın iradesine saygı veya halkın iradesine saygısızlık neticesini doğurabileceğini ortaya koyduğunu belirtti.

Halkın iradesine saygının, anayasal meşruiyet içinde kalması koşuluyla ortaya konulabileceğini ifade eden Erdoğan, şunları söyledi:

"Yani 4 yılda bir eğer seçim yapılıyorsa ki 2 yıl öncesine kadar Mısır'da adeta tek partili dönem vardı ve orada bir dikta, otokratik bir rejim söz konusuydu ve 30 yılı aşkın bir süre Mısır bununla yaşadı. Bu süre içinde yaşananlar belliydi. Fakat burada, 1 yıl önce yapılan bir seçimle, yüzde 52 gibi bir oyla seçilen bir cumhurbaşkanı var. Halkın iradesi neticesinde seçilen bir cumhurbaşkanı var. 1 yılın sonunda bakıyorsunuz, bazı gruplar 'Beğenmedik' diyorlar ve bu defa ordu devreye giriyor. Orası da tabii çok enteresan; ordunun başındaki Genelkurmay Başkanı aynı zamanda Cumhurbaşkanı'nın Milli Savunma Bakanı. Genelkurmay Başkanlığına, Milli Savunma Bakanlığına getiren o (Mursi). Aynı zamanda bir diğer durum da ilginç; şu anda Cumhurbaşkanlığı görevine getirilen zat da Sayın Mursi'nin göreve getirdiği kişi. Şimdi, işbirliği yapmak suretiyle böyle bir darbe gerçekleşiyor. Bu darbenin demokrasi tarihinde, darbeler zinciri içinde yeri vardır ama demokratik bir yaklaşım olarak yeri yoktur, olmayacaktır. Darbeciler halkası içinde yer alacaklardır."

"HER SİYASETÇİNİN YANLIŞLARI VARDIR"

Mursi için, "Hataları vardır, şöyledir böyledir" gibi yaklaşımların dürüst yaklaşımlar olmadığını kaydeden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Her siyasetçinin, her siyasi liderin yanlışları olabilir. Benim de yanlışlarım olabilir. Diğer siyasetçilerin de yanlışları olabilir. Bunun cezasını vermek veya siyasetten men etmek, bazı egemen güçlerin görevi değildir. O halkın iradesiyle tecelli eder. Halk bir kenara koyar, dersini verir. O dersini almışsa tekrar halkın karşısına çıkar veya köşesine çekilir. Dolayısıyla bizim demokrasi deneyimini, çok defalar darbelerle kesintiye uğrayarak, tokadını yemiş bir ülke olarak bunları olumlu karşılamamız veya alkışlamamız mümkün değildir. Ne yazık ki ülkemizde bunları alkışlayanlar da var. Biz alkışlayanlardan olmayacağız. Bu sürece de biz olumlu bakamıyoruz, bakamayız. Mümkün değil."

"DUYDUKLARIMIZ İNŞALLAH DOĞRU DEĞİLDİR"

Başbakan Erdoğan, Mursi'ye yapıldığı ileri sürülen sığınma teklifi konusunda ise şunları kaydetti:

"Türkiye'ye sığınma gibi talep, bir teklif oldu mu? Hayır, bize şu ana kadar teklif gelmiş değil. Böyle bir teklif, şu ana kadar söz konusu da değil. Temennim odur ki, başta Sayın Mursi olmak üzere şahıslarına yönelik şu anda duyduklarımız inşallah doğru değildir. Nedir? Çok çirkin yaklaşımlarla, farklı ülkelerle istihbari anlaşmalarda bulunmak suretiyle gibi böyle bir yaklaşımdan hareketle 48 saat içinde yargılanacağına dair bazı şeyler kulağımıza geliyor. Bu bir defa tarihi bir yanlış olur, çok çok yanlış bir adım olur. Şu anda attıkları adımın meşruiyeti anayasal değildir. Bundan sonraki süreçte, dünyada da çok tartışılır hale gelecektir, Mısır'daki mevcut yönetim. Yapmaları gereken en önemli şey, en kısa zamanda Mısır'da bir seçime gitmeleridir ve başta Mursi olmak üzere siyasette yer almış olan bu insanları, cezaevlerine tıkmak suretiyle değil, eğer bu noktada dürüst hareket ediyorlarsa açsınlar sandığı ve halk sandığa mahkum eder veya sandıktan çıkarıyorum derse halk tekrar çıkarır. Bu işin tek yolu sandıktır. Sandıktan başka yol demokrasilerde olmaz."

Demokratik darbe iyi darbe olmaz

Başbakan Erdoğan, “Yaşam ile ölüm ne kadar birbirinin zıttıysa, anlamsız ve saçmaysa ‘olumlu darbe’ kavramı da o kadar anlamsız, saçmadır” dedi.

Başbakan Erdoğan, Yurt Dışındaki Türk Bilim İnsanları Kurultayı’nın kapanışında yaptığı konuşmada, Mısır’da yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi ve Batı’nın tavrını eleştirdi:

“Hani Batı demokrasiden yanaydı? Hani batı demokrayi ülkerde uygulayabilir hale getirmenin mücadelesini veriyordu? İşte bu bir samimiyet testidir ve batı bu samimiyet testinde de yine tekrar sınıfta kalmıştır. Demokratik darbe olmaz. Yaşam ile ölüm ne kadar birbirinin zıttıysa ‘yaşayan ölü’ kavramı ne kadar anlamsız ve saçmaysa ‘demokratik darbe’, ‘iyi darbe’, ‘olumlu darbe’ kavramı da o kadar anlamsız, o kadar saçmadır. Bazıları çıkıyor, ‘Darbeler kötüdür ama’ diye başlayan cümleler kuruyor. Aması, ancağı, lakini yok. Darbeler kötüdür.”

İlkeli duruş

Başbakan, ordunun yaklaşımının asla demokrasiyle sivil bir yönetim anlayışıyla tanımlanamayacağını belirterek, şöyle devam etti: “Darbelere kılıf üretmek için, darbeleri mazur, meşru göstermek için çabalayanlar da hatta sessiz kalanlar da en az darbeciler kadar sorumludur, kötüdür.Darbe Cumhurbaşkanı Mursi’ye değil de muhalefettekilere karşı yapılmış olsa, biz bunu yine de kötü görürüz.”

AB ilkelerine ihanet etti

Özellikle AB, Mısır’daki darbeye gereken tepkiyi göstermeyerek, Mısır’daki darbeye darbe bile diyemeyerek, kendi ilkelerini bir kez daha ayaklar altına almıştır.”

‘Mısırlılar bizi okusun’

Başbakan Erdoğan Mısır ve Türkiye arasındaki benzerliklere dikkat çekti: “Mısır, Mısır halkı, Mısır’ın idarecileri, siyasetçileri, askeri ve sivil bürokrasisi, Türkiye’nin yakın tarihini, mutlaka okumalı, Türkiye’nin yakın tarihindeki tecrübesini mutlaka ama mutlaka dikkate almalıdır. İçinde bulunduğumuz zor coğrafyada, Türkiye, hem Mısır için hem de diğer tüm bölge ülkeleri için aslında çok önemli bir referanstır.”

Biz darbeleri engelledik

ERDOĞAN Türkiye’deki Anayasal değişiklikleri de hatırlatarak demokrasiye müdahale girişiminde bulunanlara yargı yolu açıldığını söyledi: “Bu darbelerin sahipleri ahir ömürlerinde de olsa mahkemeye çıkmış, hesap vermişlerdir, hesap vermektedirler"

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.